El Dr. Cristian Ochoa i el seu equip guanyen el premi ANPIR al millor article sobre psicologia clínica

03-07-2018   |  Barcelona

L’article desenvolupa un assaig clínic amb pacients amb càncer i elevat malestar emocional que els redueix els símptomes i el malestar de forma mantinguda.

El jurat del II Premi ANPIR al millor article sobre Psicologia Clínica en el Sistema Nacional de Salut per a articles publicats al 2017, ha resolt concedir el premi de la segona edició, amb una dotació de 2.000 €, a l'article Ochoa, C., Casellas-Grau, A., Vives, J., Font, A., i Borràs, J.M. (2017). Positive Psychotherapy for distressed cancer Survivors: Posttraumatic growth Facilitation redueixes posttraumatic stress. International Journal of Clinical and Health Psychology, 17, pp. 28-37

Entre els aspectes valorats pel jurat s'ha posat èmfasi en l'aplicabilitat en la pràctica habitual de l'assistència en el Sistema Nacional de Salut, a més de presentar un disseny rigorós, nou, de temàtica actual i clara rellevància per al camp de la psicooncologia.

L'article premiat desenvolupa un assaig clínic realitzat en el sistema públic de salut dirigit a pacients amb càncer i amb elevat malestar emocional amb seguiments de fins a un any. El treball desenvolupa l'anomenada psicoteràpia positiva en càncer, focalitzada a facilitar el funcionament psicològic positiu (per exemple creixement posttraumàtic) per a la reducció dels símptomes d'estrès posttraumàtic i malestar emocional en aquesta malaltia.

Aquest tractament psicològic integra en un mateix marc d'experiència humana i de plantejament psicoterapèutic dels elements de dany (patiment, malestar i psicopatologia) i canvi vital positiu (creixement, emocions positives i realització personal) que apareixen en el càncer. L'estudi mostra com aquesta teràpia redueix l'estrès posttraumàtic i el malestar emocional de forma mantinguda.

L'assaig ha estat conduït a la Unitat de Psicooncologia de l'Hospital Duran i Reynals de l'Institut Català d'Oncologia pel grup d'investigació "Psicooncologia Online", on el Dr. Cristian Ochoa Arnedo és l'investigador principal (www.psicooncologiaonline. com). Aquest grup forma part del grup consolidat de Recerca en serveis sanitaris en càncer.

Un total de 9 aportacions científiques han pres part en la II edició del Premi ANPIR al millor article sobre Psicologia Clínica en el Sistema Nacional de Salut, amb aportacions de primer nivell que posen de manifest que el premi fa aportacions al camp de la psicologia clínica de rellevància nacional i internacional.  

 

 

 


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC