Taller: Intensiu de Moviment Autèntic

Termini finalitzat
Categoria del curs: TALLER
Àrea: Interna
Referència: CR19001828

El Moviment Autèntic (MA) va ser desenvolupat per Mary Starkes Whitehouse, ballarina, mestra i pionera en la Dansa Moviment Teràpia als EUA, qui va prendre anàlisi jungiana i va estudiar a l'Institut Jung de Zurich. Els seus documents exploren temes com el rol i l'experiència del moviment espontani i creatiu; la importància de seguir els impulsos, la naturalesa del "ser al cos" (embodiment) en els processos de canvi. Dos dels seus estudiants, Joan Chodorow i Janet Adler, van desenvolupar encara més el MA, incorporant la comprensió de la psicoteràpia analítica i les disciplines místiques, respectivament.

El MA és una pràctica que busca donar lloc al moviment espontani, a la mirada contemplativa i sense judici i de la presència encarnada.

S’ofereix aquest taller intensiu, pensat per a aquells que no tenen cap experiència amb aquest tipus de treball o per a aquells que han tingut algunes experiències i volen aprofundir-se.

Començarà amb una introducció, explicant l'origen de la pràctica i el seu desenvolupament. Després es seguirà directament amb el treball vivencial.

La pràctica inclou una estructura simple que s’anirà seguint: una persona (el/la Mover) tanca els ulls dirigint l'atenció cap al seu interior, espera, escolta i es mou, seguint els seus impulsos, en presència d'un testimoni que està en una actitud de contemplació. El/la, Mover està atent/a al seus impulsos de moviment i sensacions corporals. Tant la/el Mover com el/la Testimoni porten la seva atenció cap a sí mateixes/os, en les pròpies sensacions, pensaments i associacions.

L'experiència de la Mover pot sentir-se molt condensada, com un somni. Treballar amb l'expressió plàstica com a forma de transició del moviment cap a la paraula. Al final, es finalitzarà amb una reflexió sobre les aportacions del Moviment Autèntic en la pràctica clínica i en el treball personal del psicòleg i de les professionals del camp de la salut, del treball social, entre d’altres.

 

LLOC DE REALITZACIÓ: Espai Nac (Ronda Sant Pere 44, entresol, 08010 Barcelona).

Objectius Generals:

Que cada participant pugui:

  • Comprendre què és el Moviment Autèntic, en quins contexts pot ser utilitzat i els seus beneficis.
  • Comprendre que "La persona que es mou, el testimoni i el testimoni interior són els tres pilars en què es recolza el treball de Moviment Autèntic" (B. Waissman, 2013).
  • Participar vivencialment de l'activitat i tenir una comprensió no verbal de la pràctica.
  • Descobrir el cos i el moviment com a vies d'expressió i transformació.

Objectius específics:

  • El moviment espontani pot ser molt beneficiós per a treballar l'expressió creativa. En les paraules de Winnicott, ".. .la vida només és digna de viure quan la creativitat forma part de l'experiència vital de l'individu. Per ser creativa, una persona ha d'existir i sentir que existeix.... La creativitat és, doncs, el fer que sorgeix de l'ésser. Indica que aquell que és, és viu"(1970).
  • El Moviment Autèntic és sobretot un treball de consciència corporal. Quan un es mou portat pels seus impulsos i a la vegada manté l'atenció desperta i receptiva, permet deixar emergir material emocional sense caure en la inconsciència. L'objectiu és el de no ser desbordat per l'emoció, sinó que observar-la; no fusionar-se amb el material emergent ni ser "inundat" per l'energia psíquica, sinó "augmentar la nostra capacitat de presència, sostenir una major quantitat d'energia i una major qualitat de percepció en els nostres cossos" (Waissman, 2013).
  • El que es mou, sent acompanyat per un testimoni i després sent testimoni i d'altres que es mouen, desenvolupa una capacitat per a ser testimoni de si mateix (testimoni interior), és a dir, d'observar-se amb una consciència desperta i receptiva, que no jutja, critica, analitza o interpreta. Aquesta actitud li permet acompanyar i transitar de manera plena el material que emergeix en moviment, apropant-se més i més a una experiència de moviment espontani plena, genuïna.

El Moviment Autèntic és una pràctica que busca donar lloc al moviment espontani, a la mirada contemplativa i sense judici, a la presència encarnada, així com a la consciència plena. Oferim aquest taller intensiu, pensat per a aquelles persones que no tenen cap experiència en aquest tipus de treball o per a aquelles que han tingut algunes experiències i desitgen aprofundir-hi.

Un dia intensiu de dinàmiques grupals amb moviment i expressió corporal, espais de silenci, escolta i auto reflexió a través de l'escriptura i de la plàstica, en el qual experimentaràs un profund procés d'autoconeixement.

Es recomana portar roba còmode.

LLOC DE REALITZACIÓ: Espai Nac (Ronda Sant Pere 44, entresol, 08010 Barcelona).

08010, BARCELONA (BARCELONA, ESPANYA)
Data d'inici 29-02-2020
Data de fi 29-02-2020
Data d'inici de la inscripció 05-12-2019, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 28-02-2020, 11:00:00
Preu Col·legiat/a COPC: 60,00 €
Estudiants de grau de Psicologia: 45,00 €
No col·legiat/a: 112,50 €
Precol·legiats/es: 45,00 €
Col·legiats/ades amb bonificació especial per atur: 45,00 €
Modalitat Presencial
Estat Obert
Formació necessària
 
Durada 7.5 hores
Sessions
Sessió 1 29-02-2020, 10:00 - 13:30
Externa
Sessió 2 29-02-2020, 15:30 - 19:30
Externa

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC