Renovació de la Comissió Deontològica del COPC

26-10-2018   |  Barcelona

La composició de la nova Comissió Deontològica del COPC va ser ratificada en la Junta General Extraordinària del 19 de setembre de 2018.

El COPC ha renovat la seva Comissió Deontològica i aquest canvi es va ratificar en la Junta General Extraordinària que es va celebrar el 19 de setembre de 2018.

En la presentació de la nova Comissió es va destacar la importància que aquesta té com a òrgan clau del Col·legi dedicat a l’ètica, la deontologia i la preservació de l’exercici professional.

Aquesta renovació respon a una proposta de fer la Comissió més àmplia i informativa i a la voluntat, de la Junta de Govern, de transformar-la en un comitè d’ètica i deontologia i així potenciar la vessant preventiva i de producció de saber.

Els perfils dels membres de la Comissió són transversals, amb expertesa docent, en la privada i en la pública i amb experiència suficient per desenvolupar la tasca. El nou equip és:

Raquel Cuevas i Pérez, presidenta

Psicòloga especialista en Psicologia Clínica. Diplomada en Psicogeriatria Clínica. Reconeixement de Suficiència Investigadora per la UB. Expertesa en Neuropsicologia Clínica pel COPC. En tràmit expertesa nacional. Presidenta del Comitè d'Ètica Assistencial de l’Hospital de Granollers. Ha publicat diferents llibres: Cuidar en casa personas mayores con dependencia i La Psicomotricidad. Un método de estimulación cognitiva. Redacció de capítols de llibres: Demencias y Enfermedad de Alzheimer y Tratamiento de los trastornos emocionales y del comportamiento en las demencias en Rehabilitación Neuropsicológica. Intervención y práctica clínica; Tratamiento no farmacológico en las Demencias. Intervención cognitiva i El Delirium en la Demencia. Publicació de diferents articles científics: Reducing fall risk with a combined Motor and Cognitive training in elderly fallers; Representant Idoni. Limitació del esforç terapèutic; Los malos tratos en el anciano; Sintomatología depresiva en la Demencia. Escala de Cornell; Conductas agresivas en la demencia. Escala RAGE; Aproximaciones no farmacológicas del tratamiento del paciente con Alzheimer “El taller de memoria y otras iniciativas” i La formación del cuidador del paciente con demencia.

Rosa Aragonés i de la Cruz, vicepresidenta

Llicenciada en Psicologia i Màster en Psicologia Jurídica. Psicòloga forense del Departament de Justícia, 1998-2018. Professora de victimologia, peritatge a víctimes, psicologia del testimoni en violència de gènere i tallers de judici oral en el Màster en Psicologia Forense i Criminal de la UB, 2001-2018. Subdirectora del Màster en Psicologia Forense i Criminal de la UB, 2011-2018. Psicòloga clínica en pràctica privada al Departament de Psicologia del Centre Mèdic GAME de Sant Boi de Llobregat, 1996-2005. Psicòloga clínica al servei T’Escoltem Dona de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, 2000-2005. Vicepresidenta de la Secció de Psicologia Jurídica del COPC i vocal del Grup de Treball de Víctimes, 2000-2002.

Maria Bassa i Bertran, vocal

Llicenciada  en Psicologia per la UAB. Especialització en psicodiagnòstic: test de Rorschach i en tècniques projectives gràfiques. Psicologia clínica en l’àmbit de la infància maltractada. Psicologia forense en l’àmbit penal. Psicoterapeuta d’adults en l’àmbit de l’exercici privat. Premi de treballs de recerca de l'Associació Catalana de Pèrits Judicials i Forenses. Revisió de la Guia d'Avaluació del Testimoni en Violència de Gènere (GAT-VIG-R). Publicació: Característiques psicosocials i judicials dels menors implicats en denúncies d'abús sexual.

Victoria Fernández i Ontiveros, vocal

Llicenciada en Psicologia per la URL. Diplomada en Treball Social. Diploma d’Estudis Avançats en Psicologia per la UB. Formació diversa en ètica i serveis socials, mediació familiar i psicologia forense. Ha combinat sempre la pràctica professional dins de l’àmbit de l’atenció a la infància i l’adolescència amb la docència (URL, UB, UOC, UAB, Ministerio Asuntos Sociales, etc.) i la supervisió a serveis socials. Actualment treballa en un Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA). És membre de la International Attachment Network.

Aurora Leal i Garcia, vocal

Doctora en Psicologia. Professora titular de la Facultat de Psicologia de la UAB retirada. Àrea d’estudi i treballs: Psicologia Evolutiva i Educació. Actualment és professora del Doctorat Internacional i Interuniversitari Comunicación y Cambio (UAB, UB i d’altres universitats), i del màster de Moviment Teràpia. Membre del IIEDG, Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere. Les temàtiques dels treballs que ha portat a terme versen sobre el gènere i les relacions amoroses, afectives i d’atenció a d’altres persones durant els períodes de la infància, l’adolescència i la joventut, utilitzant diferents sistemes de simbolització, en especial el dibuix i la imatge.

Francisco Javier Ortega i Allué, vocal

Llicenciat en Filosofia i en Psicologia per la UB. Màster en Teràpia Familiar Sistèmica per l'Hospital de Sant Pau i la UAB. Màster en Filosofia Teòrica i Pràctica per la UNED. Postgrau en Intervencions Sistèmiques en contextos no clínics. Escola de Teràpia Familiar de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i UAB. Postgrau en Coaching. Escola de Teràpia Familiar de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i UAB. Doctorand en Filosofia per la UNED. Especialitzat en teràpia familiar, de parella i adolescència. Catedràtic de Filosofia a Secundària. President de la secció de Família i Parella de la FEAP (Federació Espanyola d'Associacions de Psicoteràpia). Expresident de la Societat Catalana de Teràpia Familiar (SCTF). Director de la Revista MOSAIC de la FEATF (Federació Espanyola d'Associacions de Teràpia Familiar). Docent i supervisor docent de l'Escola de Teràpia Familiar de Sant Pau i del Màster de Teràpia Familiar de la URL.

Maria Jesús Soriano i Soriano, vocal

Llicenciada en Psicologia. Títol oficial d’especialista en Psicologia Clínica.  Formació en Psicoteràpia Psicoanalítica. Màster en Psicoteràpia Analítica Grupal. Formació en Resolució Alternativa dels Conflictes. Psicòloga Clínica-Psicoterapeuta individual, de parella i grups. Supervisió individual, grupal i d’equips. Especialitzada en violències masclistes i en perspectiva de gènere en psicologia.

Fernanda De La Torre Monguio, vocal

Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Sevilla. Màster en Neuropsicologia Clínica per la UB. Màster en Medicina Avaluadora per la UB. Experta en Neuropsicologia Clínica. Més de 10 anys d'experiència en Psicologia a l'àmbit laboral, inicialment en disseny de programes de prevenció i intervenció en psicologia de la salut, i després establint models d'avaluació de psicopatologia en incapacitat laboral. Com a responsable del Servei de Psicologia de MC MUTUAL participa en diferents comissions clíniques i de gestió, dissenyant el primer programa de seguretat del pacient de l'entitat. Formadora d'equips sanitaris multidisciplinaris per a l'avaluació funcional de símptomes neurocognitius, docent en programes específics de neuropsicologia forense (UAB, COPC). Actualment, membre de la Comissió de Direcció d'MC MUTUAL (mútua col·laboradora amb la Seguretat Social), com a directora d‘organització.

La Junta de Govern vol agrair un cop més la bona feina fet a l’anterior Comissió Deontològica i desitja tots els encerts al nou equip.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC