Curs: Chemobrain. Avaluació i intervenció sobre els dèficit cognitius associats al tractament oncològic. (FORMACIÓ ONLINE)

Places disponibles
Categoria del curs: CURS
Àrea: Interna
Referència: CR21002418
-Chemobrain: definició
-Prevalença
-Patró neuropsicològic
-Limitacions dels estudis
-Factors de risc
-Troballes de neuroimatge
-Tractaments pel Chemobrain.
L’alteració cognitiva secundària al càncer i al tractament per al càncer es coneix des de 1970, però és sobretot a partir del 2004, any en què apareix el primer estudi longitudinal amb rellevància. L’interès en la seva investigació culmina amb la creació de la Cancer and Cognition Task Force (ICCTF) el 2006.

Anomenat chemobrain –terme anglès que ja hem adoptat-, o alteració relacionada amb el càncer i el tractament per al càncer (Cancer-Related Cognitive Impairment; CRCI), es considera un efecte secundari tant de la malaltia com del propi tractament. En aquest sentit ens referim sobretot a la quimioteràpia, ja que hi ha pocs estudis i amb resultats conflictius en relació amb l’efecte d’altres tractaments, com l’hormonal o les teràpies biològiques. La majoria d’estudis s’han realitzat en dones amb càncer de mama, tot i que també n’hi ha (molts menys) referents a càncer de còlon o de pulmó que també troben chemobrain.

En persones tractades per càncer, es tracta d’un efecte secundari molt freqüent, i globalment lleu o moderat, però amb gran impacte en la qualitat de vida. El patró neuropsicològic que el caracteritza és de tipus subcortical, amb alteració d'atenció, memòria, funcions executives i velocitat de processament d’informació.

És una alteració amb bon pronòstic, amb recuperació de les funcions cognitives a mesura que passa el temps un cop s’ha finalitzat el tractament, si bé hi ha estudis a llarg termini que continuen trobant alteracions o d’altres que en troben de noves, quan prèviament no s’havien observat (late-onset). Avui dia encara no es coneixen les causes o mecanismes exactes pels quals es produeix, però sí que s’han identificat factors relacionats amb la seva gènesi.

L’objectiu d’aquest curs és donar informació actualitzada sobre aquest fenomen, centrant-nos sobretot en el càncer de mama. Finalment, s’explicarà l’estudi de chemobrain realitzat al Consorci Sanitari de Terrassa, els resultats del qual han estat publicats en diverses revistes científiques.

Noemí Cerulla i Torrente

Noemí Cerulla i Torrente

Doctora en Psicologia Clínica i de la Salut, especialista en Neuropsicologica Clínica. Neuropsicòloga a la EAIA de Trastorns Cognitius i a l’Hospital de dia d’Estimulació Cognitiva del Consorci Sanitari de Terrassa.
 
Per inscriure’t a l’activitat llegeix atentament i segueix els passos que trobes a continuació:

 • Si ets col·legiat/ada o precol·legiat/ada i ja has validat les teves dades a la web : INSCRIU-TE
 • Si ets col·legiat/ada o precol·legiat/ada i NO has validat les teves dades a la web:
  • Primer, INICIA SESSIÓ
  • Segon, fes clic a la pestanya INSCRIPCIÓ de l'activitat que t'interessa i confirma la inscripció
 • Si ets usuari/ària (persona no col·legiada) i NO t’has registrat a la web:
  • Primer, INICIA SESSIÓ i registra't
  • Segon, fes clic a la pestanya INSCRIPCIÓ de l'activitat que t'interessa i confirma la inscripció
 • Si ets usuari/ària (persona no col·legiada i ja t’ha registrat a la web: INSCRIU-TE

Un cop t'hagis resgistrat, ja podràs inscriure't a les activitats formatives del teu interès i realitzar diferents gestions.

Per assistir a les activitats formatives del COPC és indispensable haver-se inscrit prèviament i portar el document d’inscripció corresponent imprès o en format digital al telèfon mòbil. Si no es compleix aquest requisit, no es permetrà l’entrada a l’activitat.

Iniciar sessió a l'àrea privada
Data d'inici 03-06-2021
Data de fi 03-06-2021
Data d'inici de la inscripció 22-03-2021, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 27-05-2021, 08:00:00
Preu Col·legiat/a COPC: 7,50 €
Estudiants de grau de Psicologia: 6,00 €
No col·legiat/a: 12,00 €
Precol·legiats/es: 6,00 €
Col·legiats/ades amb bonificació especial per atur: 6,00 €
Modalitat En línia
Estat Obert
Departament responsable Seu de Tarragona
Formació necessària
 
Durada 1,5 hores
Sessions
Sessió 1 03-06-2021, 19:00 - 20:30
FORMACIÓ ONLINE

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC