Lleida
Noticias de la Delegación Territorial de Lleida

La Delegación Territorial de Lleida y la Comisión de Cultura convocan la III Edición del concurso de ilustración El trazo de la Psicología

La Delegación Territorial de Lleida y la Comisión de Cultura del Colegio Oficial de Psicología de Cataluña convocan la III Edición del concurso de ilustración El trazo de la Psicología, con el objetivo de impulsar la cultura y la creatividad, contribuyendo a la expresión de emociones, sentimientos y reflexiones, y darles cuerpo en formato físico. La temática de la edición de este año es la realidad virtual, presente en nuestro día a día, en nuestras relaciones con los demás y con nosotros mismos.  


Este año, como novedad, la participación está abierta a todas las personas colegiadas del COPC, así como al resto de colegiados y colegiadas de los colegios profesionales del ámbito sociosanitario de las tierras de Lleida: Col Colegio Oficial de Trabajo Social (TSCAT), Colegio Oficial de Pedagogía (COPEC), Colegio de Educadoras y Educadores Sociales (CEESC), Colegio Oficial de Médicos de Lleida (COMLL), Colegio de Enfermeras y Enfermeros de Lleida (COILL) y la Sección Territorial de Lleida del Colegio Oficial de Fisioterapeutas. Por otra parte, el concurso también está abierto a estudiantes del Grado de Psicología de las Universidades catalanas, que tienen una categoría especial del premio. 

Premios de la edición de 2022

Primer premio: 400 €
Segundo premio: 200 €
Tercer premio: 100 €
Categoría para estudiantes del Grado de Psicología: 200 € 

El plazo para presentar los trabajos es el viernes 2 de septiembre de 2022, y se pueden enviar en formato JPG o PDF, en el correo electrónico a copc.ll@copc.cat indicando en el asunto "Concurso de ilustración". Las bases del concurso se pueden consultar en aquest enllaç y o descargar haciendo clic en el documento adjunto. 

Comparteix

Activitats Comissió de Cultura Lleida
La Delegación Territorial de Lleida organiza la exposición Salud Mental y Vida en la Biblioteca Pública de Lleida

Del 2 de junio al 2 de julio, la Delegación Territorial de Lleida organiza la exposición Salud Mental y Vida en la Biblioteca Pública de Lleida. La inauguración será a las 18 h de la tarde, el mismo 2 de junio, en un acto al que se invita a todas las personas que se quieran acercar, ya que la exposición abierta al público en general durante el horario de apertura de la biblioteca.

La Delegación le invita a ir y dar un paseo, a mirar de una manera incompleta –tal y como somos nosotros también– instantes de vidas que hablan de las frustraciones y las ilusiones, de la soledad y las relaciones sociales, de la angustia y de nuestras necesidades más humanas,

La exposición se estructura en tres partes:

  • Familias y ciclo vital, es una muestra de fotografías y breves textos que nos acompañan en el recorrido del ciclo vital y la impronta de la familia, ya que hablar de salud mental es hablar de nuestra historia y nuestros referentes familiares. 

  • Así es la vida, es un recorrido por diversas situaciones de la vida que nos confrontan con las oportunidades y límites que nos impone la vida a través de las imágenes de un cuento.

  • Enlazados, es una invitación a conocer recursos y entidades que trabajan en el ámbito de la salud mental y una propuesta abierta de libros, películas y series que nos han movido a la reflexión.

La exposición fue premiada en el VII Congreso de Salud Mental y Atención Primaria.

 

¿Por qué una exposición sobre la vida cotidiana y la salud mental?

La Asamblea de la Organización Mundial de la Salud introdujo en 1953 la salud mental como algo más que la ausencia de trastornos o discapacidades mentales. Esta formulación discursiva supuso ampliar la mirada más allá del ámbito exclusivamente médico para plantear la salud mental como un campo social particular y como un concepto relativo y vinculado a cada momento de la vida, donde lo que hace síntoma del sufrimiento psíquico tiene ver con la historia vivida de cada sujeto unido con fruto de las relaciones con los demás. Salud mental es hablar de los lazos sociales y afectivos con los demás.


Comissió de Cultura Lleida
La Delegación Territorial de Lleida organiza dos tardes de cinefórum con documentales del Psicurt los días 25 de marzo y 29 de abril

La Delegació Territorial de Lleida organitza, properament, dues sessions de cinefòrum amb documentals del Psicurt. La primera sessió, el 25 de març, amb la Delegació Territorial de Lleida El Rayo Rojo dirigit per Jose Antonio López de Espinosa. La segona, el 29 d’abril, amb Maternitats del cineasta Josep Varo. 

El Rayo Rojo parla sobre l’esquizofrènia i està protagonitzat per José Luís Martínez, músic de Barcelona que pateix aquesta malaltia. El documental compta amb la participació dels hospitals Clínic, Sant Pau i de la Vall d’hebrón, l’Institut Guttmann i un llarg etcètera d’institucions del País Valencià. Després del passi del documental, els públic assistent podrà entaular un col·loqui amb el director i el protagonista del film. Prem aquest enllaç al tràiler del documental per a més informació.

Maternitats aborda la temàtica de la discapacitat de la mà de quatre mares de persones amb diversitat funcional. Què passa quan els fills són diferents del que s’espera? Què passa quan el desig es converteix en adversitat? Al documental, i al col·loqui posterior, se’n parlarà amb el director i protagonistes. Per a més informació, prem aquest enllaç al tràiler del documental. 

Reserveu-vos les dates i seguiu atents als canals d’informació de la Delegació Territorial de Lleida, properament s’obrirà la inscripció als actes.

Comparteix


Cinefòrum Comissió de Cultura
La Delegació Territorial de Lleida presenta un nou grup de treball en intervenció psicològica en mort no natural

La Junta de Govern ha aprovat un nou grup de treball amb seu territorial a la demarcació de Lleida. El GT Intervenció psicològica avançada en mort no natural neix gràcies a la iniciativa de psicòlegs i psicologies de l’Equip d’atenció psicològica en situacions de crisi i/o emergències del Servei d’Emergències Mèdiques i s’integra a la Secció de Psicologia de les Emergències, que no tenia encara cap grup de treball que desenvolupés el seu àmbit d’activitat a la província de Lleida.

Els primers integrants del GT Intervenció psicològica avançada en mort no natural espera que s’hi sumin psicòlegs i psicòlogues que vulguin aprofundir en l’estudi i la formació de la disciplina de la psicologia d’emergències, especialment si ja estan inscrits a la Secció d’Emergències del COPC. No obstant això, qualsevol psicòleg o psicòloga col·legiat pot inscriure’s al grup de treball si prèviament es dona d’alta de la Secció.

El nou grup de treball té com objectiu aprofundir en les diverses situacions de mort no natural i establir les estratègies pertinents que en puguin garantir una correcta intervenció, cosa que inclou diversos àmbits de treball com les intervencions psicològiques avançades, la coordinació amb d’altres unitats, l’ètica i deontologia, els escenaris d’alt impacte emocional, etc.

Per contextualitzar amb més detall l’àmbit de treball del GT, es consideren causes de mort no natural: suïcidi, homicidi, accident de trànsit o laboral, mort amb sospita de maltractament o abandonament, mort per mala praxis mèdica, mort traumàtica diferida, mort en custodia en sospita de tortura, mort sobtada o inesperada, mort atípica que podria suggerir una intoxicació o una mort no natural, mort sense assistència mèdica i no explicable o en casos en que no es sap la identitat del cadàver. En tots aquests casos, és d’obligat compliment iniciar un procés i protocol judicial, en el qual es contacta de manera urgent amb el jutjat d'instrucció de la zona, s’avisa a les forces de seguretat competents (Policia Nacional, Mossos d’esquadra o Guàrdia Civil) i es roman al lloc fins a l'arribada de les mateixes. Posteriorment, s’inicia un protocol específic que inclou una investigació per part de la policia judicial, l’aixecament de cadàver per part del metge forense i l’autòpsia, entre d’altres.

La mort no natural, tot i que pot presentar reaccions semblants a les d’altres pèrdues, causa generalment d’una reacció aguda inicial per imprevista que pot suposar un gran repte per als professionals implicats. A conseqüència de la complexitat del protocol i la gran quantitat de professionals implicats, l’assistència del psicòleg o psicòloga d’emergències en aquests tipus d’activacions acostuma a requerir uns coneixements procedimentals i unes habilitats específiques per fer front a la situació de la forma més adequada i garantir, en primer lloc, respectar a les actuacions i tempos dels altres professionals, que es consideren generalment prioritàries i d’obligat compliment i, en segon lloc, intervenir i acompanyar la família, amics i d’altres implicats en tot procés. Per tant, es requereix de professionals amb una formació teòrica important i que alhora tinguin les habilitats per a actuar davant de casuístiques complexes amb una alta probabilitat d’imprevistos.

Si l’àmbit d’actuació de la psicologia d’emergències és el teu camp de treball, d’interès o d’orientació professional, participa del GT Intervenció psicològica avançada en mort no natural. Esperem la teva aportació i participació!

Lleida Secció de Psicologia d'Emergències
El 10 de desembre t’espera la II Jornada temàtica del COPC de la Delegació Territorial de Lleida Una aproximació a l’abús sexual infantil. La veu dels testimonis

La Delegació Territorial de Lleida i la Comissió de Cultura del COPC organitzen la II Jornada temàtica del COPC de la Delegació Territorial de Lleida Una aproximació a l’abús sexual infantil. La veu dels testimonis. La jornada tindrà lloc el proper 10 de desembre, a partir de les 8.30, al CaixaForum de Lleida, a l’av. Blondel, 3.

L’esdeveniment vol reflexionar sobre el fenomen de l’abús sexual infantil, la implicació en l’atenció i l’impacte del trauma. Objectius més concrets són sensibilitzar i donar visibilitat a la realitat de l’abús sexual infantil, de la mà de professionals i la veu dels testimonis; reflexionar i debatre sobre l’atenció de la xarxa psicosocial, sanitària, educativa i judicial; i finalment, conèixer testimonis reals a través de l’obra de teatre documental “Serà el nostre secret”.

El programa de la jornada comença a les 9.00 h amb la benvinguda i presentació de la Jornada, que donarà pas a la una taula rodona amb Vanessa Pera, directora assitencial en salut mental infantil i juvenil de Sant Joan de Déu terres de Lleida, Teresa Vallmanya, pediatra de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, i Oriana Novau, psicoanalista i psicòloga a la Fundació Vicky Bernadet.

Posteriorment, la companyia de teatre de la Planeta representarà Serà el nostre secret, una obra de teatre amb textos íntegres de testimonis de víctimes d’abusos infantils, després de la qual es farà un col·loqui amb què clourà la jornada.

Totes les persones interessades poden inscriure’s i consultar el programa de l’esdeveniment en aquest enllaç a l’apartat de formació del web del COPC.

La Delegació Territorial de Lleida i la Comissió de Cultura espera la màxima assistència de col·legiats i col·legiades.


Comissió de Cultura
La Delegació de Lleida del COPC celebra el 26 de novembre la XVII trobada de professionals de la psicologia de les Terres de Lleida

La Delegació Territorial de Lleida us convida a gaudir d’una visita guiada a un dels monuments més emblemàtics de la ciutat, La Seu Vella, donant pas a un sopar i festa al restaurant La Sibil·la, el mirador de Lleida. Descarrega aquí la teva invitació. 

  • 19:15 h - Benvinguda (s’indicarà el punt de trobada en realitzar la reserva)

  • 19:30 h - Inici de la visita guiada. 

  • 20:30 h - Parlaments. Cerimònia de reconeixement als 25 anys de col·legiació i lliurement dels premis del II Concurs d'Il·lustració "El Traç de la psicologia". 

  • 21 h - Sopar i festa al restaurant La Sibil·la. 

Podeu confirmar la vostra assistència fins al dia 22 de novembre 2021 al correu electrònic copc.ll@copc.cat o bé trucant al telèfon 973 23 04 37. 

Institucional