Lleida
Notícies de la Delegació Territorial de Lleida

La Delegació Territorial de Lleida del COPC, present en la inauguració de la XI Setmana de la Psicologia de la UdL

Els propers 14 i 15 de març tindrà lloc la XI Setmana de la Psicologia de la UdL i, com cada any, la Delegació serà present en l’acte d’inauguració. Hi participarà el president de la Junta Rectora de Lleida,  Jaume L Celma. 

El tema transversal d’aquesta edició serà la "divulgació", que estarà present a totes les ponències i tallers.  S’abordaran, entre altres, temes tan diversos com la psicologia punk, projectes que fomenten l’autoconeixement a través de la natura, l'acompanyament psicològic centrat en el treball amb el trauma, la intervenció de la psicopedagogia en contextos escolars, la psicologia de l’esport, sobre aspectes rellevants dins del món de la sexologia, així com de la pròpia identitat, sobre addiccions en adolescents i la intervenció en persones joves migrades soles.

Podeu veure el programa d'actes en aquest enllaç

Així mateix i amb l'objectiu d’enfortir les relacions entre la Delegació Territorial de Lleida i la Universitat de Lleida, i en concret amb la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Socials (FEPTS), el passat 8 de març, Jaume L Celma i Jorge Moya, president i vocal de la Junta rectora respectivament, es van reunir amb Esther Desfilis, nova cap d’estudis del Grau de Psicologia de la UdL. 

De la reunió van sorgir noves línies de col·laboració en l’àmbit formatiu i d’orientació i d'assessorament a l'alumnat al món professional. Aquestes col·laboracions quedaran emmarcades en futurs convenis. 

Activitats externes COPC Lleida
La Delegació Territorial de Lleida envia representació institucional a la trobada amb la Intercol·legial de Salut de les Terres de Lleida


El president, Jaume L Celma, i el secretari, Antonio Alcántara, van representar la Delegació Territorial de Lleida a la trobada amb la Intercol·legial de Salut de les Terres de Lleida que va organitzar el Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Lleida (COILL). 

A l’esdeveniment, que va posar fi als actes commemoratius del centenari del COILL, també hi va enviar representació el Col·legi Oficial de Metges de Lleida, el Col·legi Oficial de Farmacèutics, el Col·legi de Fisioterapeutes, el Col·legi de logopedes, el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs, del Col·legi Oficial d’Òptics i Òptiques Optometristes, el Col·legi Oficial de podòlegs, el Col·legi oficial de Veterinaris de Lleida i van excusar la seva absència el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes, el Col·legi de Terapeutes Ocupacionals i el Col·legi de Treball Social. 

L’acte es va iniciar amb la visita guiada a l’exposició “ Infermeres en la memòria. La força invisible d’una professió”, una mostra que examinava la història de les infermeres i de la professió, des de principis del segle XIV fins a la creació de la diplomatura universitària, l’any 1977, als territoris de llengua catalana. L’exposició difonia un recull cronològic del patrimoni històric -tant material com immaterial- de la infermeria, a partir d’un ampli fons documental i iconogràfic, panels explicatius i objectes que han format part de la pràctica professional de llevadores, practicants, ATS i infermeres. L’exposició també recollia diverses indumentàries utilitzades en diferents èpoques i àmbits de cura.  

En finalitzar l’acte, tota la representació institucional de la Intercol·legial va tancar la commemoració del centenari del COILL amb un sopar al restaurant l’Espuna.  


La Delegació Territorial de Lleida i NeuroLleida organitzen l’acte de cloenda del 10è aniversari de l’entitat

NeuroLleida ha complert 10 anys, i va decidir commemorar el seu desè aniversari amb un acte coorganitzat amb la Delegació Territorial de Lleida del COPC. L’esdeveniment va tenir lloc el passat dia 16 de febrer, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina, i va consistir en la conferència “Què en sabem de nou sobre el deteriorament cognitiu lleu i la malaltia d’Alzheimer?”, a càrrec de la psicòloga especialista en psicologia clínica i neuropsicologia Dra. Anna Carnes. 

La doctora en psicologia va parlar sobre el trastorn cognitiu lleu i la seva detecció, així com les darreres investigacions i actualitat sobre els estudis i proves dels nous fàrmacs contra la malaltia d’Alzheimer, els quals, segons va afirmar Carnes, no són simplement pal·liatius, sinó que també ataquen les causes de la malaltia. A més, també va destacar la importància de prevenir, ja que minimitzant els factors de risc es podria endarrerir l’aparició de la malaltia, que actualment afecta un 2,5% de la població de l’estat espanyol. 

La conferència va ser presidida per Antoni Montardit, vicepresident d'ASPID, i per Raül Llevot, delegat de la Conselleria de Salut a Lleida, i moderada per Olga Gelonch, vocal de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Lleida del COPC i  directora assistencial de NeuroLleida. Entre altres personalitats, també es va comptar amb l’assistència de Thelma Hernando, tresorera de la Delegació de Lleida del COPC. 

De dreta a esquerra: Anna Carnes, Olga Gelonch i Thelma Hernando

De dreta a esquerra: Anna Carnes, Olga Gelonch i Thelma Hernando

La biblioteca de la Delegació de Lleida incorpora 10 nous tests aquesta setmana

La Biblioteca del COPC augmenta el seu fons bibliogràfic contínuament per respondre a les necessitats dels col·legiats i col·legiades. El pressupost que el Col·legi destina a eixamplar la quantitat de recursos està establert, argumentat i prioritzat per les tècniques de la biblioteca, i inclou també al compra de tests per tal que els psicòlegs i psicòlogues col·legiats s'hi puguin familiaritzar abans d'usar-los. 

Aquesta setmana, la biblioteca de la Delegació Territorial de Lleida augmenta el seu fons amb 10 tests més, que ara us presentem. Properament, a més, se n'incorporaran de nous. Mantingueu-vos-en al dia!

Relació de tests psicològics incorporats a la biblioteca de la Delegació Territorial de Lleida
ADI-R. Entrevista para el Diagnóstico del Autismo - Revisada (b) 

Edat: edat mental major de 2 anys.
Temps d’aplicació: entre 1½ hores i 2½ hores.
Finalitat : Completa entrevista estructurada per diagnosticar els trastorns de l'espectre autista.

AVE. Acoso y Violencia Escolar (a)

Edat: de 7 a 18 anys (de 2n de Primària a 2n de Batxillerat). Temps d’aplicació: de 25 a 35 minuts aproximadament.  
Finalitat : Avaluació de la violència i l'assetjament psicològic i físic a l'entorn escolar mitjançant la valoració dels factors de risc més freqüents i els danys més significatius que habitualment apareixen en els nens assetjats.

AF-5. Autoconcepto Forma-5 (b)

Edat: des dels 10 anys fins a adults (a partir de 5è d'Educació Primària).
Temps d’aplicació: aproximadament entre 10 i 15 minuts.
Finalitat: Avalua diferents aspectes de l'autoconcepte a adolescents i adults.

EDI-3, EDI-3- RF    Inventario de Trastornos de la Conducta Alimentaria (c)

Edat: Mostres clíniques: de 12 anys en endavant. Mostres no clíniques: de 10 anys en endavant. 
Temps d’aplicació: variable, aproximadament 20 minuts. Finalitat Instrument d'avaluació dels trets i els constructes psicològics que s'han mostrat clínicament més rellevants en persones amb trastorns de la conducta alimentària (TCA).

ISRA. Inventario de Situaciones y Respuestas de Ansiedad (b)

Edat: a partir de 16 anys.
Temps d’aplicació: variable, 50 minuts aproximadament. Finalitat: Avaluació de respostes Cognitives, Fisiològiques i Motores davant de diferents situacions; i avaluació d'àrees situacionals o trets específics: ansietat davant de l'avaluació, ansietat interpersonal, ansietat fòbica i ansietat davant de situacions habituals o de la vida quotidiana.

M-WCST. Test de Clasificación de Tarjetas de Wisconsin - Modificado (c)

Edat : de 18 a 90 anys.
Temps d’aplicació: entre 10 i 15 minuts aproximadament. Finalitat : Avaluació neuropsicològica de diversos components de les funcions executives, com ara el raonament abstracte, la formació de categories, la capacitat per canviar d'estratègia cognitiva de manera flexible i la presència de conductes perseveratives.

LSB-50. Listado de Síntomas Breve (b)

Edat: Adults 
Temps d’aplicació: variable, entre 5 i 10 minuts.
Finalitat : Qüestionari clínic per a la valoració clara, precisa i ràpida de símptomes psicològics i psicosomàtics, oferint puntuacions diferenciades per a les principals dimensions psicopatològiques.

BRIEF®-2. Evaluación Conductual de la Función Ejecutiva-2 (b)

Edat:  de 5 a 18 anys.
Temps d’aplicació: 10 minuts aproximadament.
Finalitat: Prova de referència per avaluar les funcions executives per part de pares, mares i professors.

BYI-2 , Inventarios de Beck para niños y adolescentes-2

Edat: De 7 anys a 18 anys i 11 mesos
Temps d’aplicació: Entre 5 i 10 minuts per inventari
Finalitat : Cinc inventaris autoaplicats breus per avaluar depressió, ansietat, ira, conducta disruptiva i autoconcepte en nens i adolescents.

BAI, Inventario de Ansiedad de Beck

Edat: Des dels 17 anys
Temps d’aplicació: de 5 a 10 minuts
Finalitat : Avaluació breu de l'existència i la severitat de símptomes d'ansietat.


Biblioteca
El Grup Sènior de la Delegació de Lleida organitza dues activitats sota el títol L'ansietat i les seves visions

El Grup Sènior de la Delegació de Lleida del COPC amb la col·laboració de la Càtedra d'innovació Social de la UdL organitzen dues accions temàtiques sota el títol L'ansietat i les seves visions. Les dues activitats tindran lloc els dimecres 22 de març i 29 de març, i plantegen dues aproximacions diferents al fenomen de l'ansietat, des de dos àmbits diferents, la cultura i l'esport.

La Ansiedad no mata, pero fatiga

Dia: 22 de març de 2023, 20:00 h
Lloc: Teatre Municipal de l’Escorxador, Lleida. 
Durada: 1’30 h
Preu: 21 €

Conferència: Mirar i veure l’ansietat en clau positiva en l’esport

Dia: 29 de març de 2023, 19.30 h
Lloc: Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social 
Durada: 1’30 h

Preu: Activitat gratuïta


La Ansiedad no mata, pero fatiga

La primera activitat tindrà lloc el dia 23 de març, a les 20:00 h, al Teatre Municipal de l'Escorxador de la ciutat de Lleida. És una divertida i reflexiva obra de teatre, La Ansiedad no mata, pero fatiga, que ja ha estat vista per més de 25.000 persones i que està protagonitzada per:  

  • Patricia Ramírez: Psicòloga, ha publicat diversos llibres, es col·laboradora habitual en diferents mitjans (TVE), conferenciant habitual sobre temes relacionats amb l’ansietat. 

  • Rafa Blanca: Actor, professor d’interpretació i autor de diversos curtmetratges, entre altres mèrits. 

Per treure les entrades es pot fer directament en aquest enllaç.

Mirar i veure l’ansietat en clau positiva en l’esport 

La segona activitat tindrà lloc el dia 29 de març de 2023, a les 19.30 h i és la conferència que porta per títol Mirar i veure l’ansietat en clau positiva en l’esport, impartida per Carles Folguera. Reconegut esportista d’elit de les terres de Lleida, en hoquei patins, ha estat director de la Masia del FC Barcelona, professor universitari, conferenciant, analista tècnic en diferents mitjans de comunicació (TV3). Actualment participa en processos formatius en alt rendiment a esportistes i entrenadors d’elit, essent consultor per a clubs esportius i federacions esportives. 

L’acte estarà presentat i moderat per Xavier Estrada, psicòleg i àrbitre internacional de futbol.

L'acte és gratuït, i es farà a la sala d’actes de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (avda. de l’Estudi General, 4. Lleida). Per assistir-hi cal reserva prèvia a la Delegació Territorial del COPC, que pots fer per correu al copc.ll@copc.cat o per telèfon al 973.23.04.37. 

Us hi esperem!


Activitats Lleida
La XVIII Trobada homenatja els col·legiats i col·legiades de l’any i en reconeix tasca i dedicació

El 25 de novembre, la Delegació Territorial de Lleida va celebrar la XVIII Trobada de professionals de la psicologia de les terres de Lleida i Osca. Els psicòlegs i psicòlogues protagonistes de l’any a la Delegació van tenir el seu petit homenatge durant l’acte, en el qual es va reconèixer la seva tasca i es va poder agrair la seva aportació.

En primer lloc, la Delegació va reconèixer la dilatada dedicació dels col·legiats i col·legiades que han complert els 25 anys de col·legiació, cosa que suposa una extensa carrera professional que ha pogut beneficiar un nombrós conjunt de persones de les terres de Lleida i Osca.   

En segon lloc, la Delegació va lliurar el premi de la III Edició del Concurs d’il·lustració del Traç de la Psicologia, que per segona vegada va recollir el psicòleg Rubén Guillén Clarisó, un il·lustrador excepcional de l’esfera psicològica que se supera any rere any.

En tercer lloc, la Delegació va reconèixer el treball fer per la Junta Rectora sortint, amb mandat de 2018 a 2022, i va presentar i desitjar els millors escenaris a la Junta Rectora entrant, que exercirà la direcció de la Delegació fins l’any 2026.

En acabat, i per finalitzar, totes les persones assistents van poder gaudir d’un sopar còctel amenitzat pel grup musical Son D’Cuba, que va donar pas a la part més lúdica de la trobada.

La Delegació Territorial de Lleida agraeix l’assistència a totes les persones presents i els comparteix la galeria de fotografies de la vetllada.


Institucional
La Delegació Territorial de Lleida del COPC i la gerència Territorial de Lleida de l'Institut Català de la Salut formalitzen un contracte de cessió de l’exposició de Salut Mental i vida

El passat 30 de novembre Jaume L. Celma com a president de la Delegació Territorial de Lleida del COPC i la gerència Territorial de Lleida de ICS  (Institut Català de la Salut), van formalitzar un contracte de cessió temporal de l’exposició de Salut Mental i vida. 

L´ICS ha sol·licitat la cessió gratuïta de l´esmentada mostra  per ser exposada dins del programa “Salut i Escola Atenció Primària Lleida”, programa transversal entre el Departament de Salut i el Departament d'Educació que promou la col·laboració dels centres educatius i els serveis de salut comunitària d'arreu del territori, per millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de situacions de risc i d'atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac.  


La coordinadora del programa “Salut i Escola Atenció Primària Lleida” ha organitzat  un recorregut de l'exposició entre els diferents centres escolars i instituts de la província de Lleida durant tot el  període lectiu. 

El president de la Delegació, Jaume L. Celma, es reuneix amb el director Territorial de Drets Socials, el director Territorial d'Educació i els caps de servei  d'Infància i Adolescència

El passat dilluns 14 de novembre, la seu dels Serveis Territorials d’Educació de Lleida va acollir la trobada institucional entre el Sr. Jaume L. Celma, president de la Delegació Territorial de Lleida del COPC, el Sr. Joan Segura, director dels Serveis Territorials de Drets Socials, el Sr. Claudi Vidal, director dels Serveis Territorials d’Educació i la Sra. Dolors Camí, cap del Servei d'Infància i Adolescència.

En anteriors trobades, s'havia endegat una col·laboració entre les institucions participants que partia de l'objectiu comú de fer-se presents a les escoles i instituts per millorar la salut mental d'infants i adolescents de la comarca de Lleida.

En aquesta darrera reunió, es va reafirmar aquest compromís però fent una passa més enllà. Ampliant l'objectiu inicial de la col·laboració, es va proposar dur a terme accions per arribar també a les famílies que integren les escoles i instituts i que són una peça clau en el desenvolupament emocional dels infants i adolescents.

Amb iniciatives com aquesta, la Delegació Territorial de Lleida del COPC segueix treballant per fer, de la salut mental, una prioritat de benestar social i individual.

Institucional Lleida
La Delegació de Territorial de Lleida s’uneix a  la recollida de joguines de la campanya “Els seus drets en joc” que organitza Creu Roja Joventut-Lleida
La Delegació Territorial de Lleida participa a la 3a Jornada Psicologia en el tractament de l’Obesitat que organitza la SEEDO el proper 7 d’octubre
Activitats externes