2a Jornada Intergrupal
Del vincle a les conductes de risc. Recuperant l'adolescència

 
 

 

Presentació

La Jornada “Del vincle a les conductes de risc. Recuperant l’adolescència” dona continuïtat a un dels projectes de la Junta Rectora de la Delegació de Girona del COPC.

A la primera edició, els Grups de Treball de psicologia clínica de la Infància i l’adolescència, el de Trauma-EMDR, i el de GIPCE: Intervenció psicològica en crisis i emergències, van abordar el complex tema del trauma psicològic infantil.

En aquesta segona edició, ens proposen la temàtica de les conductes de risc en l’adolescència, etapa vital de transició en què l’adolescent es qüestiona les relacions de les etapes anteriors i busca noves experiències que li obriran portes a relacionar-se amb els altres i amb ells mateixos.

Temes com el trastorn de conducta, desmotivació vital, desarrelament, fracàs escolar i laboral, conductes sexuals de risc, maternitat precoç, assetjament, depressió, delinqüència, consum de tòxics, són algunes de les problemàtiques que ens trobem en l’àmbit educatiu, social, jurídic i de salut mental. En la jornada comptarem amb l’àmplia experiència professional d’experts d’aquests diversos camps d’actuació.

Coneixem la importància del vincle relacional segur en les primeres etapes evolutives, però ens plantegem ara, de quina manera evoluciona de cara a l’adolescència , com es creen els nous vincles que s’estableixen amb els iguals, i quin paper pot jugar aquest procés en els comportaments de risc que presenten alguns d’aquests adolescents.

Serà important conèixer els diferents recursos, models i eines d’intervenció per poder entendre i abordar casos d’elevada complexitat. El treball de mentalització amb aquests adolescents obre una porta a la restauració/ reparació / resignificació d’algunes d’aquestes experiències primerenques adverses i a l’aprofitament dels nous vincles per a “recuperar l’adolescència”. De la mà de tres grans referents especialitzats com són: Blaise Pierrehumbert, Alfredo Oliva i Mark Dangerfield, podrem aprofundir en els tres pilars fonamentals sobre els quals es basa la jornada: el vincle en l’adolescència, les conductes de risc i el treball de mentalització.
 
 

Programa

 

  2a Jornada Intergrupal
  DEL VINCLE A LES CONDUCTES DE RISC. RECUPERANT L’ADOLESCÈNCIA
  JORNADA: Divendres 19 de novembre 2021

08:45 – 09:00
RECEPCIÓ
Entrega de documentació
09:00 – 09:30
INAUGURACIÓ
  • Diputació de Girona 
  • IAS, Claudi Camps
  • COPC, president Junta Rectora de la Delegació Territorial de Girona
9:30 –11:00
CONFERÈNCIA d’obertura 
Alfredo Oliva
“L’adolescència com a risc i oportunitat pel desenvolupament”
11:00 – 11:30 Pausa
11:30 - 12:00
Presentació 3 pòsters
10 min/ pòster (prèviament seleccionats)
12:00 – 14:00
Presentació de cas 
Taula rodona des dels diversos àmbits de l’administració
 
Presentació de cas a propòsit d’una adolescent de 16 anys amb diversos elements de conducta de risc i debat sobre l’afrontament del mateix:
 
Àmbit educatiu - Sr. Albert Bayot
Àmbit social – Sra. Montse Saltó
Àmbit salut - Dra. Sacramento Mayoral
Àmbit jurídic - Sr. Àngel Cuquerella
14:00 – 15:45 Dinar
15:45 – 16:00 Equipament traducció simultània
16:00 – 17:30
CONFERÈNCIA
Blaise Pierrehumbert
"El vincle al llarg de la vida”

Quina és l'evolució del vincle des de la infància, passant per l’adolescència i fins a l’edat adulta?
Com afecta les relacions de parella?
Com és el vincle romàntic?
17:30 – 17:45 Pausa
17:45 – 19:15
CONFERÈNCIA
Mark Dangerfield
Programa ECID (Equip Clínic d’Intervenció Domiciliària) de la Fundació Vidal i Barraquer

Es tracta d’un equip de Salut Mental per atendre adolescents entre 12 i 18 anys al domicili, al carrer, a l’institut, o allà on el jove i la família acceptin, basant-se en el Projecte AMBIT de Anna Freud National Centre for Children and Families de Londres. Programa premiat en la intervenció amb adolescents que presenten alt risc psicopatològic.
19:15 – 19:45
Entrega del PREMI al guanyador del CONCURS de PÒSTERS
 
Entrega de la recaptació a l'ONG “LA NAVE VA
19:45 h
CLOENDA
President de la Delegació de Girona del COPC, Dr. Paco Molinero
 
 
 

Dissabte 20 de novembre CURS ESPECÍFIC DIRIGIT EXCLUSIVAMENT A PROFESSIONALS DE LA PSIQUIATRIA I PSICOLOGIA amb els mateixos ponents de la 2a Jornada Intergrupal: 

CURS: DIÀLEG ENTRE EXPERTS EN ADOLESCÈNCIA: Aproximació al Vincle, la Mentalització, i la Comprensió de les conductes d’assumpció de risc (FORMAT HÍBRID)

Informació i inscripcions aquí

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amb el suport de:
 
 
 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC