Comunicat de la Junta de Govern en relació amb el projecte de decret del Gobierno sobre les pseudoteràpies

29-11-2018   |  Barcelona

La nostra Junta de Govern ja ha enviat les nostres aportacions exigint respecte vers la pluralitat de teories i de models clínics.

Els darrers dies, el nostre Col·legi està rebent un bon nombre de cartes de col·legues expressant la seva preocupació davant la circulació de l'esborrany del decret referit a les pseudoteràpies que impulsa el Gobierno  i d'un text similar de l'Organització Mèdica Col·legial que aprofundeix en el mateix tema.

Com és comprensible, aquests documents han generat inquietud i malestar entre els psicòlegs i les psicòlogues ja que encara que no facin esment de psicoteràpies, les fonts que inspiren aquests documents, (esmentades al final del mateix) sí que ho fan des de fa temps, com es pot veure consultant les seves pàgines web. En les mateixes es poden llegir entrades molt crítiques cap a moltes de les nostres psicoteràpies més assentades al llarg dels anys, reiterant una i altra vegada l'argument de la ineficàcia clínica i la manca d'evidència científica.

De les cartes rebudes es desprèn que molts col·legiats i col·legiades pensen que només és qüestió de temps que la crítica a alguns dels tractaments mèdics sigui continuada per la crítica a alguns dels tractaments psicològics.

El Consejo General de la Psicología ha estat convidat pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social a realitzar aportacions a l’esborrany del decret i ha consultat als diferents col·legis de psicologia de l’estat per tal que enviïn els seus comentaris. La nostra Junta de Govern ja ha enviat les nostres aportacions exigint respecte vers  la pluralitat de teories i de models clínics.

No s'han de confondre les pseudoteràpies amb les teràpies que disposen d'escassa evidència demostrada en estudis. Reduir la manca d'evidència a la qualificació de pseudoteràpia pot resultar en un clar perjudici per al desenvolupament de la pràctica terapèutica. Hi ha altres criteris epistemològics que permeten fonamentar millor la qualitat d'una psicoteràpia i aquests criteris han de ser usats conjuntament amb les dades dels estudis sobre eficàcia.

Per les notícies que ens arriben d’altres col·legis de psicologia de l’Estat i del Consejo mateix, tots estan proposant arguments d'aquesta mena i pronunciant-se en la mateixa línia.

Aquest és un debat molt important i una oportunitat, ja que posa sobre la taula qüestions de metodologia científica i de filosofia de la ciència, i al mateix temps ens demostra la necessitat existent d'una clara regulació de la psicoteràpia com una especialitat professional dels psicòlegs i de les psicòlogues.

Com a Junta de Govern us demanem prudència, tranquil·litat i unitat. Hem de tenir present que, més enllà dels nostres models clínics favorits, tots som professionals de la psicologia.

Guillermo Mattioli

Degà, Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya


 

  Etiquetes: COPC , Institucional

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC