Taller de supervisió de casos de psicoteràpia amb perspectiva de gènere (25/10/2019)

Termini finalitzat
Categoria del curs: TALLER
Àrea: Interna
Referència: CR19001521
IMPORTANT: Els psicòlegs/òlogues col·legiats/des membres actuals de la PsicoXarxa Solidària del COPC que vulguin inscriure’s no ho hauran de fer a través de la WEB del COPC. Hauran d’enviar un correu a supervisiogenere@copc.cat indicant nom i cognoms i número de col·legiat/da (la tarifa d’inscripció del membres actuals de la PsicoXarxa Solidària del COPC que reuneixin els requisits serà gratuïta). 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Plantegem aquesta supervisió des de la necessitat d’ampliar les nostres mirades i la nostra escolta en la nostra feina a
l´hora de comprendre el malestar de dones i homes, incorporant la perspectiva de gènere com un instrument que ens ajuda a una millor comprensió del nostre treball.

El concepte de gènere  és una categoria d’anàlisi per visibilitzar que les relacions jeràrquiques i desiguals entre dones i homes no esdevenen de les diferències biològiques entre els sexes, sinó de les actituds,valors,comportaments i rols assignats culturalment i que s'han incorporat a partir dels processos de socialització.

La perspectiva de gènere ens ajuda a observar:

1- Les representacions socials vigents per a cada cas.

2. Les representacions psíquiques de la identitat sexual interioritzades tant en homes com en dones.

3- Els rols de gènere assignats en el procés de socialització que marquen les conductes en les relacions entre ambdós sexes.
 
Metodologia: 
 
- Presentació de casos que seran rotatius entre les/els professionals, garantint la confidencialitat de tot allò que s'hagi tractat, tant sobre els/les terapeutes com sobre els casos.
 
- S'assegurarà el respecte i la cura entre tots/es els participants evitant qüestionar i enjudiciar les seves actuacions.
 
- Cuidar la seqüencia de l'acompliment de la tasca.
 
- Les supervisores estaran atentes i a disposició a la demanda i necessitats de les /els assistents, tant en l'àmbit pràctic com teòric.

- Les supervisores aportaran material clínic per tal de facilitar una millor comprensió.

- La tècnica serà activa i dinamitzadora entre els/les components del grup, aplicant tècniques grupals en funció: rol playing, pluja d'idees...

Objectius generals:

- Facilitar la reflexió i abordatge del sistema sexe/gènere en els mateixos professionals.-

-  Ampliar la mirada i l´escolta  professional vers  variables que mostrin una visió més integradora dels/les pacients.

- Oferir un espai de revisió de casos que serveixi en dues direccions: envers els/les pacients i envers els/les  propis professionals.

- Assolir una millor comprensió en l`abordatge del malestar de les/es pacients.

- Analitzar les implicacions  en la relació psicoterapeuta-pacient.

- Proporcionar cura dels/les professionals que han d’ abordar aspectes psicosocials en la consulta (prevenció de l’ efecte “cremat”)

- Reflexionar sobre el concepte de la neutralitat en la pràctica clínica. Els diferents models terapèutics han demostrat que els/les terapeutes no són una pantalla en blanc, i que la psicoteràpia no pot ser neutral, ja que tot professional té un bagatge formatiu i biogràfic emmarcat en un context sòcio-cultural del que no es pot sostraure. 

 Objectius específics:

- L’ oportunitat de  participar de les/els professionals  en una activitat que els aporti més coneixements i formació - adquirir una major i millor seguretat en la pràctica professional.

- La capacitat de poder expressar en grup  les dificultats, emocions i sentiments que es desperten en l´atenció amb els/les  pacients i poder reflexionar sobre aquests en un marc no jeràrquic.

- La possibilitat de revisar la posició subjectiva dels/les professionals quan es treballa des d´aquesta perspectiva.

- Aconseguir que el taller de supervisió pugui ser un referent motivador per successives activitats i formacions.

Imma Miró i Jordà

Imma Miró i Jordà

Psicòloga, psicoterapeuta acreditada per la FEAP, psicoanalista SEP/IPA, experta en perspectiva de gènere, supervisora individual, grupal i d'équips, membre del grup de treball "Investigació sobre la incorporació del sexe/gènere en la psicologia" del COPC.
Maria Jesús Soriano Soriano

Maria Jesús Soriano Soriano

Psicòloga Clínica-Psicoterapeuta individual, grupal i de parella. Supervisora individual, grupal i d'equips. Experta en la perspectiva de gènere.
Maria Sánchez Jiménez

Maria Sánchez Jiménez

Psicòloga i psicoterapeuta, experta en perspectiva de gènere, i experiència en supervisió d´equips i de casos en Institucions Públiques i privades dins de l’ àmbit sociosanitari.

IMPORTANT: Els psicòlegs/òlogues col·legiats/des membres actuals de la PsicoXarxa Solidària del COPC que vulguin inscriure’s no ho hauran de fer a través de la WEB del COPC. Hauran d’enviar un correu a supervisiogenere@copc.cat indicant nom i cognoms i número de col·legiat/da (la tarifa d’inscripció del membres actuals de la PsicoXarxa Solidària del COPC que reuneixin els requisits serà gratuïta). 

C/ Rocafort, 129 - 08015 Barcelona
Telèfon: 932.478.650
Fax: 932.478.654
Data d'inici 25-10-2019
Data de fi 25-10-2019
Data d'inici de la inscripció 21-06-2019, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 24-10-2019, 20:00:00
Preu Col·legiat/a COPC: 16,00 €
No col·legiat/a: 30,00 €
Col·legiats/ades amb bonificació especial per atur: 12,00 €
Modalitat Presencial
Estat Obert
Formació necessària
 
Durada 2 hores
Sessions
Sessió 1 25-10-2019, 10:00 - 12:00
Barcelona - Aula2

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC