Preguntes freqüents al departament d'atenció col·legial

 • És obligatòria la col·legiació per exercir la professió de psicologia?

La col·legiació és un requisit inicial obligatori per exercir la professió de la psicologia. A més, hi ha altres obligacions legals: informa-te’n en el document: Exercici de la psicologia per compte propi: obligacions formals que ha preparat l’assessor legal del COPC.

 

 • Vull col·legiar-me. Com ho puc fer? Cal demanar cita prèvia? Cal aportar documentació presencialment?

L'única via per sol·licitar l'alta col·legial (o la reincorporació) és mitjançat el formulari web. No s'acceptaran col·legiacions de forma presencial. Per sol·licitar la incorporació al COPC cal emplenar el formulari d’alta i adjuntar la documentació requerida.

 

 • Quant costa donar-se d’alta?

Pots consultar les quotes col·legials al següent enllaç a la pàgina Com col·legiar-se (Documentació requerida, avantatges i quotes col·legials) del web.

 

 • Com es paga l’alta?

L'alta s'aplica a les noves col·legiacions i a les recol·legiacions. L'alta, la part proporcional del semestre de la quota del COPC, la quota Consejo i, si es correspon, la fracció de la derrama, s'abonaran per transferència bancària o ingrés en el moment de la col·legiació. Els posteriors cobraments s'abonaran per rebut domiciliat.

 

 • Quant triga a fer-se efectiva una alta col·legial?

Un cop feta la sol·licitud web en un termini aproximat de 24-48 h rebràs un correu electrònic amb el detall de quotes i instruccions per fer el pagament per transferència o ingrés. Tens un termini de 10 dies per enviar el comprovant. Un cop validat, es farà efectiva l’alta.

 

 • Problemes per col·legiar-me. Errors habituals:

Mida dels arxius adjunts: cada arxiu que adjuntis no pot tenir una mida superior a 3Mb. Els formats acceptats són .pdf, .doc, .jpg, .png.

Navegadors alternatius: En aquests moments existeixen diverses incompatibilitats amb el navegador Safari d'Apple. Us demanem que utilitzeu navegadors alternatius: Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, etc.

No sóc un robot: Cal marcar els quadres responent a la pregunta de seguretat, seleccionant les imatges requerides.

Quadre “he llegit i accepto...”: Primer cal clicar i llegir els enllaços “política de privacitat” i “avís legal” per poder marcar el requadre.

Camp de codi postal: Quan emplenis el codi postal NO premis el botó “intro”. Cal seleccionar la població que apareixerà en un desplegable.

 

 • Quins serveis m’ofereix el COPC?

Pots consultar els serveis i avantatges col·legials al següent enllaç al Catàleg de serveis del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

 

 • Quines diferències hi ha entre una persona precol·legiada i una de col·legiada?

Una persona precol·legiada és una estudiant de 3r o 4t del Grau de Psicologia, o de primer del Màster universitari si el cursa en qualsevol universitat espanyola i l’inicia com a molt tard 1 any després de la finalització del grau. La persona precol·legiada no pot exercir la professió fora de l’àmbit de pràctiques i disposa d’un paquet reduït de serveis que s’especifiquen als Avantatges de la precol·legiació. L’import anual (30 €) es descompta de l’alta si passa a ser persona col·legiada.

 

 • Carnet col·legial caducat/perdut/robat. Com puc demanar un duplicat?

Ja no s’expedeix el carnet físic sinó que aquest està sempre accessible des de l’àrea privada de la pàgina web. Segueix les instruccions de l’enllaç a El carnet col·legial, en format digital per accedir-hi i visualitzar-lo.

 

 • Com puc obtenir un certificat d’inscripció al COPC, d’estar al corrent de pagament o d’expedient professional?

Per obtenir un certificat del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya només et cal seguir les instruccions d’aquest enllaç a Sol·licitud de certificats.

 

 • Quan es cobren les quotes?

Les quotes col·legials es cobren al gener i al juliol per rebut domiciliat (l’alta d’incorporació o reincorporació es paga per transferència o ingrés en el moment de la col·legiació). Pots consultar el detall de les quotes a l’enllaç a Com col·legiar-se (Documentació requerida, avantatges i quotes col·legials).

 

 • Com puc obtenir els justificants de quotes per la declaració de renda?

Pots obtenir els justificants de les quotes abonades mitjançant el web del COPC.  Cal iniciar sessió a www.copc.cat, anar al menú personal, i dins l’apartat “Els meus justificants de quotes”, cal escollir el semestre i l’any del document que vols obtenir. En uns minuts podràs descarregar-te’l.

 

 • En quina casella de la declaració de renda puc deduir les quotes col·legials?

La casella per deduir-se les quotes depèn del règim d’alta (compte propi o compte aliè). Consulta la casella pertinent en aquest enllaç a Declaració de la quota col·legial a la renda 2017.

 

 • Quins són els serveis que m’ofereix el Consejo General de la Psicología de España?

Pots consultar els serveis que ofereix dins la secció “Servicios” del web del Consejo General de la Psicología de España.

 

 • Què cal fer per deixar de rebre en suport físic la revista “InfoCOP” del Consejo General de la Psicología de España?

El tràmit és molt senzill: només cal seguir aquest enllaç a Distribución en papel de las publicaciones COP.

 

 • Com puc fer una queixa/reclamació/suggeriment al COPC?

Les queixes, reclamacions i suggeriments es poden redactar i enviar al formulari Queixes, reclamacions i suggeriments del web.

 

 • Què haig de fer per donar-me de baixa?

Pots sol·licitar la baixa col·legial al següent enllaç a la Sol·licitud de baixa col·legial . En cas de disposar de carnet físic, caldrà retornar-lo (presencialment o per correu postal).

En el moment de sol·licitar la baixa voluntària s'haurà d'estar al corrent del pagament de les quotes col·legials.  La baixa s'ha de comunicar, almenys, amb 15 dies d'antelació al cobrament de cada semestre (abans del 15 de juny i del 15 de desembre de l'any en vigor).  No es retornarà l'import de la quota i, en cas de devolució de rebuts, s'iniciarà un procediment de reclamació de deute.

La baixa comporta l'anul·lació de tots els serveis associats a la col·legiació. És responsabilitat del sol·licitant notificar la baixa del COPC a Broker's88, gestor de la pòlissa de responsabilitat civil.

 

 • Mantindré el mateix número col·legial quan em torni a reincorporar?

Sí, el número col·legial és vitalici.

 

 • Com puc recol·legiar-me? Haig d’aportar novament el títol?

Per sol·licitar la reincorporació al COPC cal emplenar el formulari d’alta i adjuntar la documentació requerida (2 cares del títol i DNI/NIE i  fotografia mida carnet) 

 

 • Com puc modificar les meves dades personals i/o econòmiques?

Les dades personals i econòmiques es poden modificar per la persona interessada des de la seva àrea privada del web del COPC. Per fer-ho, clica l’enllaç a La meva zona privada.

 

 • No puc accedir a la meva àrea privada amb el meu DNI/NIE?

Recorda que el DNI/NIE com a contrasenya només serveix el primer cop que accedeixes a la teva àrea privada. Per seguretat, hauràs de canviar la clau per una altra. Si no pots iniciar sessió utilitza l’opció “Si no pots accedir, clica aquí” i indica la teva adreça de correu electrònic. Rebràs un enllaç per restablir-la.

 

 • Quines dades de l’àrea privada són obligatòries?

Els camps marcats amb un asterisc vermell són obligatoris (no cal que emplenis les dades bancàries). 

 

 • On es poden canviar les meves preferències de comunicació? Vull rebre l’InfoCOPC, el PsiAra, etc.

Per modificar les preferències sobre les comunicacions que reps, només cal clicar les que vols rebre en aquest enllaç a Les meves dades del portal .

 

 • Vull canviar la contrasenya/clau d’accés a la meva zona privada

La contrasenya o clau d’accés a la zona privada es pot canviar fàcilment en aquest enllaç a Les meves dades del portal.

 

 • Tinc una titulació estrangera. Quins tràmits haig de seguir per col·legiar-me?

Per poder col·legiar-te cal, primerament, que sol·licitis l’homologació o equivalència acadèmica del teu títol. Per a més informació contacta amb el Ministerio de Educación:

C/Bergara 12, 1ª – 08002. Barcelona
Horari de dilluns a divendres de 9 a 14 h.
Telf. 93 520 96 03 / 93 520 96 81
Fax 93 520 96 88
altainspeccion.cat@seap.minhap.es

D’altra banda, t’informem que pots sol·licitar assessorament gratuït en tot el procés d’homologació o equivalència al Servei d'Acompanyament al Reconeixement Universitari (SARU):

Via Laietana, 2. 08003, Barcelona
Dilluns i dimecres de 9.00 a 15.00 h
Dimarts i dijous de 9.00 a 17.00 h
Divendres de 9.00 a 14.00 h
Durant el mes d’agost i fins al 15 de setembre de 10.00 a 14.00 h
Telf. 93 552 69 89 / saru@gencat.cat
http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/immigracio/saru/

 

 • Em trasllado a una altra comunitat autònoma. Vull traslladar el meu expedient del COPC a un altre COP. Quins tràmits haig de seguir? Hauré de pagar novament alta? Quant temps triga el procés de trasllat?

Les persones interessades en traslladar el seu expedient del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya a un altre COP han d'emplenar el formulari Sol·licitud de Trasllat d'Expedient i enviar-lo per correu electrònic a copc.b@copc.cat, per correu postal o entregar-lo presencialment a la seu del Col·legi. En tots els casos caldrà entregar el carnet col·legial.

Rebuda la sol·licitud, la petició es cursarà al COPC, que certificarà si la persona col·legiada ha pagat les quotes semestrals i enviarà l’expedient al col·legi de destí. Finalment es contactarà amb la persona interessada per tal que finalitzi el procés. Caldrà consultar al COP de destí si el tràmit és presencial o telemàtic. No es pagarà alta col·legial ni, si es correspon, tampoc es pagaran les quotes del semestre en curs. Aquest procés té una duració aproximada de 30 dies (dependrà de la gestió realitzada pel col·legi de destí).

 

 • Em trasllado a Catalunya, des d’una altra comunitat autònoma, i vull traslladar el meu expedient al COPC. Quins tràmits haig de seguir? Hauré de pagar novament alta? Quant temps triga el procés de trasllat?

Les persones interessades en traslladar el seu expedient al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya han d'emplenar el formulari Sol·licitud de Trasllat d'Expedient i enviar-lo per correu electrònic a copc.b@copc.cat, per correu postal o entregar-lo presencialment a la seu del Col·legi. En tots els casos caldrà entregar el carnet col·legial.

Rebuda la sol·licitud, la petició es cursarà al COP d’origen, que certificarà si la persona col·legiada ha pagat les quotes semestrals i enviarà l’expedient al col·legi de destí. Finalment es contactarà amb la persona interessada per tal que finalitzi el procés. L’alta de trasllat al COPC serà en línia i s’haurà d’indicar al camp “Observacions” que es procedeix de trasllat. No es pagarà alta col·legial ni, si es correspon, tampoc es pagaran les quotes del semestre en curs. Aquest procés té una duració aproximada de 30 dies (dependrà de la gestió realitzada pel col·legi d’origen/destí).

 

 • Quin és l’horari d’atenció a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona?

Pots consultar els nostres horaris d’atenció, dies de jornada intensiva i festius a la secció “Contacta’ns”.

 

 • Tanqueu per vacances?

Pots consultar els nostres horaris d’atenció, dies de jornada intensiva i festius a la secció “Contacta’ns”.

 

 • Vaig amb cadira de rodes. El COPC està adaptat per persones amb mobilitat reduïda?

Les oficines de Barcelona, Girona i Lleida estan adaptades.

L'edifici on es troba la Delegació de Tarragona del COPC, en canvi, no està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Preguem que disculpeu les molèsties.

 

 • Com puc canviar la foto del meu perfil professional o del carnet?

Per canviar la foto del meu perfil professional  o carnet digital només cal carregar-ne una de nova a aquest enllaç a Les meves dades del portal.

 

 • Què he de fer per actualitzar el meu perfil professional: afegir una empresa, un titulació, idiomes, etc.?

Per actualitzar la informació del teu perfil professional has de seguir aquest enllaç a Les meves dades del portal  i fer-hi els canvis oportuns.

 

 • Naixement o adopció. Estic de baixa maternal. Tinc algun descompte?

El COPC aplica un descompte del 50% de la quota del Col·legi durant 6 mesos en les condicions que informa l’enllaç a Bonificacions a la quota del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

 

 • M’he jubilat. Puc obtenir una bonificació de la quota?

Les persones jubilades poden sol·licitar un descompte del 100% de la quota del COPC: consulta’ls a Bonificacions a la quota del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

 

 • Es pot aplicar una bonificació de forma retroactiva?

Les bonificacions no es poden aplicar de forma retroactiva (* a excepció de la bonificació per naixement o adopció – veure condicions a Bonificacions a la quota del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya-). Les bonificacions no són acumulables entre si.

 

 • Com puc saber si tinc aplicada una bonificació? Com puc saber quan caduca?

Pots consultar si estàs gaudint d’una bonificació i la data de finalització a la secció “Les meves dades econòmiques”.

 

 • Pòlissa de responsabilitat civil: està inclosa dins la quota col·legial? Com la puc contractar? El COPC ha signat un acord amb Brokers'88, corredoria d'assegurances, per oferir-vos una pòlissa de responsabilitat civil per 12€ anuals (no inclosos dins la quota col·legial). Podeu trobar informació sobre condicions, cobertures i contractació al següent enllaç a Brokers '88.

 

 • La condició de persona col·legiada em suposa descomptes professionals?

Ser membre del COPC suposa el dret a contractar serveis amb descomptes exclusius per a professionals. Consulta’ls als següents enllaços:  assegurances de salut, d’accidents, de vida i dependència a Brokers '88, gestories a Gefice-asesores de empresa, bancs a tauler d'ofertes Banc Sabadell, etc.

 

 • De quins altres descomptes puc gaudir pel fet d’estar col·legiat o col·legiada?

La condició de persona col·legiada suposa un conjunt de Grans avantatges i/o descomptes en activitats d’oci: teatres, cinemes, viatges, restaurants, subscripcions a diaris, editorials, llibreries, carburants, centres odontològics, roba, complements, electrònica, etc. Consulta totes les promocions vigents en aquest enllaç als Grans avantatges del COPC.

 

 • El COPC em pot orientar sobre tarifes a cobrar? Aclariment sobre honoraris professionals.

El marc normatiu vigent des de 2009 regula sobre els honoraris dels serveis professionals, que esdevenen lliures i únicament sotmesos als pactes que es puguin subscriure entre el professional i el client respectant les normes deontològiques i de competència. Si vols més informació, consulta els Aclariments sobre la indicació d’honoraris professionals per part del COPC.

 

 • No recordo la clau d’accés al meu correu electrònic corporatiu @copc.cat. No hi puc accedir.

A la pantalla d’inici de sessió de l’office365, clica a l’opció ¿No puede acceder a su cuenta? El departament d’atenció col·legial restablirà la contrasenya i t’enviarà una clau temporal (important: és necessari disposar d’una segona adreça de correu electrònic).

Les bústies de correu electrònic en desús durant més de 180 dies es consideraran inactives i, per tant, es procedirà a donar-les de baixa amb la consegüent pèrdua d’informació associada al compte de correu. En cas de tenir l’adreça redireccionada, cal iniciar sessió al compte @copc.cat com a mínim un cop cada 180 dies. Per normativa interna, en cas que se sol·liciti la baixa col·legial, un cop que aquesta es faci efectiva, es disposarà del termini d’1 mes per poder buidar la safata i avisar als contactes del tancament del compte de correu. Una vegada passat aquest període de temps, automàticament, es procedirà a anul·lar l’adreça del correu electrònic.

 

 • El Col·legi em facilita posar un anunci de lloguer de despatxos o compartir un espai?

Sí, el COPC ha habilitat un tauler d’anuncis al web per oferir un espai o per cercar-lo. Si vols consultar el tauler o penjar-hi un anunci, segueix aquest enllaç al Tauler d'anuncis.

 

 • Vull assistir a les sessions de portes obertes i benvinguda col·legial. Puc assistir-hi si no sóc membre del COPC?

Consulta les dates en què es faran les següents sessions i apunta-t’hi en aquest enllaç a Portes obertes i benvinguda col·legial. No és imprescindible ser una persona col·legiada.

 
 • Segell col·legial. Què es? Per què serveix? Com puc obtenir-lo?

El segell col·legial és una imatge en format jpg que mostra el nom, cognoms i número col·legial juntament amb el logotip del Col·legi. És un identificador de la teva condició com a col·legiat o col·legiada i una eina més per lluitar contra l’intrusisme. Pots utilitzar-lo com a peu de signatura de les teves comunicacions (correus electrònics, informes, documentació, etc.). Pots sol·licitar-lo i descarregar-te’l clicant al següent enllaç al Segell col·legial.

 

 • Vull participar al Cor del Col·legi.

Participar al Cor del COPC és gratuït i obert a tots els col·legiats, col·legiades i al seu entorn proper. Per inscriure-t’hi prem l’enllaç a la Comissió de Cultura del COPC. Els assaigs són els dilluns, de 20.30 a 23.00 h, a la sala d’actes del COPC a Barcelona.

 

 • Com es tramita el registre o visat de signatura per a centres de reconeixement?

Envia una petició per escrit adreçada al departament d’atenció col·legial i en farem la gestió.

 

 • Necessites la factura d’un servei de biblioteca i/o d’una activitat formativa?

Els pagaments de persones col·legiades al COPC generen automàticament una factura que pots consultar i descarregar en aquest enllaç a Les meves factures.

 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC