Aquest any us proposem una immersió en l'essència de la poesia a través dels haikus.
Us convidem a crear i enviar les vostres creacions abans del 20 d'abril, però abans us expliquem què són, com es fan i... el resultat final el compartirem en un recital.
Què és un haiku?
Un haiku és una composició poètica brevíssima de tres versos amb una estructura de 4-6-4 síl·labes. Aquí tens uns exemples:
Haiku de primavera (Basho):D'una granotaque salta al vell estany,el so de l'aigua. | Haiku d'estiu (Shiyo-ni):Totes les cosesque recullo es belluguen:marea baixa. |
Característiques essencials del haiku
La mètrica en català i castellà son diferents!
Trets característics
• DetallismeAnimeu-vos a participar i indagar en el vostre interior i exterior!

Bibliografia
El Mapa web de serveis psicològics a les Comarques Gironines ja és una realitat. El passat 21 de febrer, l’eina, impulsada per la Universitat de Girona (UdG) amb la col·laboració de la Delegació Territorial de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), va ser presentada a la Sala Graus de la Facultat de Lletres i Turisme de la UdG amb un clar objectiu: establir una xarxa que connecti els i les professionals de la psicologia, tant de l’àmbit públic com del privat, i faciliti el seu accés a la societat.
El mapa abasta serveis de la psicologia educativa, clínica i de la salut, del treball i les organitzacions, i de la intervenció psicosocial. I no només permet a la ciutadania localitzar els serveis d’atenció psicològica de les comarques gironines, sinó també permet als i les professionals oferir els seus centres i/o serveis.
Com funciona?
Durant la presentació, es va mostrar al públic el senzill funcionament de l'eina:
Per oferir un servei psicològic:
1. Entrar a https://mapscloud.udg.edu/serveis_psicologia/
2. Registrar-se amb nom i correu electrònic
3. Entrar nom, descripció i dades de contacte del centre o servei
4. Escollir una especialitat i afegir, si es desitja, una foto o vídeo
Per trobar un servei psicològic:
1. Entrar a https://mapscloud.udg.edu/serveis_psicologia/
2. Triar un àmbit de la psicologia, per exemple, “Clínica/Salut”
3. Triar una subcategoria, per exemple, “Addiccions”
4. Fer clic en algun dels punts grocs del mapa, per tenir tota la informació dels centres i serveis disponibles
Una presentació plena d'expertes i experts
La Dra. Sílvia Llach, vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, va donar la benvinguda a l’acte tot agraint l’esforç per fer realitat el projecte i fent especial èmfasi en el concepte de sostenibilitat, i també en la importància de treballar des de les institucions per donar resposta a les necessitats de les persones, especialment aquelles en situació de vulnerabilitat.
El Dr. Guillermo Mattioli, degà del COPC, va destacar el gran nombre de professionals de la psicologia social que mostra aquest mapa, posant de manifest l’alt grau d’importància d’aquest àmbit de la psicologia. També va destacar la importància de no separar el món acadèmic del món professional i com aquesta eina web és un clar exemple d’aquest esforç comú.
El Dr. Àngel Guirado, president de la Delegació de Girona del COPC, va manifestar la importància de treballar per la difusió i la visibilització del mapa, ja que és una eina que promou el networking i que permet cercar informació de manera assequible i inclusiva.
La Dra. Esperança Villar, professora de Psicologia de la UdG, va voler destacar la utilitat que el mapa tindrà pels estudiants de psicologia, de cara a conèixer tant els serveis del territori com les diferents sortides professionals; per als psicòlegs i psicòlogues, que podran veure la xarxa de serveis més enllà dels seus àmbits; i per la ciutadania, que coneixerà tots els serveis de les comarques i com accedir-hi. A més, Villar va posar en valor la taxonomia del cercador, desenvolupada a través d’un estudi amb metodologia Delphi en què es van consultar 27 experts i expertes del món de la psicologia de diversos àmbits professionals.
El Dr. Francesc Sidera, coordinador del Grau en Psicologia de la UdG, va expressar el seu agraïment i va destacar la importància que juga en aquest projecte el professorat i l’alumnat de la Facultat de Psicologia de la UdG.
Cap al final de l’acte, l’exprofessor i investigador Dr. Carles Rostan, un dels protagonistes de l’execució del mapa, va presentar el Dr. Manuel Armayones, catedràtic en Disseny del Comportament de la UOC, el qual va oferir una conferència “IA i Psicologia: llums, ombres i noves oportunitats professionals”, que es va centrar en com la IA pot complementar i transformar els serveis d’atenció psicològica, sempre amb un enfocament ètic i centrat en la persona.
Manuel Armayones: “Cal explorar el potencial de la IA però prioritzant l’ètica i la ciència"
Algunes de les conclusions principals de la conferència magistral del Dr. Armayones van ser:
La IA pot ajudar a gestionar millor la demanda de serveis psicològics, especialment en àrees amb recursos limitats. Eines com a bots i agents IA podrien oferir suport inicial, derivant casos complexos a professionals i alliberant-los de tasques que aportin poc valor.
La IA permet adaptar els tractaments a les necessitats individuals, utilitzant dades per a identificar patrons de comportament i preferències dels usuaris. Això podria millorar l'adherència a la teràpia i l'eficàcia de les intervencions.
Cal que els psicòlegs i les psicòlogues es formin en IA i ètica digital. La IA està creant nous rols, com a avaluadors d'algorismes o especialistes en inoculació psicològica contra la desinformació, la qual cosa organitzacions com APA ja recomanen.
És molt important generar evidència científica sobre l'eficàcia de la IA en psicologia, evitant generalitzacions no recolzades. La recerca ha de prioritzar la diversitat en les dades i abordar els biaixos algorítmics.
Alguns riscos de la IA són la pèrdua d'empatia, la discriminació i els problemes de privacitat. Per això cal recalcar la necessitat de regulacions per a garantir un ús responsable de la tecnologia.
Cal un model on la IA complementi els serveis tradicionals, enfortint la col·laboració i l'accessibilitat.
En definitiva, el doctor va convidar els i les professionals de la psicologia a ser “cautelosament optimistes”, i a explorar el potencial de la IA, però sempre prioritzant l’ètica, la formació i l’evidència científica.
La jornada va finalitzar amb un aperitiu al claustre de la Facultat, on els assistents van poder compartir inquietuds, idees, opinions i anècdotes en un ambient distès.
Un cop finalitzat l’any, la Delegació Territorial de Girona presenta, en xifres, el balanç del tancament econòmic del 2024.
En la gràfica s’observa, del pressupost total anual del COPC, la part corresponent a les 3 delegacions territorials de Tarragona, Lleida i Girona.
Les dades mostren que del volum d’ingressos (figura 1), en la seva gran majoria, generats per les quotes col·legials, la seu de Girona compta amb un 8% del total de Catalunya. Com s’indica en la gràfica de la seu Girona (figura 2). Pel que fa a les despeses (figura 3), aquestes han representat un 7% del total, mantenint així una gestió ajustada dels recursos disponibles.
Des de la Junta Rectora de Girona, enfoquem la major part dels esforços i les decisions a la partida SERVEIS CENTRALS AL COL·LEGIAT. Com es veu en la gràfica partides despeses Girona 2024 (figura 4) on es desglossen més detalladament, es mostra que aquesta partida representa un 13%. En aquest exercici ha suposat prop de 41.000 € de despesa i 4.300 € d’ingressos. Aquest import s’ha destinat a fons bibliotecari, comunicació i marxandatge, serveis als col·legiats, donacions, suport als Grups de Treball, el Club Social, la Festa Anual i el Dia Mundial de la Salut Mental, entre altres iniciatives.
A més, des del 2023 i amb més empenta el 2024, s’ha impulsat amb més força el projecte del Recull de la Memòria Històrica, que veurà la llum en els pròxims mesos i representarà un pas important en la conservació i difusió del llegat de la psicologia a Girona.
Per a informació amb més grau de detall, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.
El proper divendres 21 de febrer, la Universitat de Girona (UdG) acollirà la presentació pública del Mapa de Serveis d'Atenció Psicològica de les comarques gironines. L'acte tindrà lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres i comptarà amb la presència de destacades figures acadèmiques i professionals del sector.
Aquest projecte, fruit de la col·laboració entre els Estudis de Psicologia de la UdG i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), ofereix una eina web que permet localitzar de manera àgil i senzilla els diferents centres i serveis d'atenció psicològica disponibles a la demarcació de Girona.
L'acte comptarà amb la participació de la Dra. Sílvia Llach, vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, i el Dr. Guillermo Mattioli, degà del COPC, que donaran la benvinguda a les persones assistents. Posteriorment, el Dr. Francesc Sidera, coordinador del Grau en Psicologia de la UdG, la Dra. Esperança Villar, professora de Psicologia de la UdG, i la Dra. Susana Mantas, secretària de la Junta Rectora de la Delegació de Girona del COPC, presentaran el mapa i les seves funcionalitats.
A les 12 h, el catedràtic en Disseny del Comportament de la UOC, Manuel Armayones, impartirà la conferència IA i Psicologia: llums, ombres i noves oportunitats professionals, on explorarà el paper de la intel·ligència artificial en l'àmbit de la psicologia i les seves perspectives de futur.
L'acte finalitzarà a les 13 h amb un refrigeri al Claustre de la Facultat de Lletres, on les persones assistents tindran l'oportunitat de compartir impressions i establir xarxes de col·laboració.
Aquesta iniciativa representa un pas endavant en la millora de l'accessibilitat als serveis psicològics a les comarques gironines i un exemple de col·laboració entre institucions acadèmiques i professionals per al benefici de la ciutadania.
Per conèixer més sobre aquest projecte, fes clic aquí. I sobretot, no oblidis apuntar-te prement aquest enllaç.
T’agrada la psicologia i vols compartir la teva perspectiva única sobre temes d'actualitat? El XXXVI Concurs Literari d'Articles de Psicologia Lluís Maruny és l'oportunitat perfecta per fer arribar les teves idees més enllà, compartint el teu coneixement i creativitat.
Un any més, la Delegació Territorial de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya vol donar veu als professionals col·legiats, pre col·legiats i estudiants del grau perquè puguin enriquir el nostre camp de coneixement.
Els relats poden abordar temes d'expertesa, reflexions profundes sobre l'actualitat o fins i tot històries reals tractades amb un to literari, és a dir, relats originals. Poder connectar amb els lectors a partir de la paraula permet anar més enllà dels conceptes o idees teòriques. No hi ha límits per a la creativitat: des de casos reals, experiències professionals, fins a reflexions sobre els reptes socials i personals que afrontem cada dia.
Podran participar-hi:
Psicòlegs i psicòlogues col·legiats al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.
Estudiants de Grau de Psicologia de totes les universitats amb seu a Catalunya.
Precol·legiats i precol·legiades del COPC (en les condicions especificades per la precol·legiació al COPC, incloent-hi estudiants de màster, postgrau, etc.).
Dins de la categoria de "Graduats/Llicenciats" hi haurà tres premis:
El primer premi serà de 600 euros.
El segon, de 400 euros.
El tercer, de 300 euros.
En la categoria "Estudiants de Grau" el premi serà de 300 euros.
La data límit per enviar els articles serà el dilluns, 19 de maig de 2025.
Finalment, cal remarcar que el concurs és obert a persones col·legiades de les quatre demarcacions del COPC.
No deixis passar aquesta oportunitat per aportar la teva mirada sobre el món de la psicologia. Consulta les bases del concurs ja disponibles i comença a preparar el teu millor article!