Girona
Notícies de la Delegació Territorial de Girona

La biblioteca de la Delegació de Girona incorpora 7 nous tests aquesta setmana


El fons de la Biblioteca del COPC augmenta durant tot l'any. Aquesta setmana, la biblioteca de la Delegació Territorial de Girona augmenta el seu fons amb 7 tests més, que se sumen als 9 del mes passat i que ara us presentem. Fes clic damunt del títol per informar-te'n o consulta el catàleg de la biblioteca per reservar-los!


Relació de tests psicològics incorporats a la biblioteca de la Delegació Territorial de Girona

NeuroParty. Juego para la Estimulación y el Mantenimiento Cognitivo. (a)

Edat: Adults més grans de 50 anys sans sense deteriorament cognitiu i adults en fases inicials d'Alzheimer i altres demències (deteriorament cognitiu lleu).
Temps d’aplicació: variable, segons les targetes que es facin servir. 
Finalitat: Instrument per a la intervenció psicoestimular en persones més grans de 50 anys, afavorint l'entrenament de diferents àrees cognitives per a la prevenció del deteriorament mental i promovent un envelliment actiu.

Q-PAD. Cuestionario para la Evaluación de Problemas en Adolescentes (b)

Edat:  de 12 a 18 anys.
Temps d’aplicació: 20 minuts aproximadament.
Finalitat : Avaluació i detecció de problemes en adolescents.

SOC. Escala de Dificultades de Socialización de Cantoblanco (b)

Edat: adolescents a partir de 13 anys i adults.
Temps d’aplicació: 20 minuts aproximadament.
Finalitat: Avaluació de tres trets de personalitat – Impulsivitat, Absència de por i Cerca de sensacions – associats a problemes de socialització.

PSYMAS. Cuestionario de Madurez Psicológica (b)

Edat: e 15 a 18 anys.
Temps d’aplicació: 10 minuts, aproximadament.
Finalitat: Avaluació de la maduresa psicològica en adolescents, entesa com la capacitat d'assumir obligacions i prendre decisions responsables, considerant-ne les característiques i necessitats personals.

VINCULATEST. Test para la Evaluación y la Valoración de los Vínculos Interpersonales en Adultos. (c)

Edat: Adults
Temps d’aplicació: variable, entre 5 i 15 minuts aproximadament.
Finalitat: Test per a l'avaluació i la valoració dels vincles interpersonals a adults.

BAI, Inventario de Ansiedad de Beck 

Edat: Des dels 17 anys
Temps d’aplicació: de 5 a 10 minuts
Finalitat: Avaluació breu de l'existència i la severitat de símptomes d'ansietat.

Perfil Sensorial - 2

Edat: De 3 a 14 anys
Temps d’aplicació: 5 a 20 minuts (depenent de la forma utilitzada) Finalitat : Qüestionaris estandarditzats per a l'avaluació dels patrons de processament sensorial dels infants en diferents contextos de la vida quotidiana.

Biblioteca
1.800 nenes, joves i dones participen en les activitats esportives proposades amb motiu de l’11a edició de la Jornada de l’Esport Femení

1.800 nenes, joves i dones van participar en les activitats esportives proposades amb motiu de l’11a edició de la Jornada de l’Esport Femení, celebrada a Girona el diumenge 5 de març.

Es van practicar 24 disciplines, algunes noves respecte edicions anteriors: hoquei sobre patins, tennis de taula, gimnàstica artística, voleibol, piragüisme, atletisme, rugbi, gimnàstica rítmica, halterofília, bàsquet, futbol, activitats subaquàtiques, handbol, patinatge artístic, escacs, judo, tennis, skate, marxa nòrdica, paleotraining, nàutica, curses d’orientació i bàsquet i tennis en cadira de rodes, a més del joc tradicional de les bitlles catalanes.

En paral·lel, també es van organitzar activitats d’assessorament en fisioteràpia (Secció Territorial de Girona del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya), nutrició esportiva (Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya – CoDiNuCat), perspectiva de gènere en l’àmbit esportiu (per part d’una educadora física esportiva especialitzada en gènere), i un taller de sensibilització i conscienciació sobre la realitat de les nenes, noies i dones en l’àmbit esportiu, organitzat per la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física i els Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat a Girona.

Des de la Delegació Territorial de Girona del COPC, el Grup de Treball de Prevenció i Intervenció en Psicologia de l'Esport, va realitzar una dinàmica de recollida d’impressions de la ciutadania i de les esportistes sobre qüestions relacionades amb l’esport i la psicologia. A més a més del grup de treball també van assistir-hi membres de junta rectora i l’equip de persones treballadores de la Delegació.


Cal destacar l’èxit de convocatòria als quatre circuits organitzats per practicar activitats físiques dirigides en grups tancats, que era una de les propostes noves d’aquesta edició. En aquest sentit, més de 70 dones (90% d’ocupació de l’oferta) van formar part de la iniciativa, que oferia sessions d’hipopressius, d’estiraments, de marxa nòrdica, de pilates i de paleotraining, una sortida de caminadores i corredores i la xerrada “Dona i esport: Com tenir un estil de vida actiu i saludable en totes les etapes de la vida”, a càrrec del Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC).


La biblioteca de la Delegació de Girona incorpora 9 nous tests aquesta setmana


La Biblioteca del COPC augmenta el seu fons bibliogràfic contínuament per respondre a les necessitats dels col·legiats i col·legiades. El pressupost que el Col·legi destina a eixamplar la quantitat de recursos està establert, argumentat i prioritzat per les tècniques de la biblioteca, i inclou també al compra de tests per tal que els psicòlegs i psicòlogues col·legiats s'hi puguin familiaritzar abans d'usar-los. 

Aquesta setmana, la biblioteca de la Delegació Territorial de Girona augmenta el seu fons amb 9 tests més, que ara us presentem. Properament, a més, se n'incorporaran de nous. Mantingueu-vos-en al dia!

Relació de tests psicològics incorporats a la biblioteca de la Delegació Territorial de Girona

ACS. Escalas de Afrontamiento para Adolescentes (a)

Edat: De 12 a 18 anys.
Temps d’aplicació: 10 minuts aproximadament. 
Finalitat: Avaluació de 18 estratègies que utilitzen els adolescents per fer front            als seus problemes.

AEI-R. Aptitudes en Educación Infantil - Revisado (a)

Edat: de 4 a 6 anys (2n i 3r d'E. Infantil)
Temps d’aplicació: 60 minuts aproximadament.
Finalitat : Avalua els aspectes aptitudinals més importants per a l'aprenentatge a l'etapa d'Educació Infantil


ASPA. Cuestionario de Aserción en la Pareja (b)

Edat: Adults.
Temps d’aplicació: 15 minuts aproximadament a cada escala.
Finalitat: Avaluació de 4 estratègies per afrontar situacions conflictives que poden sorgir a la convivència marital.

CACIA. Cuestionario de Auto-Control Infantil y Adolescente (b)

Edat: de 11 a 19 anys (De 6è de Primària a 2n de Batxillerat). Temps d’aplicació: entre 30 i 40 minuts, segons l’edat.
Finalitat: Avaluació de processos bàsics i habilitats d'autocontrol imprescindibles per a la consecució efectiva de l'autocontrol en infants i adolescents.

CAPI-A. Cuestionario de Agresividad Premeditada e Impulsiva en Adolescentes (b)  

Edat: adolescents, de 12 a 17 anys.
Temps d’aplicació: variable, entre 10 i 15 minuts.
Finalitat: Avalua i distingeix entre l'agressivitat premeditada per aconseguir un objectiu i l'agressivitat impulsiva com a resposta a una amenaça.

CYBERBULLYING. Screening de Acoso entre Iguales (a) 

Edat: de 12 a 18 anys.
Temps d’aplicació: 20 minuts, aproximadament.
Finalitat: Screening de l'assetjament escolar presencial (bullying) i tecnològic (cyberbullying).

CEG-Infantil. Test de Comprensión de Estructuras Gramaticales de 2 a 4 años (a).  

Edat: De 2 anys i mig a 4 anys i 11 mesos.
Temps d’aplicació: 20-30 minuts aproximadament.
Finalitat: Avaluació de la comprensió de construccions gramaticals de diferent dificultat. Permet tant interpretació quantitativa (elements encertats) com qualitativa (anàlisi dels models d’error).

JSS. Cuestionario de Estrés Laboral (b)

Edat: Adults.
Temps d’aplicació: variable, entre 15 i 20 minuts.
Finalitat : Avaluació de l'estrès laboral.

MATRICES. Test de InteligenciaGeneral. (b) 

Edat: De 14 a 74 anys
Temps d’aplicació: 45 minuts aproximadament.
Finalitat: Avaluació de la intel·ligència general en nens, adolescents i adults a partir d'estímuls no verbals (matrius).


Biblioteca
Reunió de la Junta Rectora amb els grups de treball de Girona

El passat 27 de gener es va fer la tradicional reunió de la Junta Rectora amb una representació de membres dels grups de treball de Girona a l'Hotel Double Tree by Hilton Girona.

La Junta Rectora va exposar els següents punts:

  1. Presentació dels integrants de la nova Junta Rectora.

  2. Presentació dels pressupostos.

  3. Informació sobre la Psicoxarxa i visionat del vídeo que ha fet la Delegació.

  4. Recollir les propostes, dubtes i inquietuds dels Grups de Treball.

  5. Donar impuls al conveni amb Id'IBGi. L'Institut d'Investigació té obertes línies de Neuropsicologia i Envelliment.

En el GT Trauma - EMDR, Isabel Coch, responsable del grup, va destacar la trajectòria formativa i va acostar ponents de renom, com ara Anabel González.

El GT Estudi de Psicologia Forense de Girona va informar que la nova coordinadora, des de fa uns mesos, és Alba Milena.

Jordi Ruiz és coordinador del GT Prevenció de psicopatologies relacionades amb successos psicològicament traumàtics. Des de la disciplina de la intervenció psicològica en crisis i emergències ressalta que, des de la pandèmia, el grup ha notat un augment de sol·licituds de noves incorporacions.

Margarita López, coordinadora del GT Confluències en Neuropsicologia, informà de les pròximes activitats formatives, com la Conferència: Deteriorament cognitiu subtil.

En nom del GT Creativitat, Procés Artístic i Salut Mental, va parlar la seva coordinadora Raquel Vidal. En commemoració, el grup treballarà la seva obra i llegat, així com la presentació a la Delegació del llibre Arteterapia clínica: el uso terapéutico de las artes expresivas y creativas aplicadas a niños y adolescentes hospitalizados, de la Núria Mompín.

Aïda Fuentes, coordinadora del GT Clínica de la infància i l'adolescència, va explicar que durant la pandèmia el grup va donar resposta a les demandes que se'ls van encomanar des del CIAC -Comitè d'Infància i Adolescència del COPC.

El GT Mediació familiar i comunitària, la coordinadora del qual és Carme López, va informar de les difícils condicions en què s'ha de realitzar la mediació en general. També es va fer menció de la renovació de la nova Junta de la secció d'ARC amb Javier Wilhelm i del diploma dels premis ARD Justícia 21/22 a la "Millor pràctica impulsada per entitats privades de Catalunya al Servei de Dinamització i Mediació del Barri Vell de Girona", rebut pel grup d'advocats i psicòlegs que han col·laborat en la tasca de millorar la gestió dels conflictes entre ciutadania, empreses i administracions públiques.

Per part de Club Social, representat per Concepció Escandell, es va informar de la tornada a la normalitat de les activitats i exposicions i s'hi va convidar tothom a participar. Actualment, hi ha una exposició del "Català il·lustrat" i un Club de lectura sobre psicoanàlisi i literatura.

El Grup de Treball de Psicoteràpia Psicoanalítica, així com el Grup de Treball d’Esport, van excusar la seva assistència.

La reunió va finalitzar amb el propòsit de la Junta Rectora d'ajudar i donar suport als diferents Grups de Treball que integren la Delegació.

COPC Girona
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) persenta la Guia de Sostenibilitat per al Sector Salut i Social

El passat 31 de gener, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va presentar la Guia de Sostenibilitat per al Sector Salut i Social en una Jornada. Hi van assistir, en representació de la Delegació Territorial de Girona, la Dra. Susana Mantas, tresorera de la Junta Rectora, i la Sra. Pilar Subirós dels serveis administratius de la Delegació Territorial de Girona del COPC.

La Guia és una nova eina interactiva, basada en estàndards locals i internacionals, creada per facilitar la gestió, socialment i mediambientalment responsable, de les organitzacions i impulsar la contribució del sector en l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU. Aquesta plataforma també incorpora un pràctic cercador d'accions perquè les entitats sanitàries i socials puguin desenvolupar, o consolidar, la seva política de sostenibilitat.

Per tant, la Guia és eminentment útil i pràctica. Es pot consultar des del web guiasostenibilitat.consorci.org, cosa que facilita la seva actualització. Es divideix en dues grans parts: la part pública, gratuïta i oberta per conèixer les possibilitats què ofereix, i la part d’ús exclusiva pels associats destinada a les recerques.

Sobre la Jornada es destaca la important tasca que el Consorci de Salut i Social de Catalunya fa incorporant els ODS en els seus projectes, d’acord amb el compromís 2030 de l’ONU sobre els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Partint d’aquesta premissa, cal tenir en compte la sostenibilitat en el Pla de Salut 2021-2025, on es planteja la salut com un benestar biopsicosocial i espiritual, posant també de relleu la importància de l’entorn social i l’abordatge a les desigualtats.

Amb aquest objectiu es treballa sobre uns principis ètics fent especial èmfasi en els punts:

  • Respecte per a les persones

  • Justícia social i equitat

  • Cura de les persones i l’entorn

  • Eficiència i sostenibilitat

Durant el transcurs de la jornada, els diversos ponents van destacar que en qüestió de sostenibilitat s’ha de passar de les bones intencions a les bones accions, actuant amb polítiques i accions concretes des de les empreses, institucions, associacions, etc. Com a exemple, es pot apartar un proveïdor si aquest no compleix amb els compromisos de sostenibilitat de l’empresa o que una entitat financera no concedeixi una pòlissa de crèdit si el receptor no actua amb responsabilitat social corporativa.

Des de la Delegació Territorial de Girona es valora la possibilitat d’iniciar contactes amb el Consorci per estudiar possibles aliances amb el COPC i estudiar els possibles beneficis per als col·legiats i col·legiades.

Prem aquí per llegir la nota de premsa de presentació de la Guia.


Institucional
Es reuneix la Comissió Institucional per a l'Abordatge de les Violències Masclistes a la Demarcació de Girona

El passat divendres, 27 de gener, va tenir lloc la reunió de la Comissió Institucional per a l'Abordatge de les Violències Masclistes a la Demarcació de Girona, en el marc del Vestíbul Institucional Narcisa de Caramany de l’Edifici de la Generalitat a Girona. L’objectiu d’aquesta comissió és fer el seguiment de l’execució del protocol d’actuació, actualitzant-lo i adaptant-lo a la realitat social i legislativa i posar en coneixement les polítiques i mesures impulsades per la Conselleria d’Igualtat i feminismes, per tal de garantir el dret de les dones a l’erradicació de les violències masclistes. 

Aquesta comissió reuneix l'òrgan de la Judicatura i la Fiscalia, la Diputació de Girona, els consells comarcals i Ajuntaments, així com col·legis professionals de les comarques gironines, a més de representants dels Departaments d’Educació, Salut, Interior, Drets Socials i Mossos d’Esquadra. La Comissió ha estat presidida per la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Sra. Laia Cañigueral i Olivé, acompanyada per la secretària de Feminismes, Sra. Montse Pineda Lorenzo i de la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Igualtat i Feminismes a Girona, Sra. Marta Casacuberta Solà, les quals van informar de les darreres mesures engegades des del Departament d’Igualtat i Feminismes pel que fa a l’eradicació de les violències masclistes. Seguidament, el Sr. Víctor Correas Sitjes, portaveu de la Comissió, magistrat de la Secció IV de l'Audiència Provincial de Girona, la Sra. Jenifer Escobar i la Sra. Salima Bouattaouin, tècniques dels SSTT d’Igualtat i Feminismes a Girona, van informar de les actuacions dels diferents grups de treball que integren la comissió tècnica per a una intervenció coordinada contra les violències masclistes a la demarcació de Girona, especialment de les accions dutes a terme pels diferents grups de treball. La comissió institucional va reiterar, una vegada més, la seva solidaritat i el compromís institucional en la lluita contra les diverses manifestacions de les violències masclistes.

Des del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunyaes va felicitar el Departament d’Igualtat i Feminismes per l’aposta d’ampliar el nombre de professionals de la psicologia en els equips d’atenció a urgències i per donar importància a la formació i especialització en psicologia de les diferents professionals que intervenen en aquest àmbit. Es va fer èmfasi en la problemàtica dels suïcidis feminicides i la seva incidència en les víctimes de violències masclistes i les seves famílies, un problema que cal abordar des de l’especialitat en psicologia i que cal afrontar amb formació especialitzada per part de les professionals de la psicologia intervinents.


La Delegació de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya convoca el XXXIV Concurs literari d’articles de psicologia Lluís Maruny
Activitats destacades
El XXXIV Concurs literari d’articles de psicologia Lluís Maruny premia una persona estudiant de psicologia
Institucional
Els estudiants de 1r curs del Grau de Psicologia visiten la Delegació