El Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya ha presentat la guia Instrument per elaborar informes professionals dels serveis especialitzats de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral de les Violències Masclistes. Una eina que neix amb l'objectiu d'ajudar els equips professionals a estandarditzar els informes i fer-los més clars, útils i respectuosos amb les víctimes de violència masclista, i també donar suport al personal tècnic en la seva tasca d’atenció i acompanyament a dones, infants i adolescents que han patit aquesta violència. Aquesta nova guia garanteix, a més, que les dones, infants i adolescents puguin accedir a informació clau del seu procés de recuperació.
La presentació va tenir lloc dilluns 30 de juny a l’Auditori del Districte Administratiu davant de més de 150 professionals d’atenció a les violències masclistes dels SIE, SIAD, serveis residencials, serveis socials i altres professionals dels circuits. I va comptar amb la presència de Belén Gallo Garcia, directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, i de la vocal de la Junta de Govern del COPC, Elisa Micciola, psicòloga i criminòloga, especialitzada en victimització, trauma i violència, qui és autora de la guia.
Una guia pràctica i tècnica
L'eina consisteix en una guia pràctica i tècnica, de 85 pàgines, pensada per facilitar l’elaboració d’informes professionals des d’una perspectiva de drets humans, de gènere i interseccional. S’adreça al conjunt de professionals que treballen als serveis especialitzats de la Xarxa —com ara la Línia 900, els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), els Serveis d’Acolliment i Recuperació (SAR), els SIAD, o el Servei d’Intervenció en Crisi (SIC)— i ofereix models, pautes i criteris clars per redactar informes ajustats al marc legal, ètic i metodològic que regula la seva pràctica.
Un dels punts a destacar és que aquesta eina reconeix el dret de les persones ateses a accedir a la informació generada durant la intervenció professional i institucional, tal com estableix el Protocol marc per a una intervenció amb diligència deguda en l’eix de reparació integral de 2022.
Des de Govern.cat, destaquen també que "Els informes elaborats amb aquest instrument tenen una funció assistencial, no pericial, i aporten informació rellevant sobre el procés de recuperació, l’impacte de la violència i els factors de risc o vulnerabilitat. L’eina també especifica com han de ser aquests informes quan són requerits per les autoritats judicials, sempre respectant la confidencialitat i la dignitat de les persones ateses".
El document s'estructura en 10 punts, que tracten des del marc legal i les bones pràctiques fins a la redacció i estil dels informes, passant per les comunicacions d'ofici de risc, els models d'informes professionals o la ratificació dels informes tècnics en el judici oral.
La guia ja està disponible per a la seva lectura al següent enllaç: