La vocal de la Junta de Govern del COPC, Elisa Micciola, ha presentat les propostes del COPC per reformar el Codi Civil de Catalunya al Parlament de Catalunya. En una ponència a les audiències en procediment legislatiu del dia 6 de maig, la representant del Col·legi va defensar que la psicologia -clínica, sanitària, forense, social, neuropsicològica i en mediació- ha de ser present en la valoració de la capacitat jurídica i en els casos de tutela de menors.
Les principals propostes del COPC són:
Reconeixement legal del paper de la psicologia: Incloure explícitament els informes i valoracions psicològiques.
Informe psicològic previ a càrrecs tutelars: per valorar competències com la maduresa, empatia, vincle afectiu i regulació emocional… i especialment per detectar possibles situacions d’abús o negligència.
Definició integral del deure de cura: que inclogui també l’atenció emocional, psicològica, educativa i social del menor, no només l’aspecte físic o econòmic.
Benestar emocional i desenvolupament evolutiu: Establir explícitament el deure de vetllar per la salut mental del menor i fomentar entorns segurs i afectius.
Escolta activa del menor pel Consell de Tutela: Assegurar que els infants siguin escoltats.
Incorporar la psicologia en els suports a la capacitat jurídica: Tenir en comptez l’estat emocional, el nivell de comprensió i les necessitats psicològiques en la valoració dels suports.
Avaluacions psicològiques rigoroses: Reflexionar sobre la complexitat de les capacitats psicològiques segons l’àmbit d’assistència i el grau d’ajuda. Cal desplegar un protocol de valoració unificat.
Col·laboració amb col·legis professionals: Reconeixement del seu paper en l’elaboració de llistats professionals per a intervencions especialitzades
Podeu consultar la intervenció completa en aquest enllaç, a partir al punt 2:41:45.