COPC
Notícies d'àmbit general, amb afectació a tot Catalunya

La Junta de Govern convoca la Junta General Ordinària (JGO) el dia 14 de desembre de 2022

El passat dia 16 de novembre, la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) va acordar convocar la Junta General Ordinària (JGO) corresponent a maig-novembre de 2022 per al dia 14 de desembre de 2022 a les 18.30 h en primera convocatòria i a les 19.00 h en segona convocatòria.  Durant la reunió, es tractarà l’aprovació dels pressupostos i les assignacions de la Junta de Govern i altres òrgans per al 2023.  

Les mesures sanitàries actuals permeten que l’assistència a la Junta pugui ser telemàtica i també presencial, per la qual cosa s’habilitarà una pantalla gran a la sala de juntes del COPC perquè els col·legiats i col·legiades que ho desitgin puguin fer seguiment i també participar-hi des de la seu. Tanmateix, les votacions es realitzaran únicament de forma telemàtica.

El COPC garanteix que aquesta JG se celebrarà amb totes les garanties de seguretat i identificació dels i les votants.  


Inscripció i seguiment

Molt resumidament, el procediment serà el següent:

 1. Inscriure’s a la Junta. Les persones col·legiades que així ho desitgin poden confirmar l’assistència a la Junta General en aquest enllaç que estarà actiu fins al dia 13 de desembre a les 19 h. Serà imprescindible inscriure’s a través d’aquest enllaç per poder votar a la Junta.

 2. Accedir a la plataforma  Zoom, que permetrà seguir la Junta en directe, amb l’enllaç que enviarà el COPC a totes les persones inscrites.

 3. Accedir a la plataforma de votació e-Comitia,  amb el DNI i el codi que aquesta plataforma enviarà per correu electrònic i SMS un cop tancat el registre d’assistents.  

S'aconsella fer la inscripció amb temps per evitar qualsevol contratemps d'última hora. 


Documentació per la Junta General  

Els col·legiats i col·legiades podran consultar, en aquest enllaç i un cop registrats com a usuaris/àries del web, el Reglament complet que la Junta de Govern ha aprovat per aquesta Junta en línia, el Manual d’ús de la plataforma de votació (e-Comitia) i les instruccions d'accés i ús de la sala de videoconferència (Zoom). I al mateix enllaç, podran consultar tots els documents a aprovar durant la Junta. 


Consultes prèvies

Pel que fa al suport, el COPC facilita un correu electrònic, jgdesembre22@copc.cat, perquè els col·legiats i col·legiades puguin formular preguntes sobre els documents penjats, per tal que siguin contestades a la mateixa pàgina durant aquest període previ a la celebració de la Junta o bé durant la celebració de la mateixa. A aquest correu també podran adreçar les incidències tècniques que es puguin trobar amb el procediment de registre.  


Ordre del dia  

L'ordre del dia de la Junta General Ordinària (JGO)  serà el següent: 

 1. Lectura i aprovació, si escau, de l’acta de la Junta General Ordinària anterior (Ordinària 27/04/2022). 

 2. Informe de la Junta de Govern maig-desembre 2022.  

 3. Presentació i aprovació, si escau, del pressupost per a l'any 2023. 

 4. Presentació i aprovació, si escau, de les assignacions de la Junta de Govern i altres òrgans del COPC 2023.  

 5. Torn obert de paraules.  

El COPC espera la vostra participació.

Institucional
El COPC commemora el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones

El 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, una data que el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya commemora amb tot el pes de l’organització. 

En primer lloc, el Col·legi s’adhereix a la declaració institucional compartida amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Gobierno de España, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya, que referma el compromís de totes les institucions públiques del país en l’eliminació de la violència vers les dones. Consulta, enllaçada, la Declaració institucional del 25 de novembre de 2022 Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones

En segon lloc, el Col·legi se suma a la Declaración Institucional del Consejo General de la Psicología con motivo del Día Internacional de la Eliminación de la Violencia Contra La Mujer, que remarca que l’eliminació de la violència no és qüestió d’un dia, sinó de cada dia sense excepció. Llegeix-la fent clic aquí

Per últim, la Biblioteca del COPC ha elaborat una selecció de llibres digitals sobre violències masclistes, amb una tria de la informació publicada més significativa. Els 12 llibres de la selecció són en aquest enllaç a Odilo: els tens a un sol clic si els vols llegir als teus dispositius digitals.


Biblioteca Institucional
La Biblioteca digital del COPC t'ofereix molts avantatges que segurament desconeixes

Els col·legiats i col·legiades del COPC disposen d'un fons i un servei de biblioteca de màxima especialització i qualitat que els fa accessible tot el suport teòric, científic i d'esbarjo per exercir la psicologia amb tota la informació disponible sobre la matèria.

La biblioteca té 4 seus físiques, una en cada seu territorial del COPC, però també desenes de milers de "seus" per a la biblioteca digital: tots els dispositius informàtics i de telefonia mòbil de les més de 17.000 persones col·legiades. 

Encara no saps els avantatges de la teva biblioteca de llibres digitals? Aquest vídeo t'ho explica en un minut!

 
 


D'altra banda, si t'agraden més els llibres de paper, la biblioteca amplia el seu fons cada setmana. Aquestes són les últimes novetats que ja pots treure en préstec. Fes clic damunt del títol i reserva-les: 

Líder sherpa : más alto, más lejos, más rápido

Pérez Monzón, Andrés ; Cantera, Francisco Javier
Editorial Universitaria Ramón Areces, 2020

Manual de didáctica general para la diversidad

Gómez Hurtado, Inmaculada, coodinador, autor García-Prieto Gómez, Javier 
Ediciones Pirámide, 2021

Volar

Gaztelumendi, Bertha
EMAKUNDE, 2017

Amor zero : cómo sobrevivir a los amores con psicópatas

Piñuel, Iñaki
La Esfera de los Libros, 2016

Miedo a volar: ni se imagina las causas

Serna Valera, Gaspar de la
2020

Melancolía clínica y transmisión generacional

Álvarez Martínez, José María ;Fernández Atiénzar, Carlos; Colina, Fernando
Xoroi Edicions, 2019

El fin de la ansiedad

Zararri, Gio
Vergara, 2019

Mindfulness sensible al trauma : prácticas para una curación segura y transformadora

González Raga, David; Treleaven, David A.; González Sanvisens, Laura
Desclée de Bouwer, 2022

El 20 de novembre, conversa sobre ‘Cartes d’amor’ amb Àlex Casanovas, Lloll Bertran i la Comissió de Cultura


La Comissió de Cultura sempre porta bones notícies per als col·legiats i col·legiades, habitualment de dues en dues. Per no faltar a la tradició, ara també: entrades a 15 euros per a col·legiats i col·legiades i sessió de col·loqui amb la companyia i la Comissió de Cultura.

En primer lloc, els grans avantatges del COPC tenen una promoció per anar a veure qualsevol sessió de l’obra Cartes d’amor, amb Lloll Bertran i Àlex Casanovas, a la Sala Versus Glòries per només 15 euros. Fins a l'11 de desembre, només cal que premis aquest enllaç als grans avantatges del COPC, obtinguis el codi promocional i compris l’entrada a través de l’enllaç exclusiu que hi ha. Recorda que per accedir al web dels grans avantatges del COPC, has de tenir un usuari: si encara no te l’has obert, fes-ho ara!

En segon lloc, una sessió de teatrefòrum amb la Comissió de Cultura. Després de la funció de diumenge 20 de novembre, el públic assistent, la vocal de la Junta de Govern del COPC Mònica Algueró i els actors Àlex Casanovas i Lloll Bertran conversaran sobre la temàtica de l’obra. La interacció del públic i la companyia és fonamental per analitzar i compartir dimensions de l’obra, que sovint passen per alt a part del públic. No et perdis la sessió del 20 de novembre: compra l’entrada en promoció, conversa amb la companyia i coneix més dimensions de l’amor entre persones. 

Ah, però si no pots anar al teatrefòrum, aprofita igualment la promoció del preu de l’entrada un altre dia: no et perdis l’obra!


Jornada de presentació i projecció de la pel·lícula-documental 'Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por'


En el marc de les Jornades Intercol·legials 2022, la Comissió Sectorial d’Acció Social, Ensenyament i Humanitats de l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, organitza el proper 15 de novembre, a les 16.45 h, a l’Auditori Calàbria (C/Calàbria 66, Barcelona), la presentació i projecció de la pel·lícula-documental Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por dirigida per Mireia Sallarès i escrita per Joana Masó. La pel·lícula-documental és un reconeixement al Dr. Francesc Tosquelles per la seva tasca en la salut mental i la humanització dels malalts psíquics.

Després de la projecció de la pel·lícula, conversarem amb la directora del film en un debat amb veus de professionals de diverses disciplines que van coincidir en algun moment de la vida d’en Francesc Tosquelles.

Programa

 • 16.45 h Acollida i benvinguda a càrrec de  la Sra. Marta Fité, secretària del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i comissària de l’acte.

 • 17.00 h Projecció de la pel·lícula Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por (2021, 135 minuts). 

 • 19.40 h Taula rodona amb  la Sra. Mireia Sallarès, directora de la pel·lícula, la Sra. Mercè Òdena, educadora social i membre del grup Sèniors del CEESC.  i la Sra. Àngels Vives, metgessa, especialista en Pediatria i Psiquiatria, que treballa com a metge psiquiatre a diversos dispositius de la xarxa pública de Salut Mental.

 • 20.30 h Fi de l’acte

L'acte és gratuït, però cal inscriure-s'hi prèviament en aquest enllaç al formulari d'inscripció que ha habilitat el Col·legi d'Educadors i Educadores Socials de Catalunya. 

Comunicat de suport per tal que la futura Agència Estatal de Salut Pública (AESAP) s’ubiqui a Catalunya

Catalunya ha tingut sempre una llarga tradició i un paper molt actiu en el desenvolupament de les estructures sanitàries, especialment, pel que fa al suport i organització de les corresponents a la salut pública i, en concret, a la vigilància, prevenció i control de les malalties transmissibles. A l’empara de la Llei de Salut Pública (2009), es va crear l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

En l’àmbit acadèmic i de recerca, Catalunya és capdavantera en matèria de salut pública, amb el desenvolupament de projectes de recerca i de cooperació internacional i d’activitats docents de gran qualitat i nivell. Aquesta activitat la desenvolupen nombrosos professionals adscrits a les universitats catalanes i a instituts de recerca de reconegut prestigi, institucions molt ben situades en les classificacions acadèmiques i docents internacionals. Una bona part dels grups de recerca del CIBER de Epidemiología y Salud Pública de l’Instituto de Salud Carlos III estan ubicats a Catalunya. 

Cal destacar, a més, el paper que, més enllà dels professionals sanitaris, també tenen en la salut pública catalana diferents professionals i institucions no sanitàries, com molt bé exemplifiquen els integrants del Grup Interdisciplinari de Professionals de la Salut (GIPS), donant bona mostra del treball en equip dins del paradigma “Un món, una sola salut”.

Catalunya té totes les condicions necessàries per acollir la futura Agència Estatal de Salut Pública (AESAP), especialment per la seva capacitat d’integrar, d’innovar i de tenir una visió àmplia del que significa una agència d’aquestes característiques, consolidant i reforçant el model de treball interdisciplinari i en xarxa entre tots els actors implicats, tant del conjunt de l’Estat com dins de la Unió Europea. També per la capacitat demostrada de treballar sota els estàndards de màxima qualitat i eficiència i amb tots els mecanismes exigibles de competència, transparència, rigor i avaluació de resultats.

Com a institucions col·legials professionals implicades en la salut pública i en la salut de tothom i reconeixent la importància cabdal i estratègica de l’AESAP, donem tot el nostre suport al Govern de Catalunya per tal que faci possible la ubicació de la futura agència a Catalunya.

Barcelona, 9 de novembre de 2022.

 • Consell de Col·legis de Metges de Catalunya

 • Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya

 • Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya

 • Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya

 • Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya

 • Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

 • Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya


 
La Delegació de Tarragona del COPC coorganitza les XI Jornades de Mediació a Tarragona en col·laboració amb 10 entitats
Mediació Tarragona
Les VII Jornades ‘Arts i Salut’ es pregunten si la professió de la música es preocupa per la salut de les persones que s’hi dediquen

L’ESMUC, en col·laboració amb l’Acadèmia Catalana de la Música, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Textura de Cultura, organitza les Jornades Internacionals de Música i Neurologia ‘Arts i Salut’, adreçades a professionals de les arts, de l’educació i de la medicina. L'11 i 12 de novembre es programa la setena edició de les jornades, que volen posar èmfasi en la professió musical i els problemes de salut que se’n deriven. Una trobada per discutir si els i les professionals d’aquest àmbit accepten que també poden patir problemes i conèixer si es poden curar, superar o a aprendre a conviure-hi. Això inclou tant les lesions físiques com les emocionals, socials, posturals, bloquejos, etc.

Entre els ponents hi ha la neurocientífica Rosa Casafont; el cirugià Jaume Rosset; els i les musicoterapeutes Andoni Leiva, Joel Funtané i Melissa Mercadal (coordinadora del Màster de Musicoteràpia de l’ESMUC); la professora de Tècnica Alexander Mireia Mora; la musicòloga Mar Medinyà; la fisioterapeuta Ana Velázquez; el catedràtic de psiquiatria Antonio Bulbena; el consultor i promotor de l’autonomia de la persona gran Lluis Rissech; la gestora cultural Anna Jarque, especialitzada en art escènic i acció social; la soprano Begoña Alberdi, el pianista Lluís Grané i el trombonista Daniel Perpiñán; i els professors de l’ESMUC especialitzats en tecnologies del so i de la música Perfecto Herrera i Enric Guaus.

Els organitzadors d’aquestes jornades defensen que la música, en concret, i les arts, en general, són medicines antigues i modernes científicament i anímicament comprovades, sense efectes secundaris i amb un llenguatge universal. Proposen acompanyar el camí de la professió musical o terapèutica des de la musicoteràpia i les disciplines afins perquè no es tracta únicament de la seva professió, sinó també de la seva vocació. El programa de les jornades i les inscripcions estan habilitades en aquest enllaç al web de l'ESMUC.

Sabies que a les biblioteques del COPC pots trobar una gran varietat de jocs terapèutics?


Els jocs terapèutics són eines d’intervenció  que ajuden a expressar emocions, actituds i comportaments específics, simulant situacions per a treballar de forma terapèutica diversos aspectes. 

A la Biblioteca del COPC en pots trobar els següents per treballar diversos àmbits, clica'ls per veure'n l’àmbit d’intervenció i reservar-los!

D'altra banda, el fons de la biblioteca augmenta dia a dia. Consulta la dotzena de novetats de la setmana, escull la que més t'interessi i fes clic damunt del títol per treure-la en préstec

Lo que suena en las sesiones: casos clínicos musicoterapéuticos

Federico, Gabriel F.;
Tosto, Virginia
Kier, 2020

Compendio de casos clínicos en musicoterapia

Sequera Martín, Manuel; March Luján, Alejandro;  Miranda Pereda, Carmen
ACCI, Asociación Cultural y Científica Iberoamericana, 2021

Guía emocional para cuidadores

Alameda Jackson, Elena
Formación Alcalá, 2020

Las Drogas, un viaje de ida y vuelta

Bazako Goiburu, Enrique
Editorial Elefthería, 2019

La Geganta de les estrelles

Beitia Hernández, Núria;
Montsech Vilaseca, Teresa
Pol·len Edicions, 2020

El Tratamiento psicoterapéutico del trauma psíquico

Gallastegui Galán, José Antonio
Octaedro, 2018

Manual para la redacción de informes periciales psicológicos

Rodríguez Aguado, Víctor
Editorial Giunti EOS, 2022Manual de psicoterapia centrada en la parentalidad

Nanzer, Nathalie; Llairó, Antònia ; Marion, Iñaki
Octaedro, 2017 


Cuentos para sanar y crecer felices: autoestima y ansiedad

Villén Naranjo, María Azucena
Desclee de Brouwer, 2020 


El Grup d’Investigació Internacional sobre l’Estil Personal del Terapeuta sol·licita les teves respostes per estudiar les variables que faciliten la cura personal de psicòlegs i psicòlogues


Quin és el meu estil personal com a psicòleg o psicòloga? Com soc com a professional de la psicologia?

Si trobes rellevants aquestes preguntes t’interessarà participar en un estudi (d’àmbit internacional) sobre l’estil personal del terapeuta. Només cal contestar breument unes preguntes (et portarà menys de 15 minuts).

 • Els participants en l’estudi tindran accés gratuït a sessions específiques de formació sobre la temàtica (webinars) impartides pels professors i investigadors de l’estudi.

 • La teva participació contribuirà a millorar el coneixement sobre les variables del psicòleg/psicoterapeuta així com a millorar els programes formatius de psicoterapeutes.

T’animem que hi contribueixis i hi participis! Prem aquest enllaç per respondre les preguntesEl consorci d’investigadors constituït com a Grup d’Investigació Internacional sobre l’Estil Personal del Terapeuta ha endegat una investigació sobre les variables psicològiques que contribueixen al desenvolupament i la construcció de l'estil personal del terapeuta, així com també identificar aquelles variables que faciliten la cura personal del psicòleg o psicòloga.

Per tal d’obtenir la informació necessària per assolir l’objectiu de l’estudi, el grup d’investigació sol·licita contestar breument un conjunt de preguntes a les persones professionals de la psicologia, la psiquiatria i la psicoteràpia. Emplenar les respostes requereix menys de 15 minuts i com a contraprestació les persones participants tindran accés gratuït a sessions específiques de formació en format seminari web (webinar). L’equip d’investigació està format per membres de diferents institucions i universitats internacionals:  Fundación Aiglé (Argentina), UNED (España), URL (España), INICHUSA- CONICET (Argentina), UC Santa Bárbara (EEUU), Universidad de Tarapacá (Chile), Universidad Adolfo Ibáñez (Chile). Sergi Corbella, profesor titular de la Universidad Ramon Llull de Barcelona i col·legiat del COPC, n’és l’investigador principal i coordinador.

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya anima a participar a l’estudi, els resultats del qual tindran gran valor per als psicòlegs i psicòlogues.