COPC
Notícies d'àmbit general, amb afectació a tot Catalunya

El COPC signa un conveni amb la UNIR per oferir accés a tots els títols dels quals diposa a preus especials per a persones col·legiades
Convenis
El Consell d'Educació de Catalunya amplia la seva composició i el COPC comença a formar-ne part

El Consell d’Educació de Catalunya (CEC) és l’organisme de consulta i participació del Departament d’Educació. Des de la seva formació, l’any 1986, la realitat de la comunitat educativa ha anat canviant, i en conseqüència també la composició del CEC. Des de feia un temps, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya treballava per entrar a formar part del Consell de la mà del degà, el Dr. Guillermo Mattioli, i la Secció de Psicologia Educativa, representada per la presidenta Sra. Olga Piazuelo i la secretària Sra. Mònica Cortés. Finalment, aquest mes d’octubre, el Col·legi ha estat convidat a formar part del Consell. 

El passat 15 d’octubre, la reunió del Consell d’Educació de Catalunya ja va comptar amb la representació del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, el qual vol aportar-hi el necessari punt de vista de la psicologia. Les persones designades pel COPC estan molt satisfetes i compromeses amb de poder representar la institució al CEC  

El procés de transició del Consell d’Educació de Catalunya (CEC) va endegar fa temps ha rebut recentment un impuls amb una nova composició de l’ens impulsada pel Govern amb l'aprovació d'una nova llei que n’ha ampliat la representació fins a un màxim de 75 membres. 


Funcions del Consell d'Educació de Catalunya

Com a organisme superior de consulta i participació, el Consell d'Educació de Catalunya assessora i respon les consultes que rep del Govern sobre diferents aspectes relacionats amb la programació del sistema educatiu a Catalunya. Al mateix temps, promou el debat i la reflexió sobre temes d'actualitat o que preocupen la comunitat educativa.

El Consell d'Educació de Catalunya actua de forma preceptiva i també per iniciativa pròpia. Això vol dir que té l’obligació de posicionar-se sobre determinats temes i afers que afecten la programació general dels ensenyaments no universitaris, i també pot fer recomanacions, propostes i consideracions a l’administració educativa sobre aquelles qüestions que consideri oportunes.

Totes les tasques realitzades es recullen i publiquen en una memòria anual d'activitats.


Institucional Notícies destacades
El curt ‘Vida o teatre’ de Guillem Manzanares, guanyador del PSICURT 2024

La novena edició del Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental Psicurt ha estat un èxit, ja que ha atret un gran públic que ha omplert el Teatre Bartrina de Reus, o fins i tot ha aconseguit penjar el cartell d'aforament complet en algun passi dels curts a l'Antiga Audiència de Tarragona.

El Psicurt ja té guanyador del Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció. Es tracta del film Vida o teatre de Guillem Manzanares, un curt que tracta la vida d'una noia que troba la seva mare, una reconeguda actriu de teatre, després de temps separades. La tensió entre totes dues farà ressorgir picabaralles del passat, encara que cap de les dues sap que es necessiten més del que volen admetre.



El Premi del Públic a Millor Curtmetratge, que atorga el públic mitjançant les votacions després de cada passi, és per París 70 de Dani Feixas, que aborda una història de família que parla de l'Alzheimer i la figura de les persones cuidadores. També ha estat el guanyador 2n Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció.

La cerimònia de lliurament de premis ha estat conduïda pel periodista tarragoní Ricard Lahoz al Teatre Bartrina de Reus i ha comptat amb la presència de Sandra Guaita, alcaldessa de l’Ajuntament de Reus; Cecilia Mangini, consellera d'Igualtat, Serveis a la Ciutadania i Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona; Sandra Ramos, segona tinenta d'alcalde i consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona; Daniel Recasens, regidor de Cultura  i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus i Enrique Martin, regidor de Salut i Esports de l'Ajuntament de Reus. També hi ha assistit Anna Bocio, subdirectora  regional al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Josep Maria Vidal i Sara Pere, alcalde i regidora  d'Igualtat, d'Esports, Salut, Promoció Econòmica i Comerç de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, respectivament, i Ramon Descarrega, director Salut Sant Joan de Reus.

Els guanyadors dels premis han estat els següents:

Secció Ficció

  • 1r Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció: 1.200 € i estatueta – Vida o teatre, de Guillem Manzanares.

  • 2n Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció: 800 € i estatueta – París 70, de Dani Feixas.

  • 3r Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció: 400 € i estatueta – Blava terra, de Marine Auclair.

Secció Documental

  • 1r Premi Psicurt al Millor Curtmetratge Documental: 1.200 € i estatueta – El que no ve de Natxo Leuza.

Secció Educurt

  • 1r Premi Educurt: 600 € i estatueta Nadie de l’IES Rodanas de Épila de Saragossa.

  • 2n Premi Educurt: 300 € i estatueta – Cosas de niños de l’IES Pedro de Luna de Saragossa

Premi del Públic al Millor Curtmetratge

  • 1r Premi: 500 € i estatueta – París 70 de Dani Feixas.

Tancament del festival

Com a penúltim acte del Psicurt d'enguany, aquest dilluns 14 d'octubre a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l'alumnat dels centres educatius de Reus i professionals del Servei d'Addiccions de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, han participat en un cinefòrum organitzat pel Psicurt, titulat Estigma, drogues i salut mental al qual els i les joves podran parlar del tema amb el psicòleg i director del festival Jaume Descarrega i Tre Borràs, psiquiatre del Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus.


I per concloure el festival, el passat dimarts 15 d'octubre, l'Espai Jove Kesse de Tarragona va acollir una altra sessió de curtmetratges i col·loqui titulada Una mirada a través del curtmetratge amb Berta Mascaró, psicòloga del SIE Tarragona i Pep Linares, actor del curtmetratge La Niña Tatuada i moderada per Jaume Descarrega, director del Festival PSICURT.

A continuació et deixem un petit resum de les activitats realitzades. Comparteix-lo amb qui vulguis!

Comissió de Cultura Notícies destacades Psicurt
Aquest dijous 10 d'octubre arrenca el concurs de curtmetratges del Festival PSICURT en sessions obertes a la ciutadania

Des del 2 d'octubre, el Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental de Tarragona i Reus, el PSICURT, ha captivat els assistents amb una variada programació d'activitats paral·leles que ofereix projeccions, tallers i col·loquis molt interessants.

Hem gaudit de les la projecció dels 7 capítols de La Mesías amb els seus respectius postcol·loquis, un d'aquests amb l'actor del film Biel Rossell; la projecció del documental Bailar la locura i el col·loqui posterior amb els codirectors Maiol Virgil i Marta Espar, i una de les actrius protagonistes, Alba Coll.

També s'ha realitzat la projecció del documental Riqueni i el col·loqui posterior amb el director i productor, Paco Bech, i el protagonista del projecte, Rafael Riqueni. A més, del concert d'aquest últim, guitarrista flamenc de professió, que va fer posar dempeus el públic del Teatre de Tarragona.

També dins del marc de les activitats paral·leles del Festival PSICURT, va tenir lloc l'obra de teatre A la deriva, una producció que aprofundeix les problemàtiques relacionades amb la salut mental. Aquest esdeveniment va ser la prèvia ideal per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental.

Les activitats paral·leles continuaran fins dimarts 15 d'octubre, que és el darrer dia del festival.

Podràs gaudir de la projecció de Me llamabas Septiembre, guanyador del Psicurt 2023, juntament amb un col·loqui con vermut a càrrec del director, guionista i productor Fernando Bonelli, dissabte 12 d'octubre a les 12.30 h al Centre d'Art Cal Massó de Reus.

Diumenge 13 d'octubre a les 11.30 h, als Cinemes Axion Reus (Sala 5) del Centre Comercial La Fira de Reus, es durà a terme la projecció de la pel·lícula Buffalo Kids, seguida d'un col·loqui amb Pedro Solís , guionista i director de la pel·lícula.

Finalment, dimarts 15 d'octubre a les 19.30 h, a l'Espai Jove Kesse de Tarragona, podràs assistir a la projecció d' Una mirada a través del curtmetratge, que inclou quatre curtmetratges d'edicions anteriors del Psicurt, amb un enfocament especial a la salut mental, i comptarà amb una taula rodona amb professionals de l'àmbit de la salut mental.

Concurs de curtmetratges

Aquest dijous 10 d'octubre, fins el 13 d'octubre, arrenca el concurs de curtmetratges del Festival PSICURT en sessions obertes a la ciutadania. 

 • Dijous 10 d’octubre s’inaugura el Psicurt, a les 18 h, amb un acte d’obertura a l’Antiga Audiència de Tarragona en el qual es projectarà la pel·lícula Chinas. A continuació s’iniciarà un col·loqui amb l’actriu protagonista del film, Xinyi Ye. 

Divendres 11 d’octubre, a les 19 i a les 21 h, a l’Antiga Audiència de Tarragona i als cines Axion, del centre comercial La Fira de Reus, hi haurà dos passis de 10 curts dels 25 que es presenten a concurs.

Dissabte 12 d’octubre, en passis programats per a les 17 h, les 19 h i les 21 h, es projectaran els 15 curts restants al Teatre Bartrina de Reus i a l’Antiga Audiència de Tarragona

Diumenge 13 d’octubre, a les 18.30 h al Teatre Bartrina de Reus, Ricard Lahoz conduirà la gala de lliurament de premis i de cloenda del festival al Teatre Bartrina de Reus. 

Cal tenir en compte que en no requerir-se entrada ni inscripció prèvia per assistir als actes, l’assistència de públic es limitarà a l’aforament disponible en cada moment en cadascuna de les sales.   

 T'hi esperem!

Psicurt
El Servei de Salut de les Illes Balears convoca 10 places de psicòleg o psicòloga especialista en psicologia clínica

Es tracta d'un procés especial de selecció de personal estatutari temporal del Servei de Salut de les Illes Balears per cobrir 10 places de la categoria psicòleg clínic o psicòloga clínica, corresponents a la plantilla orgànica de la gerència d'Atenció Primària de Mallorca a l'empara del que disposa el punt 26 de l'Acord regulador de selecció de personal temporal.

La convocatòria ofereix aquestes places per dur a terme les següents funcions en horari de jornada completa:

  • Potenciar els recursos dels Equips d'Atenció Primària per a la valoració i maneig de la salut mental de la població.

  • Oferir atenció psicològica individual i/o grupal per a millorar la salut mental de la població.

  • Col·laborar com a membre de l'Equip d'Atenció Primària en la promoció de la salut i prevenció de problemes de salut mental en el marc del procés de salut comunitària del centre de salut.

  • Coordinació.

  • Formació i docència.

  • Recerca.

El termini per formalitzar sol·licituds finalitza el dia 11 d’octubre de 2024

Els requisits són:

- Tenir la nacionalitat espanyola o la d'un estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu.

- Tenir la titulació de psicòleg o psicòloga especialista en psicologia clínica , (vía PIR), o estar en condicions d'obtenir-la dins el termini per presentar sol·licituds

- Tenir la capacitat funcional necessària per acomplir les funcions que es derivin del nomenament.

- Tenir complerts 16 anys i no excedir l'edat de jubilació forçosa.

- No haver estat separat per mitjà d'un expedient disciplinari del servei de qualsevol de les administracions públiques. Formalitzar en el termini establert la sol·licitud de participació.

- Pagar la taxa establerta per la normativa vigent  amb exepció de persones amb grau de discapacitat igual o superior al 33 %. 

- No incórrer en el moment del nomenament en cap causa d'incompatibilitat d'acord amb el que preveu la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.

- No estar afectat per una resolució que impliqui ser exclòs de la borsa.

- No tenir la condició de personal estatutari fix de la mateixa categoria a al qual opta en qualsevol servei de salut del Sistema Nacional de Salut.

El procediment consisteix a una prova teoricopràctica (60 punts) i una fase de concurs (40 punts).

COPC
Col·legiats, col·legiades i empreses ja es poden inscriure al 'networking' professional del saló BizBarcelona del pròxim 23 d’octubre

El Bizbarcelona és el saló que tindrà lloc a la Fira de Barcelona, els dies 23 i 24 d'octubre, on comerços, pimes i persones treballadores autònomes poden obtenir el coneixement i les eines per créixer els seus negocis, connectar amb experts i amb altres professionals amb les seves mateixes necessitats, i mantenir-se actualitzats en les últimes tendències del mercat. 

Dintre de la programació del Biz, el 23 d'octubre de 10 a 14 h, hi haurà el networking organitzat per la Intercol·legial: entrevistes, amb agenda personalitzada per a cada empresa o professional participant segons els seus interessos.

Els col·legiats, col·legiades i empreses que s'hi inscriguin fins el 18 d’octubre rebran una agenda d’entrevistes feta a mida. Només et cal publicar el teu perfil, gratuïtament, a través de la pàgina networkingprofessional.cat.

Què és el networking de la intercol·legial?

Un punt de trobada virtual entre professionals col·legiats, col·legiades i empreses de tots els sectors. Publica gratuïtament la teva oferta de feina o el teu perfil professional i fes contactes de qualitat de manera ràpida, amb la garantia dels col·legis professionals. El teu anunci es publicarà en al web del networking, i durant el saló Bizbarcelona les persones interessades podran contactar amb tu directament i, si és necessari, quedar posteriorment qualsevol altre dia, sense intermediaris. Així de fàcil. 

A més, en el marc del saló Bizbarcelona, podràs entrevistar-te personalment amb les empreses o els perfils que més t’interessin, amb cita prèvia.


Recorda que, tal com vam publicar en aquesta notícia, els col·legiats i col·legiades poden tramitar l’entrada gratuïta al saló amb el codi promocional que s'hi especifica.


Activitats externes Notícies destacades
Jornada 'El (des)encontre en la intervenció psicològica amb població migrant. El rol del professional i la seva escolta', el pròxim 15 de novembre
Activitats destacades
La Generalitat publica el nou Conveni col·lectiu de treball d'establiments sanitaris


La Generalitat de Catalunya ha actualitzat la regulació de les relacions laborals (incloent-hi condicions de treball i retribucions) del personal que treballa en els establiments sanitaris catalans no inclosos al sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT). 

El DOGC núm. 9253 del passat dia 23 de setembre de 2024 va publicar la “RESOLUCIÓ EMT/3326/2024, de 2 d'agost, per la qual es disposen la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball d'establiments sanitaris d'hospitalització, assistència, consulta i laboratoris d'anàlisis clíniques de Catalunya per als anys 2023-2025 (codi núm. 79000815011994)”. Pots consultar-lo a través del següent enllaç.

L’àmbit d’aplicació especificat al nou conveni són:

  • Tots els establiments sanitaris d'hospitalització, assistència, consulta i laboratoris d'anàlisis clíniques, sempre que el centre no pertanyi al sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).

  • Centres sociosanitaris i centres de salut mental que no acreditin uns ingressos habituals i continuats superiors al 50% de la seva facturació provinents de l'activitat concertada i/o contractada amb el CatSalut.

  • Residències de tercera edat en què la seva activitat sigui fonamentalment sanitària.

Per tant, el nou conveni és el d’aplicació a les consultes i centres privats de psicologia sanitària. Tingues-lo a mà.


Desenvolupament professional Notícies destacades
El Màster en Atenció Psicosocial i Espiritual a Persones en Situació de Malaltia Avançada de la UVic s'inicia el 23 d'octubre
Activitats externes
Jornada sobre els reptes ètics de la salut digital el proper dia 16 d'octubre amb la participació del Dr. Manuel Armayones membre del Comitè ePsicologia del COPC

L’eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya organitza una jornada per a debatre entorn els reptes ètics de la salut digital i la transformació digital de la salut. L’esdeveniment tindrà lloc el proper 16 d’octubre, a les 9.45 h, al Hub Interdisciplinari de Recerca i Innovació del Campus del Poblenou de la UOC. 

L’objectiu de la jornada és aprofundir sobre els desafiaments i amenaces ètiques que cal considerar en un context de digitalització de l’àmbit de la salut. Quins reptes ètics sorgeixen de l'empoderament de les pacients mitjançant aplicacions mòbils de salut? Com es pot garantir la confidencialitat de les dades de salut en un context on la intel·ligència artificial (IA) i els algoritmes s'utilitzen cada vegada més per a la presa de decisions mèdiques? Quin paper hauria de jugar la bioètica en el desenvolupament i la implementació de noves tecnologies de salut?

La dinàmica de la jornada s’estructurarà en tres blocs. En primer lloc, hi haurà la sessió inaugural, que moderarà Oriol Yuguero, coordinador científic de l’esdeveniment,  investigador de l’e-RLab de l’eHealth Center i cap del Servei d’Urgències de l’Hospital Arnau de Vilanova. El doctor aprofundirà entorn els reptes ètics específics que es troben altres grups de recerca vinculats a l’eHealth Center.

Tot seguit, hi haurà tres diàlegs a quatre mans, protagonitzats per una persona provinent de l’àmbit de la filosofia i un professional de la salut. El Dr. Manuel Armayones, investigador principal del grup Behavioural Design Lab de l’eHealth Center de la UOC i membre del Grup de Treball d'ePsicologia del COPC participarà en aquest segon bloc. Finalment, el tercer bloc serà la ponència de clausura a càrrec de Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia Moral i Política de la UAB. El vicerector de Recerca, Transferència i Emprenedoria, Xavier Vilajosana, obrirà l’acte i la directora de l’eHealth Center, Marta Aymerich, en farà la clausura.

La inscripció a la Jornada és gratuïta a través d’aquest enllaç, on també hi trobaràs el programa, els ponents i tota la informació que pots necessitar.


Activitats externes
El COPC arriba als 19.000 col·legiats i col·legiades

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya segueix augmentant el nombre de persones col·legiades i ha aconseguit arribar a una nova fita històrica, els 19.000 col·legiats i col·legiades. Ara fa un any just, la notícia era que s’havia arribat per primera vegada a 18.000 membres: avui, que des d’aleshores el nombre ha seguit incrementant més ràpidament. Aquesta tendència allarga el creixement sostingut de col·legiats i col·legiades dels últims anys, cosa que posa de manifest que la psicologia és cada dia més present a la societat catalana, que la disciplina segueix despertant l’interès de la ciutadania a l’hora d’escollir la formació superior i que la inserció laboral segueix creixent.

Algunes dades poden il·lustrar aquest creixement. En primer lloc, entre el 3 d’octubre de 2023 i el de 2024, el COPC ha donat d’alta 1.735 persones col·legiades, una mitjana de 7 cada dia de treball. Per tant, a dia d’avui s’han col·legiat 33.458 psicòlegs i psicòlogues al COPC des que l’any 1985 va començar la seva singladura.


A dia d’avui, el total de persones col·legiades del COPC està repartit en 15.165 a Barcelona, 1.467 de Girona, 868 a Lleida i 1.500 a Tarragona, cosa que vol dir que el nombre de persones col·legiades creix en tots els territoris. Pots trobar totes aquestes dades, actualitzades en tot moment, a la pàgina el COPC en xifres.

El Col·legi segueix treballant per acompanyar la tasca professional dels psicòlegs i psicòlogues i per defensar els seus interessos professionals.


Institucional Notícies destacades
Les ciutats de Tarragona i Reus et conviden al Festival Psicurt, el festival de cinema sobre salut mental


El Festival Psicurt, festival de curtmetratges sobre salut mental, ja ha començat. Les ciutats de Tarragona i Reus, en diferents ubicacions i horaris, esperen la teva assistència a totes les sessions que vulguis: totes són gratuïtes i obertes a tothom fins que s’empleni l’aforament.

La programació del festival ha anat creixent amb el pas de les edicions i actualment es divideix en dues parts: d’una banda, el concurs de curtmetratges sobre salut mental i, de l’altra, un conjunt d’activitats complementàries com projeccions de diverses obres i col·loqui posterior amb els seus protagonistes, una obra de teatre o un concert de guitarra.   

El concurs de curtmetratges s’inaugura dijous 10 d’octubre a l'Antiga Audiència de Tarragona, amb la projecció de la pel·lícula Chinas i el posterior col·loqui amb l’actriu protagonista, Xinyi Ye . Els dies 11 i 12 es projectaran tots els curtmetratges seleccionats, un total de 25 obres dels 355 que s’hi van presentar, en diverses sessions al Teatre Bartrina i la Sala Santa Llúcia de Reus i l’Antiga Audiència de Tarragona. Finalment, el dia 13 tindrà lloc la gala de lliurament de premis i de cloenda del festival al Teatre Bartrina de Reus. 

Pel que fa a les activitats complementàries, s’inicien el dia 2 d’octubre amb la projecció de la sèrie La Mesías, que culminarà amb un col·loqui el dia 5 amb el seu principal actor, Roger Casamajor. Durant els dies de festival, també tindran col·loquis posteriors amb els seus protagonistes les projeccions de Bailar la locura, Riqueni, Me llamabas septiembre, Buffalo Kids, Una mirada a través del curtmetratge i l’obra de teatre A la deriva i el concert de guitarra Riqueni.

Consulta els horaris i les ubicacions al programa del Festival i vine al Psicurt, un festival que emociona! T’hi esperem! 


Psicurt