La Junta de Govern del COPC rebutja les intervencions psicològiques de conversió de l’homosexualitat.

23-04-2019   |  Barcelona

Les mal anomenades "teràpies" de conversió de l'homosexualitat constitueixen un conjunt de tècniques aversives sense suport científic i animades per un objectiu il·lícit ja que, en no ser cap trastorn, no pertoca cap tipus d'intent per modificar l'homosexualitat.

Les mal anomenades "teràpies" de conversió de l'homosexualitat constitueixen un conjunt de tècniques aversives sense suport científic i animades per un objectiu il·lícit ja que, en no ser cap trastorn, no pertoca cap tipus d'intent per modificar l'homosexualitat. Tot i el clar posicionament de totes les organitzacions mundials de la salut, associacions de sexologia, psiquiatria i psicologia, persisteixen sectors religiosos que continuen proclamant que l'homosexualitat és una malaltia i animen les persones homosexuals a canviar la seva orientació sexoafectiva. Recentment hem tingut notícia de l’ús d'aquest tipus de tècniques a l'entorn de l'arquebisbat d'Alcalá d'Henares.

Sobre el fonament científic de les tècniques aversives contra l'homosexualitat, conegudes com SOCE (sexual orientation change efforts), en una recent revisió, l'APA (https://www.apa.org/pi/lgbt/resources/therapeutic-response. pdf) conclou que:

  • Els estudis que afirmen que és possible modificar l'orientació sexual d'una persona contenen greus errors metodològics i solen provenir de les organitzacions que els promouen.
  • Els estudis realitzats amb metodologia adequada no han trobat evidència que doni suport a la idea que l'orientació sexual pot modificar-se voluntàriament.
  • Hi ha evidència que les SOCE produeixen efectes nocius sobre les persones que les experimenten: pèrdua d'autoestima, anul·lació de la seva sexualitat, trastorns emocionals (ansietat i depressió fonamentalment) i problemes d'assertivitat entre d'altres.
  • Les persones que se sotmeten a les SOCE ho fan únicament per intentar viure les seves vides d'acord amb els seus valors espirituals.

Les organitzacions de professionals aconsellen que la resposta terapèutica vagi dirigida a l'acceptació de la pròpia orientació sexual, i que s’ajudi a les persones homosexuals a afrontar constructivament els possibles conflictes amb un entorn que no les accepta.

 

Text redactat per Gabriel José Martín, coordinador del Grup de Treball Psicologia afirmativa LGTB,
a sol·licitud de la Junta de Govern del COPC.

  Etiquetes: Institucional , COPC

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC