COPC
Notícies d'àmbit general, amb afectació a tot Catalunya

Aquestes són les 10 novetats del mes de juny que t’ofereix la biblioteca del COPC

El fons de la biblioteca del COPC s'amplia amb els llibres de les temàtiques que més t'interessen. 

Les obres Transpersonal psychology and science: an evaluation of its present status and future directions i Poniendo alma al dolor: intervención terapéutica con niños, niñas y adolescentes víctimas de abuso sexual infantil són donacions dels autors.

Per altra banda, els llibres Poniendo alma al dolor: intervención terapéutica con niños, niñas y adolescentes víctimas de abuso sexual infantil i Qué puedo hacer para vencer mi timidez: un libro para ayudar a las niñas y niños a superar la ansiedad social són donacions de l’editorial.

Estigues al dia, revisa les novetats del catàleg de la biblioteca i, si te'n vols llegir alguna, fes clic sobre el títol i reserva-la!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.


1. Transpersonal psychology and science: an evaluation of its present status and future directions
Manuel Almendro i Douglas A. Mac Donald
Cambridge Scholars Publishing, 2021

2. Poniendo alma al dolor: intervención terapéutica con niños, niñas y adolescentes víctimas de abuso sexual infantil
Pepa Horno Goicoechea, Elena González Hernández, Carmen María Ruiz Hernández i Carolina Moñino
Desclée De Brouwer, 2021

3. Qué puedo hacer para vencer mi timidez: un libro para ayudar a las niñas y niños a superar la ansiedad social
Claire A. B. Freland, B. Jaqueline Toner i Jane McDonnell
TEA Ediciones, 2021

4. Qué puedo hacer cuando no quiero separarme: un libro para ayudar a las niñas y niños a superar la ansiedad por separación
Kristen Lavallee i S. Schneider; il·lustracions de Janet McDonnell.
TEA Ediciones, 2021

5. Havies de ser tu: it had to be you
Olga Junyent i Bernadette Cuxart
Editorial Gunis, 2021

6. Programa Relaciones Positivas (PRP): promoción de competencias socioemocionales
María Inés Monjas Casares
Ediciones Pirámide, 2021

7. El Arte de cuidarte: descubre las herramientas de tu felicidad
Gio Zararri
Vergara, 2020

8. Niños sensibles: su fuerza secreta
W. Thomas Boyce 
Espasa, 2020

9. Cómo estimular el cerebro del niño: 100 ejercicios para potenciar la concentración, la memoria y otras funciones ejecutivas
Rafael Guerrero
Editorial Sentir, 2020

10. Manual de psicopatología: volumen II
Amparo Belloch, Francisco Ramos Campos i Bonifacio Sandín
McGraw-Hill, 2020

El servei de Bilblioteca del COPC us recorda, també, que teniu a la vostra disposició un servei de préstec de llibres electrònics gràcies a la plataforma OdiloTK i a Ebook Central:

  • OdiloTK, un fons de llibres en format digital que està en constant creixement i que et proporciona llibres electrònics per llegir a casa o on vulguis, en només un minut i sense haver-te de desplaçar.

  • l'Ebook central, que posa a la teva disposició més de 25000 llibres electrònics sobre psicologia i ciències socials a text complet. 

En aquesta pàgina de la web del COPC disposeu de la informació dels dos recursos.Comparteix

Biblioteca Notícies destacades
El 30 de juny finalitza el període per sol·licitar les reduccions a la quota col·legial o renovar la bonificació especial per desocupació aplicables al pagament del segon semestre

El proper 30 de juny venç el període corresponent a la primera remesa semestral de la quota col·legial i comença el segon semestre de la quota.

Aquesta informació és especialment rellevant per als col·legiats i col·legiades que tenen una bonificació especial per desocupació a la quota, ja que han de tornar a justificar-la per tal que al següent semestre se segueixi aplicant la reducció. A més, les persones col·legiades que vulguin sol·licitar una bonificació de la quota, acollint-se a qualsevol dels supòsits que ho habilita, també han de tramitar-la abans del 30 de juny per tal que se'ls apliqui a la quota del segon semestre de 2022. Cal remarcar que la bonificació per desocupació és l'única que cal renovar, les altres es mantenen actives fins que es donen de baixa.

Tota la informació relativa a les condicions per sol·licitar una bonificació de la quota és en aquest enllaç a l‘apartat de Bonificacions a la quota del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, que recull 5 supòsits: bonificació per naixement o adopció, bonificació especial per atur, bonificació júnior, bonificació sènior i bonificació per a no exercents, ja sigui per jubilació o per incapacitat.

En cas que la teva situació compleixi qualsevol d’aquests supòsits, consulta la informació completa a l’enllaç anterior. Com s'hi pot comprovar, totes les bonificacions s'han d'acreditar documentalment i s'apliquen a la següent quota col·legial.

Tant en un cas com en l’altre, ja sigui renovar la bonificació o per sol·licitar-la, cal fer-ho a través d’aquest enllaç  abans del dia 30 de juny si voleu que s'apliqui a la segona quota de 2022.

Comparteix

Els Premis Educaweb celebren el 15è aniversari llançant una nova categoria per reconèixer l'orientació en la Formació Professional

Els Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional compleixen 15 anys dedicats a posar en valor, donar visibilitat i promoure les iniciatives d'orientació en diferents àmbits, així com també a reconèixer la tasca dels professionals que la fan possible. Per celebrar aquest esdeveniment, Educaweb llança novetats importants en la convocatòria del 2022,  les bases per participar de la qual ja s'han donat a conèixer..

Entre les primícies de la 15a edició dels guardons hi ha el llançament d'una categoria nova que premiarà els projectes i programes d'orientació que es duen a terme als centres de Formació Professional (FP).

Les persones i entitats interessades a participar al 15è aniversari dels Premis Educaweb poden postular el seu projecte d'orientació acadèmica i professional abans del 15 de juliol del 2022 en alguna de les categories següents:

  • Centres de Formació Professional: categoria nova per premiar els projectes d'orientació acadèmica i professional desenvolupats als centres formatius d'FP.

  • Institucions: premia els projectes d'orientació d'institucions, administracions públiques, organitzacions, associacions, centres educatius i empreses d'orientació, creats i implementats abans del juny del 2022.

  • Professionals: reconeix els projectes creats i implementats abans del juny del 2022 per professionals que ofereixin una orientació acadèmica i professional millor en el seu entorn de treball. Des de l'edició del 2021, aquest guardó rep l'impuls de CaixaBank - Dualiza.

  • Empreses: premia els projectes d'orientació dissenyats i creats per empreses de qualsevol sector i activitat (que no tinguin com a activitat principal l'orientació acadèmica i professional), i que hagin estat implementats abans del juny del 2022. Des del seu llançament el 2017, aquest guardó s'entrega en col·laboració amb la Fundació Bertelsmann.

En la nova edició del certamen es tindrà en compte que les iniciatives d'orientació que optin als Premis Educaweb incloguin els nous reptes globals als quals la nostra societat ha de fer front: l'impacte social, econòmic i sanitari de la pandèmia; l'emergència climàtica; els conflictes bèl·lics, i la immigració, entre altres.

Els professionals i les entitats interessats a postular els seus projectes als Premis Educaweb 2022 hauran d'emplenar un formulari en línia.


Comparteix

La Delegació Territorial de Girona del COPC celebra la Festa de la Psicologia

El divendres 17 de juny la Delegació Territorial de Girona del COPC va celebrar la Festa Gironina de la Psicologia 2022. Unes 120 persones van assistir a la tradicional trobada anual organitzada pel Col·legi, que enguany es va dur a terme al restaurant La Masia de La Bisbal d’Empordà.

La festa va començar amb una performance pictòrica a càrrec de l’artista Toni Ramat, que va pintar dos quadres en directe acompanyat per música de percussió i corda. A continuació, el president de la Delegació Territorial de Girona, Paco Molinero, va donar la benvinguda a l’acte i va cedir la paraula a Teresa Moratalla, secretària de la Junta de Govern del COPC, que va adreçar unes paraules als presents en nom del degà del Col·legi, el Dr. Guillermo Mattioli. També va intervenir la secretària de la Junta Rectora, Pilar Mateos, i el vocal de la Junta Rectora, Àngel Guirado

La festa va suposar un reconeixement als 25 anys de col·legiació dels psicòlegs i psicòlogues que han permès que el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya els acompanyés en la seva trajectòria professional.

En l'acte de celebració es van lliurar els premis del XXXIII Concurs Literari d'Articles de Divulgació de la Psicologia Lluís Maruny. En aquesta edició, es van presentar un total de 20 articles, 12 de la categoria de Graduats – Llicenciats, i 8 de la categoria d’Estudiants. 

El jurat va decidir premiar els articles següents:


Des del COPC volem donar les gràcies a totes les persones que han participat en aquest esdeveniment i que l’han fet possible. Al mateix temps, volem felicitar, una vegada més, a tots els col·legiats i col·legiades que van complir 25 anys formant part del Col·legi. 

[En aquest enllaç podeu consultar la galeria d'imatges de l'acte].

Comparteix


Activitats COPC Girona Institucional
La Generalitat constitueix la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya amb representació i participació del COPC


El 14 de juny va tenir lloc l’acte de constitució de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya, una taula participativa vinculada al sector de la salut mental, amb representació de les principals entitats i associacions, entre les quals el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, així com la taula del tercer sector. L'òrgan és un instrument d’intercanvi de coneixement, de coordinació i d’assessorament per redactar i desplegar el Pla, mitjançant la participació de tot el sector, els departaments de la Generalitat competents en matèria de salut mental i el món local, cosa que la faculta per dissenyar polítiques públiques en salut mental que canviïn el paradigma actual i reflecteixin l'aposta social col·lectiva en favor del benestar emocional de la ciutadania.


L’acte de constitució, que va comptar amb la participació dels màxims representants del govern com el president Aragonès i la consellera Vilagrà, es va fer coincidir amb la primera reunió del Pacte Nacional de Salut Mental, en què el Govern de la Generalitat va compartir la missió, els objectius i l’estratègia en matèria de salut mental a través d’aquest programa. El degà del Col·legi, el Dr. Mattioli, hi va assistir en representació del COPC, en el primer acte institucional del nou mandat en el càrrec.

Per a més informació sobre l'acte i per llegir les principals declaracions dels parlaments de les personalitats, consulteu la nota de premsa en aquest enllaç.

Comparteix


Institucional
Coneix les aportacions de Francesc Tosquelles a les institucions psiquiàtriques de la República en una visita guiada gratuïta al CCCB


El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona programa, fins al 28 d’agost, l’exposició Francesc Tosquelles, Com una màquina de cosir en un camp de blat. L’exposició proposa un recorregut per les pràctiques d’avantguarda que el psiquiatre Francesc Tosquelles va portar a terme en el camp terapèutic, polític i cultural, quan va transformar les institucions psiquiàtriques durant la República i sota l’Europa dels feixismes. Avui és una inspiració per pensar les polítiques de salut mental en moments de crisi, tot i que la seva obra és desconeguda per al gran públic.

Per tal que els col·legiats i col·legiades coneguin les aportacions de Francesc Tosquelles en el camp de la salut mental, la Comissió de Psicoanàlisi organitza una visita guiada gratuïta per a col·legiats i col·legiades els propers dies 1 i 8 de juliol. La visita és a les 17 h i té una hora de durada, un magnífic pla per al divendres a la tarda. Els grups són petits, i quan s’emplenin no es podran assignar més places, o sigui que val la pena que t’hi inscriguis avui mateix! 

Prem aquest enllaç per inscriure’t a la vista de l’1 de juliol o aquest segon enllaç per inscriure’t a la visita del 8 de juliol. La Comissió de Psicoanàlisi t’hi espera!

Comparteix


Barcelona Comissió de Psicoanàlisi
Roger Ballescà compareix en representació del COPC a la Comissió d'Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions del Parlament de Catalunya

Roger Ballescà, vicesecretari del Col·legi, va participar en la sessió ordinària de la Comissió d’Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions celebrada al Parlament de Catalunya el passat 10 de juny. Durant la sessió, diversos especialistes de l’àmbit sanitari i social i grups parlamentaris van poder realitzar les seves aportacions en relació amb la prevenció, la promoció i l'abordatge de la salut mental.

Després d’una breu introducció i unes necessàries paraules d’agraïment per poder formar par a la Comissió, el vicesecretari del COPC va abordar, per una banda, les problemàtiques a les quals cal fer front i, per l'altra, va reflexionar vers les oportunitats que ofereix la psicologia en l’àmbit de la salut mental.

Tal com va exposar Ballescà durant la seva compareixença: ”Som conscients des del Col·legi que hi ha una percepció social de què necessitem més psicologia.[...]Una de cada quatre consultes en atenció primària està relacionada amb algun trastorn mental [...] i malauradament som el país capdavanter a  nivell mundial en l’ús de psicofàrmacs, pel que sabem que hi ha un malestar emocional latent molt important i que aquest malestar demana ser tractat”.


Roger Ballescà, vicesecretari del COPC durant la seva compareixença

“També sabem que la ciutadania cada vegada més demana menys fàrmacs i més intervencions basades en la paraula i en la relació i ho demanen perquè saben, igual que els psicòlegs, que la psicologia funciona i no només funciona, i per tant és eficaç i és eficient, sinó a nivell de cost-benefici és superior a altres intervencions terapèutiques com la farmacològica”, explicava Ballescà.

"L’accés a tractaments psicològics de qualitat és la intervenció preferible i més cost-efectiva. Ja s’està implementant en altres sistemes de salut avançats i pensem que Catalunya no es pot quedar enrere".

Durant la seva compareixença, Roger Ballescà va assenyalar diferents problemàtiques actuals com la manca i pèrdua d’especialistes en psicologia clínica amb les ràtios molt per sota de la mitjana europea, l’actual paper de la psicologia general sanitària o la necessitat de creació de noves especialitats. Fruit d’aquestes reflexions, Ballescà va compartir amb els i les assistents les següents propostes:  

  • Cal un augment dràstic de les places PIR.

  • Cal implementar mesures perquè les places de psicologia clínica que no es poden cobrir es puguin cobrir amb psicòlegs i psicòlogues generals sanitaris que demostrin competències suficients i que els i les professionals ho puguin fer amb seguretat jurídica i laboral.

  • Demanem canvis legislatius perquè els i les professionals generals sanitaris tinguin dret a exercir la seva tasca en el Sistema Nacional de Salut.

  • És necessària la creació de noves especialitats fent especial èmfasi en les especialitats en infància i adolescència, neuropsicologia, psicooncologia i cures pal·liatives.

Podeu recuperar el vídeo complet de la sessió al Canal Parlament, seguint aquest enllaç. Les intervencions del representant del COPC, Roger Ballescà, es poden trobar en els minuts 01:58 i 02:48.

Participants d’altres institucions o col·legis professionals: representant del Col·legi de Metges de Barcelona, Sra. Sonia Miravet; representant del Consell d’Infermers i Infermeres de Catalunya, Sr. Pere Dalmau; representants del Col·legi d’Educadores i Educadors de Catalunya, Sr. Marc Queralt, Sr. David Ventura i Sra. Marta Pi Masias; i representant del Col·legi de Treball Social de Catalunya, Sr. Àdam Benages.

Des del COPC esperem poder continuar col·laborant amb la Comissió en un repte majúscul, i tan necessari, com és el de garantir el màxim benestar emocional del conjunt de la ciutadania i un abordatge de qualitat, basat en la paraula i la relació, dels seus malestars psicològics.

ComparteixEl Grup d’Experts en TIC del COPC reflexiona sobre l’ePsicologia i la deontologia de la pràctica psicològica a distància
COPC
Posposa el pagament de la quota col·legial de juliol si prefereixes pagar-la a l'octubre

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya manté activada la possibilitat que els col·legiats i col·legiades que així ho decideixin puguin ajornar el pagament de la segona part de la quota col·legial anual a la primera quinzena octubre. Com és habitual, posposar un trimestre el pagament de la quota no requereix cap tipus de justificació, només sol·licitar-ho mitjançant un correu electrònic a ajornament@copc.cat. El període per fer la sol·licitud ja és obert, i s’allarga fins el 10 de juliol

Ajornar el pagament a octubre no té cap càrrec addicional, interessos o cap altre tipus de cost complementari, i en cas de sol·licitar-ho la segona part de la quota es cobrarà durant la primera quinzena d’octubre. En el cas dels col·legiats i col·legiades que no hagin activat l’ajornament, el cobrament s’emetrà el 12 de juliol.

D'altra banda, cal remarcar que ajornar el pagament de la quota no implica que s'allargui el termini per sol·licitar bonificacions a la quota, que es poden sol·licitar igualment només fins el dia del 30 de juny.


Comparteix

Inscripcions obertes a la taula rodona ‘Presentació del Manual de Telesalut Mental. La intervenció psicològica a distància’
Activitats COPC Formació
Acabat el procés electoral, el degà Guillermo Mattioli adreça unes paraules a les persones col·legiades i col·laboradores del COPC
Comunicats