La Delegació Territorial de Lleida presenta un nou grup de treball en intervenció psicològica en mort no natural

El nou grup de treball és el primer de la Secció de Psicologia de les Emergències a la Delegació

La Junta de Govern ha aprovat un nou grup de treball amb seu territorial a la demarcació de Lleida. El GT Intervenció psicològica avançada en mort no natural neix gràcies a la iniciativa de psicòlegs i psicologies de l’Equip d’atenció psicològica en situacions de crisi i/o emergències del Servei d’Emergències Mèdiques i s’integra a la Secció de Psicologia de les Emergències, que no tenia encara cap grup de treball que desenvolupés el seu àmbit d’activitat a la província de Lleida.

Els primers integrants del GT Intervenció psicològica avançada en mort no natural espera que s’hi sumin psicòlegs i psicòlogues que vulguin aprofundir en l’estudi i la formació de la disciplina de la psicologia d’emergències, especialment si ja estan inscrits a la Secció d’Emergències del COPC. No obstant això, qualsevol psicòleg o psicòloga col·legiat pot inscriure’s al grup de treball si prèviament es dona d’alta de la Secció.

El nou grup de treball té com objectiu aprofundir en les diverses situacions de mort no natural i establir les estratègies pertinents que en puguin garantir una correcta intervenció, cosa que inclou diversos àmbits de treball com les intervencions psicològiques avançades, la coordinació amb d’altres unitats, l’ètica i deontologia, els escenaris d’alt impacte emocional, etc.

Per contextualitzar amb més detall l’àmbit de treball del GT, es consideren causes de mort no natural: suïcidi, homicidi, accident de trànsit o laboral, mort amb sospita de maltractament o abandonament, mort per mala praxis mèdica, mort traumàtica diferida, mort en custodia en sospita de tortura, mort sobtada o inesperada, mort atípica que podria suggerir una intoxicació o una mort no natural, mort sense assistència mèdica i no explicable o en casos en que no es sap la identitat del cadàver. En tots aquests casos, és d’obligat compliment iniciar un procés i protocol judicial, en el qual es contacta de manera urgent amb el jutjat d'instrucció de la zona, s’avisa a les forces de seguretat competents (Policia Nacional, Mossos d’esquadra o Guàrdia Civil) i es roman al lloc fins a l'arribada de les mateixes. Posteriorment, s’inicia un protocol específic que inclou una investigació per part de la policia judicial, l’aixecament de cadàver per part del metge forense i l’autòpsia, entre d’altres.

La mort no natural, tot i que pot presentar reaccions semblants a les d’altres pèrdues, causa generalment d’una reacció aguda inicial per imprevista que pot suposar un gran repte per als professionals implicats. A conseqüència de la complexitat del protocol i la gran quantitat de professionals implicats, l’assistència del psicòleg o psicòloga d’emergències en aquests tipus d’activacions acostuma a requerir uns coneixements procedimentals i unes habilitats específiques per fer front a la situació de la forma més adequada i garantir, en primer lloc, respectar a les actuacions i tempos dels altres professionals, que es consideren generalment prioritàries i d’obligat compliment i, en segon lloc, intervenir i acompanyar la família, amics i d’altres implicats en tot procés. Per tant, es requereix de professionals amb una formació teòrica important i que alhora tinguin les habilitats per a actuar davant de casuístiques complexes amb una alta probabilitat d’imprevistos.

Si l’àmbit d’actuació de la psicologia d’emergències és el teu camp de treball, d’interès o d’orientació professional, participa del GT Intervenció psicològica avançada en mort no natural. Esperem la teva aportació i participació!

Comparteix

Compartir

El nou delegat de Salut de la Regió Sanitària de Lleida i Jaume L. Celma, president de la Junta Rectora, es reuneixen a la seu de la Delegació
La trobada ha servit per fer les presentacions oficials i el nou delegat de Salut ha ofert el suport del Departament al COPC en projectes futurs.