Tarragona
Notícies de la Delegació Territorial de Tarragona

Èxit de participació en la 1a edició de la Fira de la Psicologia de Tarragona

Divendres 27 i dissabte 28 de setembre s'ha dut a terme la Fira de la Psicologia a la Rambla Nova de Tarragona amb l’objectiu d'apropar la psicologia a la ciutadania i fer-ne difusió i divulgació. Aquest esdeveniment ha estat impulsat per la Junta de la Delegació Territorial de Tarragona del COPC amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona.

El primer dia de la fira la carpa 1 Què pot fer la psicologia per a tu?, ha acollit diferents microxerrades des de diferents àmbits de la psicologia. A la primera conferència s'hi ha abordat la influència del patriarcat a la salut psicològica amb Araceli Baíllo, psicòloga i coordinadora del Grup de treball de Diversitat sexoafectiva i de gèneres del COPC. Baíllo ha destacat que "vivim en una societat on el sexe biològic és el que ens defineix i condiciona les nostres relacions socials”. La segona conferència es titula Entendre millor les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista, en col·laboració amb ASPERCAMP, i la tercera Els factors emocionals en el càncer infant, en col·laboració amb l'AFANOC.

El dissabte ha estat encetat amb la microxerrada Com tenir un cervell sa per a tota la vida. La psicòloga Blanca de la Cruz de la Fundació Rosa Maria Vivar ha destacat que “és important treballar amb el cervell des d’edats primerenques per poder arribar preparat a l’edat adulta”. Seguidament, s'ha dut a terme les conferències La salut mental a la m(p)aternitat i les Eines de la psicologia de l’esport per a la vida diària. En aquesta última hi ha participat Vicenç Raluy, psicòleg esportiu, i que ha destacat que “el descans, l’activitat física i la diversificació social són la base del benestar emocional”. L'última microxerrada del dissabte a la primera carpa de la fira ha tractat sobre com cuidar la salut mental en els processos de ruptura de parella, on la psicòloga Oriana Mosquera ha comentat que normalitzar la ruptura ajuda en el procés de divorci.

La carpa 2 ha estat orientada als infants i adolescents perquè a través de jocs i gimcanes virtuals puguin entendre què és l’assetjament escolar i quines conseqüències té per a qui ho pateix. A més, la ciutadania també ha pogut conèixer tots els serveis que pot oferir el COPC a través de la carpa informativa.

La Delegació Territorial de Tarragona del COPC i la Conselleria d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona signen un conveni per sumar esforços a favor de la salut mental en l’activitat física


La Delegació i la Conselleria d’Esports de l’Ajuntament han signat un conveni amb l'objectiu de sumar esforços a favor de la salut mental en l'activitat física. L'acord, signat aquest dimecres al matí, inclou la col·laboració en l'organització d'activitats adreçades a tota la ciutadania, entitats i clubs esportius sobre la importància de la salut mental en l'àmbit esportiu.   

A través d'aquest conveni ambdues parts també posaran en marxa diverses accions encaminades a promoure el benestar psicològic entre els esportistes i els professionals de l'àmbit esportiu de la ciutat. En aquest sentit, es donarà a conèixer la utilitat de Psicologia de l'Esport i es donaran a conèixer els avantatges de comptar, per part de les entitats, de professionals de psicologia qualificats i col·legiats. Tarragona Esports i el COPC també participaran i assessoraran en projectes esportius i de desenvolupament d'equips.  

El conseller d'Esports, Mario Soler, i la presidenta de la Delegació Territorial de Tarragona del COPC, Eva Llatser han escenificat la signatura del conveni a l'Ajuntament de Tarragona. "Des de Tarragona Esports continuem sumant esforços amb agents de l'àmbit de la salut del territori perquè treballem amb la premissa que esport i salut són dos conceptes que van agafats de la mà. Amb aquest acord ens enfoquem en la importància de salut mental per contribuir en el benestar psicològic de tots els esportistes de la ciutat", ha destacat Soler. 

Per la seva banda, la presidenta de la delegació territorial de Tarragona del COPC, Eva Llatser ha destacat "la importància de la psicologia de l'esport per ajudar a promoure i consolidar l'activitat física i l'esport en els hàbits de salut' i ha afegit que "els professionals de la psicologia de l'esport col·laboren amb clubs i federacions esportives per assegurar el benestar psicològic de l'esportista, així com educar en valors i en comunicació assessorant entrenadors, pares, directius i àrbitres".

El conveni, que té una vigència de dos anys i és prorrogable, també inclou donar conèixer l'existència de l'acreditació d'experts i expertes en psicologia de l'esport i el directori professional del COPC que identifica i dona visibilitat a aquests professionals.

Institucional Notícies destacades
La sisena edició del Concurs de Fotografia 'L’Ull de la Psicologia' ja espera la teva imatge

La Comissió de Cultura i la Delegació Territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya convoquen el VI Concurs de Fotografia L’Ull de la Psicologia. El concurs té per objectiu donar a conèixer la visió personal de les persones col·legiades i precol·legiades del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya sobre el que representa la psicologia. Poden participar-hi tot el conjunt de la col·legiació i precol·legiació del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i els i les estudiants de Grau de Psicologia de qualsevol universitat catalana.

El termini de presentació de les fotografies acaba el dia 30 de novembre. Una vegada s’hagin rebut les fotografies, que han de ser recents i originals, el jurat realitzarà una preselecció de les 25 millors, que seran les que optaran als premis finals. El primer premi està dotat amb 500 euros, el segon amb 300 euros, el tercer amb 200 euros i la categoria d'estudiants té un premi de 150 € i la precol·legiació gratuïta al COPC del primer any.

El Jurat estarà format per una persona membre de cada Delegació, almenys una membre de la Comissió de Cultura del COPC i una professional de la fotografia externa. En aquest enllaç podeu consultar les bases del concurs de 2024, llegeix-les atentament per poder-hi participar. 

Si teniu algun dubte, podeu contactar amb la Delegació a través del telèfon 977.21.41.02 o bé al correu electrònic copc.t@copc.cat.

Anima't a participar-hi!!


Activitats destacades Tarragona
La Junta de la Delegació Territorial de Tarragona organitza la I Fira de la Psicologia a la Rambla Nova de la ciutat el 27 i 28 de setembre


Divendres 27 i el dissabte 28 de setembre la psicologia serà la protagonista a l’espai més emblemàtic de la ciutat: la Rambla Nova, concretament al tram 2, comprès entre el carrer Méndez Nuñez i carrer Adrià. Amb la Fira de la Psicologia, la Junta de la Delegació Territorial de Tarragona vol posar la psicologia al servei de la ciutadania amb diferents espais gratuïts i oberts a tothom.

L’espai comptarà amb 2 carpes ben diferenciades:

Carpa 1. Què pot fer la psicologia per a tu? Pretén ser un espai de divulgació on hi conviuran microxerrades que oferiran professionals de la psicologia on explicaran de forma pràctica i amena quines eines té la psicologia per ajudar-nos al nostre dia a dia i com podem millorar el nostre benestar emocional en diferents etapes de la nostra vida. Consulta'n aquí el programa detallat.

Carpa 2. Stop Bullying. Pretén inserir en la prevenció de l’assetjament escolar i per tant, promoure i promocionar les relacions saludables entre iguals a través de jocs i gimcanes virtuals. D’aquesta manera els nens i les nenes poden entendre què és l’assetjament i quines conseqüències pot produir a l’altre.

Amb les dues carpes grans i petits podran disposar d’espais relacionats amb la psicologia.

A més a més disposarem d’un espai on explicarem els serveis que el COPC ofereix a la ciutadania

Us esperem a tots i totes! 


La Junta Rectora de la Delegació Territorial de Tarragona en col·laboració del Departament d’Educació organitza la II Jornada DeBat a Bat. Parlem de l’ansietat


El trastorn d’ansietat és el problema de salut més freqüent a l’atenció primària i afecta el 6,7% de la població amb targeta sanitària segons dades extretes del Ministeri de Sanitat.  La Junta Rectora de la Delegació, conscients de la preocupació que genera aquesta problemàtica entre la població en general i els joves en particular, ha volgut vehicular una jornada entorn aquesta temàtica.

La II Jornada DeBat a Bat. Parlem de l’ansietat està estructurada en 3 ponències:

Ansietat i educació emocional: estratègies per al Benestar és la primera ponència a càrrec de Rafel Bisquerra, doctor en Ciències de l’Educació i llicenciat en Pedagogia i Psicologia. On s'analitzarà el concepte d'ansietat i es diferenciarà de l'estrès i s’aprofundirà en l'impacte de l'educació emocional al benestar integral, oferint tècniques aplicables per millorar la qualitat de vida.

La Jornada continuarà amb l’entrevista a Carlos Vico, que és especialista en l'àmbit de la supervivència extrema, fundador de l'escola survivalxtreme, escriptor del llibre supervivent la por sota control. Té experiència fent viatges a entorns complexos, tant en solitari com acompanyant persones amb problemes per a potenciar el seu desenvolupament personal. Disposa de  Canal de Youtube especialitzat en Supervivència extrema. S’abordarà com gestionar l’ansietat en situacions extremes.

Com utilitzar les xarxes socials sense estressar-se en l'intent?  a càrrec de Lorena Gascón, psicòloga general sanitària i instructora del protocol oficial de mindfulness. El cervell humà és una estructura complexa responsable de totes les nostres funcions mentals i emocionals i és especialment sensible a estímuls socials i emocionals, com els que provenen de les xarxes socials. Quins beneficis i riscos tenen les xarxes socials i com fer-ne un ús conscient i equilibrat és la temàtica de la tercera ponència.

Conclourà la Jornada DeBat a Bat. Parlem de l’Ansietat la Taula Rodona i de Debat on participaran tots els protagonistes del programa

La Jornada és gratuïta prèvia inscripció en aquest enllaç


Les delegacions de Tarragona del COPC i el COPLEFC renoven el conveni de col·laboració


La Delegació Territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia i la Delegació de Tarragonai Terres de l’Ebre del Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya mantenen la voluntat de col·laboració renovant l'acord que tenien. Les dues organitzacions reiteren el compromís de cooperar activament per fomentar la lluita contra l’intrusisme, l’ocupabilitat i/o l’assoliment de competències professionals a través de conferències tècniques, activitats formatives, tallers, cursos, jornades conjuntes…

A més, ambdues entitats es comprometen a fer difusió mútua de les respectives activitats organitzades que s’adeqüin als seus objectius formatius o que puguin resultar d’interès pels seus col·legiats i col·legiades utilitzant tots els mitjans que tinguin disponibles.

El conveni té una vigència de dos anys i està signat pels presidents d’ambdues entitats així com pel delegat territorial de Tarragona del COPFLEC, Ramón Cuadrat i per la presidenta de la Delegació Territorial de Tarragona, Eva Llatser.

Desitgem que el conveni pugui aportar sinergies entre els col·legiats i col·legiades d’ambdues entitats tot promocionant el benestar físic i mental de la ciutadania.

Convenis
Tot a punt per la nova Jornada de la Intercol·legial de Terres de l’Ebre que es centrarà en l’aplicació de la intel·ligència artificial en l’àmbit professional

El proper 15 de juny, a la seu del Col·legi Oficial de Metges de Tortosa, acollirà la Jornada: L’aplicació de la intel·ligència artificial en l’àmbit professional. L’acte és gratuït, prèvia inscripció, i consta de dues taules rodones en què intervenen professionals de diferents àmbits.

La jornada està destinada a professionals, associacions i ciutadania en general interessats a conèixer els reptes i les oportunitats que genera l’aplicació de la intel·ligència artificial en diferents àmbits professionals així com les implicacions ètiques i legals que pot comportar. Cada un dels col·legis professionals que conformen la Intercol·legial Terres de l’Ebre hi aporta per gaudir de dues taules rodones que aborden les temàtiques proposades amb una mirada transversal i completa. Cada taula rodona tindrà 3 ponències. 

A la primera taula rodona La intel·ligència artificial en els sectors professionals: Oportunitats i reptes hi intervindrà per part del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya la Dra. Rosa Maria Baños, catedràtica de psicopatologia de la Universitat de València i directora del grup de recerca I-Psi-Tec, que tractarà La intel·ligència artificial i psicologia: reptes i oportunitats en la promoció de la salut mental.

La segona taula rodona tractarà del La intel·ligència artificial i el futur del treball: Implicacions ètiques i legals. L’esdeveniment conclourà a les 13.30 h, amb la intervenció d’Irene Bou com a representant de la Intercol·legial de Terres de l’Ebre.

Pots inscriure’t a la jornada prement aquest enllaç al formulari d’inscripció. Per a més informació, consulta programa de les Jornades fent clic damunt de les imatges.