Lleida
Notícies de la Delegació Territorial de Lleida

La Delegació Territorial de Lleida i la Comissió de Cultura convoquen la III Edició del concurs d’il·lustració El traç de la Psicologia

La Delegació Territorial de Lleida i la Comissió de Cultura del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya convoquen la III Edició del concurs d’il·lustració El traç de la Psicologia, amb l’objectiu d’impulsar la cultura i la creativitat, contribuint a l’expressió d'emocions, sentiments i reflexions, i donar-los cos en format físic. La temàtica de l'edició d’enguany és la realitat virtual, present en el nostre dia a dia, en les nostres relacions amb els altres i amb nosaltres mateixos. 


Enguany, com a novetat, la participació està oberta a totes les persones col·legiades i precol·legiades del COPC, així com a la resta de col·legiats i col·legiades dels col·legis professionals de l’àmbit sociosanitari de les terres de Lleida: Col·legi Oficial de Treball Social (TSCAT), Col·legi Oficial de Pedagogia (COPEC), Col·legi d’Educadores i Educadors Socials (CEESC), Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLL), Col·legi d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) i la Secció Territorial de Lleida del Col·legi Oficial de Fisioterapeutes. D'altra banda, el concurs també és obert a estudiants del Grau de Psicologia de les Universitats catalanes, que tenen una categoria especial del premi. 

Premis de l'edició de 2022

Primer premi: 400 € 
Segon premi: 200 € 
Tercer premi: 100 € 
Categoria per a estudiants del Grau de Psicologia: 200 € 

El termini per presentar els treballs és el divendres 2 de setembre de 2022, i es poden enviar en format JPG o PDF, al correu electrònic a copc.ll@copc.cat indicant a l'assumpte "Concurs d’il·lustració". Les bases del concurs es poden consultar en aquest enllaç i o descarregar fent clic al document adjunt. 

Comparteix

Activitats Comissió de Cultura Lleida
La Delegació Territorial de Lleida organitza l’exposició Salut Mental i Vida a la Biblioteca Pública de Lleida

Del 2 de juny al 2 de juliol, la Delegació Territorial de Lleida organitza l’exposició Salut Mental i Vida a la Biblioteca Pública de Lleida. La inauguració serà a les 18 h de la tarda, el mateix 2 de juny, en un acte al qual es convida a totes persones que s'hi vulguin acostar, ja que l'exposició oberta la públic en general durant l'horari d’obertura de la biblioteca.

La Delegació us convida a anar-hi i fer un passeig, a mirar d’una manera incompleta –tal i com som nosaltres també– instants de vides que parlen de les frustracions i les il·lusions, de la soledat i les relacions socials, de l’angoixa i de les nostres necessitats més humanes.

L'exposició s’estructura en tres parts:

  • Famílies i cicle vital, és una mostra de fotografies i breus textos que ens acompanyen en el recorregut del cicle vital i l’empremta de la família, ja que parlar de salut mental és parlar de la nostra història i els nostres referents familiars. 

  • Així és la vida, és un recorregut per diverses situacions de la vida que ens confronten amb les oportunitats i els límits que ens imposa la vida a través de les imatges d’un conte.

  • Enllaçats, és una invitació a conèixer recursos i entitats que treballen en l’àmbit de la salut mental i una proposta oberta de llibres, pel·lícules i sèries que ens han mogut a la reflexió.

L'exposició va ser premiada al VII Congrés de Salut Mental i Atenció Primària.

 

Per què una exposició sobre la vida quotidiana i la salut mental?

L’Assemblea de l’Organització Mundial de la Salut va introduir el 1953 la salut mental com quelcom més que l’absència de trastorns o discapacitats mentals. Aquesta formulació discursiva va suposar ampliar la mirada més enllà de l’àmbit exclusivament mèdic per plantejar la salut mental com un camp social particular i com un concepte relatiu i vinculat a cada moment de la vida, on allò que fa símptoma del patiment psíquic té a veure amb la història viscuda de cada subjecte unit amb  fruit de les relacions amb els altres. Salut mental, doncs, és parlar dels llaços socials i afectius amb els altres.


Comissió de Cultura Lleida
La Delegació Territorial de Lleida organitza dues tardes de cinefòrum amb documentals del Psicurt els dies 25 de març i 29 d’abril

La Delegació Territorial de Lleida organitza, properament, dues sessions de cinefòrum amb documentals del Psicurt. La primera sessió, el 25 de març, amb la Delegació Territorial de Lleida El Rayo Rojo dirigit per Jose Antonio López de Espinosa. La segona, el 29 d’abril, amb Maternitats del cineasta Josep Varo. 

El Rayo Rojo parla sobre l’esquizofrènia i està protagonitzat per José Luís Martínez, músic de Barcelona que pateix aquesta malaltia. El documental compta amb la participació dels hospitals Clínic, Sant Pau i de la Vall d’hebrón, l’Institut Guttmann i un llarg etcètera d’institucions del País Valencià. Després del passi del documental, els públic assistent podrà entaular un col·loqui amb el director i el protagonista del film. Prem aquest enllaç al tràiler del documental per a més informació.

Maternitats aborda la temàtica de la discapacitat de la mà de quatre mares de persones amb diversitat funcional. Què passa quan els fills són diferents del que s’espera? Què passa quan el desig es converteix en adversitat? Al documental, i al col·loqui posterior, se’n parlarà amb el director i protagonistes. Per a més informació, prem aquest enllaç al tràiler del documental. 

Reserveu-vos les dates i seguiu atents als canals d’informació de la Delegació Territorial de Lleida, properament s’obrirà la inscripció als actes.

Comparteix


Cinefòrum Comissió de Cultura
La Delegació Territorial de Lleida presenta un nou grup de treball en intervenció psicològica en mort no natural

La Junta de Govern ha aprovat un nou grup de treball amb seu territorial a la demarcació de Lleida. El GT Intervenció psicològica avançada en mort no natural neix gràcies a la iniciativa de psicòlegs i psicologies de l’Equip d’atenció psicològica en situacions de crisi i/o emergències del Servei d’Emergències Mèdiques i s’integra a la Secció de Psicologia de les Emergències, que no tenia encara cap grup de treball que desenvolupés el seu àmbit d’activitat a la província de Lleida.

Els primers integrants del GT Intervenció psicològica avançada en mort no natural espera que s’hi sumin psicòlegs i psicòlogues que vulguin aprofundir en l’estudi i la formació de la disciplina de la psicologia d’emergències, especialment si ja estan inscrits a la Secció d’Emergències del COPC. No obstant això, qualsevol psicòleg o psicòloga col·legiat pot inscriure’s al grup de treball si prèviament es dona d’alta de la Secció.

El nou grup de treball té com objectiu aprofundir en les diverses situacions de mort no natural i establir les estratègies pertinents que en puguin garantir una correcta intervenció, cosa que inclou diversos àmbits de treball com les intervencions psicològiques avançades, la coordinació amb d’altres unitats, l’ètica i deontologia, els escenaris d’alt impacte emocional, etc.

Per contextualitzar amb més detall l’àmbit de treball del GT, es consideren causes de mort no natural: suïcidi, homicidi, accident de trànsit o laboral, mort amb sospita de maltractament o abandonament, mort per mala praxis mèdica, mort traumàtica diferida, mort en custodia en sospita de tortura, mort sobtada o inesperada, mort atípica que podria suggerir una intoxicació o una mort no natural, mort sense assistència mèdica i no explicable o en casos en que no es sap la identitat del cadàver. En tots aquests casos, és d’obligat compliment iniciar un procés i protocol judicial, en el qual es contacta de manera urgent amb el jutjat d'instrucció de la zona, s’avisa a les forces de seguretat competents (Policia Nacional, Mossos d’esquadra o Guàrdia Civil) i es roman al lloc fins a l'arribada de les mateixes. Posteriorment, s’inicia un protocol específic que inclou una investigació per part de la policia judicial, l’aixecament de cadàver per part del metge forense i l’autòpsia, entre d’altres.

La mort no natural, tot i que pot presentar reaccions semblants a les d’altres pèrdues, causa generalment d’una reacció aguda inicial per imprevista que pot suposar un gran repte per als professionals implicats. A conseqüència de la complexitat del protocol i la gran quantitat de professionals implicats, l’assistència del psicòleg o psicòloga d’emergències en aquests tipus d’activacions acostuma a requerir uns coneixements procedimentals i unes habilitats específiques per fer front a la situació de la forma més adequada i garantir, en primer lloc, respectar a les actuacions i tempos dels altres professionals, que es consideren generalment prioritàries i d’obligat compliment i, en segon lloc, intervenir i acompanyar la família, amics i d’altres implicats en tot procés. Per tant, es requereix de professionals amb una formació teòrica important i que alhora tinguin les habilitats per a actuar davant de casuístiques complexes amb una alta probabilitat d’imprevistos.

Si l’àmbit d’actuació de la psicologia d’emergències és el teu camp de treball, d’interès o d’orientació professional, participa del GT Intervenció psicològica avançada en mort no natural. Esperem la teva aportació i participació!

Lleida Secció de Psicologia d'Emergències
El 10 de desembre t’espera la II Jornada temàtica del COPC de la Delegació Territorial de Lleida Una aproximació a l’abús sexual infantil. La veu dels testimonis

La Delegació Territorial de Lleida i la Comissió de Cultura del COPC organitzen la II Jornada temàtica del COPC de la Delegació Territorial de Lleida Una aproximació a l’abús sexual infantil. La veu dels testimonis. La jornada tindrà lloc el proper 10 de desembre, a partir de les 8.30, al CaixaForum de Lleida, a l’av. Blondel, 3.

L’esdeveniment vol reflexionar sobre el fenomen de l’abús sexual infantil, la implicació en l’atenció i l’impacte del trauma. Objectius més concrets són sensibilitzar i donar visibilitat a la realitat de l’abús sexual infantil, de la mà de professionals i la veu dels testimonis; reflexionar i debatre sobre l’atenció de la xarxa psicosocial, sanitària, educativa i judicial; i finalment, conèixer testimonis reals a través de l’obra de teatre documental “Serà el nostre secret”.

El programa de la jornada comença a les 9.00 h amb la benvinguda i presentació de la Jornada, que donarà pas a la una taula rodona amb Vanessa Pera, directora assitencial en salut mental infantil i juvenil de Sant Joan de Déu terres de Lleida, Teresa Vallmanya, pediatra de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, i Oriana Novau, psicoanalista i psicòloga a la Fundació Vicky Bernadet.

Posteriorment, la companyia de teatre de la Planeta representarà Serà el nostre secret, una obra de teatre amb textos íntegres de testimonis de víctimes d’abusos infantils, després de la qual es farà un col·loqui amb què clourà la jornada.

Totes les persones interessades poden inscriure’s i consultar el programa de l’esdeveniment en aquest enllaç a l’apartat de formació del web del COPC.

La Delegació Territorial de Lleida i la Comissió de Cultura espera la màxima assistència de col·legiats i col·legiades.


Comissió de Cultura
La Delegació de Lleida del COPC celebra el 26 de novembre la XVII trobada de professionals de la psicologia de les Terres de Lleida

La Delegació Territorial de Lleida us convida a gaudir d’una visita guiada a un dels monuments més emblemàtics de la ciutat, La Seu Vella, donant pas a un sopar i festa al restaurant La Sibil·la, el mirador de Lleida. Descarrega aquí la teva invitació. 

  • 19:15 h - Benvinguda (s’indicarà el punt de trobada en realitzar la reserva)

  • 19:30 h - Inici de la visita guiada. 

  • 20:30 h - Parlaments. Cerimònia de reconeixement als 25 anys de col·legiació i lliurement dels premis del II Concurs d'Il·lustració "El Traç de la psicologia". 

  • 21 h - Sopar i festa al restaurant La Sibil·la. 

Podeu confirmar la vostra assistència fins al dia 22 de novembre 2021 al correu electrònic copc.ll@copc.cat o bé trucant al telèfon 973 23 04 37. 

Institucional