Conferència: Pautes psicoeducatives per afrontar la sobrecàrrega de treball de forma resilient (FORMACIÓ ONLINE)

Termini finalitzat
Categoria del curs: CONFERÈNCIES
Àrea: Externa
Referència: CR20002184
Activitat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, en el marc del Pla de xoc de Salut mental efectes POSTCOVID. 
 

S’exposaran un conjunt d’orientacions sobre els aspectes bàsics per minimitzar els malestars emocionals causats per la sobrecàrrega de cures, així com en el repartiment de responsabilitats del treball de cures, en el teletreball i la conciliació. 

Alguns dels temes que es tractaran seran: la sobrecàrrega en les cures i el factor de gènere; la socialització de gènere; el rols associats a lo femení: de cuidadora, mare, parella,...

Es reflexionarà sobre les categories estereotipades i relacionades amb la feminitat (trets de personalitat, expressions emocionals validades socialment, expressions emocionals prohibides i altres substitutes, conductes i comportaments atribuïts als rols estereotipats....). S'aprofundirà sobre la importància de donar un espai al fet de cuidar-nos (la tensió existent entre cuidar-nos i cuidar dels altres, la ambivalència entre el que s’espera de la dona i el que triem des de la llibertat...). S'abordarà la relació existent entre espais personals de cura i benestar emocional; els malestars associats a la sobrecàrrega: com poder identificar necessitats?, com expressar-les?, com atendre-les?. S'informarà dels recursos per satisfer diferents necessitats relacionades amb la perspectiva de gènere (per conciliar, per demanar ajuda en cas de violència, per informar-nos de vulneració de drets personals/laborals, entre d'altres).

Objectius Generals:

  • Reflexionar sobre la igualtat de gènere, els eixos que poden augmentar la vulnerabilitat de les dones.
  • Identificar els obstacles per poder incorporar la conciliació corresponsable.
  • Informar sobre estratègies i recursos emocionals per construir una actitud resilient i fer front a seqüeles derivades de la sobrecàrrega desigual de feina. 

Objectius Específics:

  • Informar i reflexionar sobre la necessitat de canviar el model de cures.
  • Reflexionar què és i no és: el teletreball i la conciliació de la feina i els treballs de cura en la vida quotidiana.
  • Abordar la importància del treball de cures i de la necessitat de l’autocura, per pal·liar la sobrecàrrega de treball i el malestar associat.
  • Aprofundir sobre el que és construït i el que no: sexe, gènere, expressió sexual, identitat, rols, estereotips...
  • Recomanar pautes psicoeducatives per millorar la salut emocional de les dones que realitzen tasques de cura atenen a les diferents dimensions personals (cognitiva, emocional, corporal, conductual, transpersonal...).
  • Identificar factors de risc i protectors per fomentar una actitud resilient davant la conciliació en situacions excepcionals.
  • Reflexionar com condiciona la construcció del gènere en les categories estereotipades dels rols (trets de personalitat, expressions emocionals, desenvolupament en esfera pública i/o privada....).
Elisa Muñoz

Elisa Muñoz

Psicòloga General Sanitària, Especialitzada en atenció a la diversitat: de gènere, sexual, funcional i familiar. Membre del Grup de Treball de Psicoteràpia Integradora Humanista, de la Secció de la Psicologia Clínica de la Salut i Psicoteràpia i del Grup de Treball de violències masclistes de la Secció de Psicologia de les Dones, Gèneres i Diversitats del COPC. Treballa des de fa més de 20 anys a l'àmbit de la psicoteràpia, la intervenció social i comunitària, des d'un paradigma Humanista i Cognitivista. A l'actualitat exerceix a l'Ajuntament de Gavà, la consulta privada i la Psicologia solidària (tan a l'entitat de Psicologia sense Fronteres de Catalunya, com al Projecte PsicoXarxa)
Aquesta formació s'impartirà en la modalitat de seminari web.
 
L’assistent haurà de tenir a la seva disposició un ordinador amb sortida de so, micròfon i connexió a internet.
Data d'inici 19-01-2021
Data de fi 19-01-2021
Data d'inici de la inscripció 17-12-2020, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 15-01-2021, 15:00:00
Modalitat A distància
Estat Obert
Departament responsable Seu de Barcelona
Formació necessària
 
Durada 2 hores
Sessions
Sessió 1 19-01-2021, 18:00 - 20:00
FORMACIÓ ONLINE

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC