Comunicat del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya en relació amb la proposta de les patronals sanitàries de modificar el sistema de classificació dels professionals sanitaris en el Conveni del sistema sanitari integral d’utilització pública de Cat

06-11-2018   |  Barcelona

Manifestem el nostre absolut rebuig a la proposta plantejada per la patronal i expressem la nostra disposició i compromís en defensar amb tota la fermesa els drets dels nostres col·legiats/ades en relació a aquesta problemàtica.

Dins del procés de negociació del II Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats –conveni SISCAT–, les patronals sanitàries han proposat una reforma del sistema de classificació dels i les professionals sanitaris/àries subjectes a aquest conveni.

Aquesta proposta, en contrast amb la situació actual, en la que tots els/les facultatius/ves formen part d’una mateixa categoria professional, implica una segregació en dos grups diferenciats: metges i metgesses per una banda, i la resta de graus sanitaris superiors, inclosa la psicologia, per l’altra.

De portar-se a terme, afectaria a les psicòlogues i psicòlegs que presten els seus serveis dins el SISCAT, cosa que ha generat una gran preocupació en aquest col·lectiu, així com en la resta de professions sanitàries afectades (farmàcia, odontologia, química, física i biologia), per les conseqüències negatives que aquesta segregació podria tenir sobre aquests/es professionals.

En els contactes mantinguts pel nostre Col·legi amb els representants de la resta de professions afectades i amb el sindicat Metges de Catalunya, constatem que la proposta de la patronal genera nombrosos dubtes, no només en relació a la seva necessitat i idoneïtat, sinó també pel que fa a la seva conformitat a dret. Així ho confirma l’informe jurídic que Metges de Catalunya ha encarregat al Sr. Sixte Garganté, professor de dret del treball de la Universitat Pompeu Fabra.

Per tot, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya vol manifestar el següent:

Atès que no existeix cap obligació legal per modificar el sistema de classificació professional, considerem que la proposta de la patronal és innecessària, a menys que respongui a interessos espuris. En qualsevol cas, una modificació de l’actual sistema de classificació professional hauria de ser fruit d’un acord entre les parts negociadores.

Així mateix, advertim que tal proposta és inapropiada i arbitrària i suposaria una inacceptable precarització professional i retributiva per als col·lectius afectats, constituiria una vulneració dels drets adquirits pels professionals i instauraria un precedent molt negatiu dins l’àmbit sanitari.

Per tant, manifestem el nostre absolut rebuig a la proposta plantejada per la patronal i expressem la nostra disposició i compromís en defensar amb tota la fermesa els drets dels nostres col·legiats/ades en relació a aquesta problemàtica.


Junta de Govern

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya

  Etiquetes: COPC , Institucional

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC