Presentació del Grup de Treball Símptoma: "La modernitat líquida: el discurs capitalista i la fragilitat dels vincles"

Termini finalitzat
Categoria del curs: PRESENTACIÓ COMISSIONS I GRUPS DE TREBALL COPC
Àrea: Interna
Referència: CR19001651
L'activitat consta de:
 
1. Projecció del documental "La teoría sueca del amor", de Erik Gandini.
2. "La modernitat líquida: el discurs capitalista y la fragilitat dels vincles", a càrrec del Montserrat Pallejà, Psicòloga Clínica i Psicoanalista a Tarragona i membre del GT Símptoma basada en el comentari del documental i les aportaciones de Zigmunt Bauman, Sigmund Freud i Jacques Lacan.
3. Debat amb els participants.
Es pretén mostrar com la fragilitat dels vincles és un símptoma de la nostra societat, producte del desarrelament causat per la movilitat generalitzada caracerística del model socio-econòmic actual de la nostra civilitzacio.
 

La teoría sueca del amor d'Erik Gandini

El tòpic defineix a Suècia com un model de societat avançada amb una elevada qualitat de vida. Però, és realment un país feliç? És possible que la població més autònoma i independent del món estigui insatisfeta?

Sense la necessitat de demanar ajuda o favors, el contacte humà queda reduït a la mínima expressió. Cada vegada hi ha més mares solteres que tenen fills a través de la inseminació artificial. El número de gent que mor sola augmenta any rere any. Val la pena assumir l'aïllament i la solitud per a tenir una vida autònoma i independent?

El director Erik Gandini explora l'estil de vida suec amb sentit de l'humor, reflexionant sobre com una vida segura i fàcil pot convertir-se en una existència buida i solitària. (FILMAFFINITY)
 
 

GT Símptoma (Tarragona)

Secció de Psicologia Clínica, de la Salut i Psicoteràpia

Objectius
 
 Generals:
 
 El nostre objectiu és treballar a partir de casos clínics reals que posen en joc una certa "modernitat" de la presentació clínica del malestar i el "real" a què apunten en la seva manifestació.
També volem treballar la dimensió mediàtica d'alguns símptomes i entendre les característiques que els fan en certs moments representatius del que es "cou" en l'àmbit de la col·lectivitat i de les noves formes de vincle.
La idea és que a cada època hi ha certes simptomatologies que passen de ser estigmatitzades, rebutjades, silenciades, a ser acceptades i reconegudes com a modalitats individuals de patiment.
 
Específics:
 
En aquest moment pensem treballar al voltant d'aquestes qüestions:
 
  • Els símptomes, entre el patiment individual i la reivindació col·lectiva.
  • La violència de gènere.
  • La tendència a esborrar en la col·lectivitat la singularitat dels símptomes: anorèxia, TDAH, trastorns de l'espectre autista, etc...
  • L'ús de les xarxes socials com a forma de protecció dels vincles "corporals".
 

L'edifici on està situat la Delegació de Tarragona del COPC no es troba actualment adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Montserrat Pallejà

Montserrat Pallejà

Psicòloga clínica al Centre de Salut Mental d'Adults de l'Hospital Universitari Santa Maria, Lleida, psicoanalista a Tarragona, AME de l'Escola de Psicoanàlisi dels Fòrums del Camp Lacanià --Fòrum Psicoanalític Mare Nostrum.
 
Avda. Ramón y Cajal, 11, 1r 3ª
43001 Tarragona
Telèfon: 977214102
Data d'inici 23-10-2019
Data de fi 23-10-2019
Data d'inici de la inscripció 16-09-2019, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 23-10-2019, 08:00:00
Modalitat Presencial
Estat Obert
Formació necessària
 
Durada 2,5 hores
Sessions
Sessió 1 23-10-2019, 18:00 - 20:30
Tarragona - Sala d'actes

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC