El COPC manifesta el seu suport a favor de les dones víctimes de delinqüència sexual

03-05-2018   |  Barcelona

Des del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya volem manifestar el nostre suport incondicional a les dones víctimes de delinqüència sexual i el nostre rebuig a tots aquells que exerceixen violència sexual en qualsevol de les seves formes.

Des del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya volem manifestar el nostre suport incondicional a les dones víctimes de delinqüència sexual i el nostre rebuig a tots aquells que exerceixen violència sexual en qualsevol de les seves formes.

Els fets coneguts com el cas ‘la manada’ i que han sacsejat la nostra societat els darrers dies, ja que han comportat un seguit de reaccions en massa i de concentracions al carrer, han posat de manifest dues realitats.

D’una banda, la justícia té grans dificultats per poder pronunciar-se sobre qüestions referides a les emocions i la conducta de les persones. La reacció o l’expressió de por d’una persona davant d’una situació tan greu com un acte de violència sexual no és una resposta emocional única, limitada i que es repeteix en la resta de persones, sinó que es construeix a partir dels pensaments, creences i patrons mentals individuals i, per tant, és diferent en cada cas i no es pot usar com a objecte de valoració per establir quin és l’efecte de l’agressió en la víctima. La sentència d’aquest cas és una de les moltes que, malauradament, es repeteixen de manera periòdica i que evidencien aquest tipus de situacions.

De l’altra, és necessari prevenir i educar des de la infància sobre sexualitat i violència. L’accés a determinada informació amb elevada càrrega sexual i violenta, com és determinat contingut pornogràfic, és cada vegada més fàcil i es produeix a edats més precoces. Aquest fet implica que els joves construeixen la seva sexualitat considerant les dones com a objectes i es perpetuen conductes masclistes i agressives que deriven en agressions i violència.

Fa falta, doncs, una educació i un enfoc de la realitat des de la perspectiva de gènere en tots els àmbits socials. I és fonamental la formació en aquest àmbit per als i les professionals que treballen al costat de les víctimes. El fet d’ignorar la discriminació de la dona, situa en una posició d’absoluta injustícia i indefensió a tots i cadascun dels components de la nostra societat.

  Etiquetes: COPC , Institucional

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC