Comunicació del degà del COPC després dels atemptats del 17 d'agost

30-08-2017   |  Barcelona
Benvolguts col·legiats i col·legiades,

Malauradament, els tràgics fets que van ocórrer el passat 17 d’agost a Barcelona i Cambrils motiven la present comunicació.

Com sabeu, el 17 d’agost, la societat catalana va ser víctima d’uns atemptats terroristes que van causar la mort de 16 persones i van provocar múltiples ferits, alguns encara avui en estat crític. Aquests fets, a més d’interpel·lar-nos com a persones, també interpel·laven directament el COPC en virtut d’un conveni signat amb el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), que estableix el pla d’intervenció psicològica en cas d’incident amb múltiples víctimes.

Em plau poder-vos comunicar que, una vegada més, el COPC ha respost profusament en els dos vessants, tant en l’institucional com en l’humà. D’una banda, ha executat l’encàrrec que la societat li havia assignat: proveir de servei de psicologia els CUAP i hospitals sense servei de psicologia en la FASE II d’una catàstrofe amb múltiples víctimes, que es realitza no sobre el terreny, sinó en els centres assistencials. D’altra banda, en el vessant humà, el COPC ha rebut moltes més ofertes de col·laboració voluntària de col·legiats i col·legiades de les que ha calgut mobilitzar per assistir les víctimes i els professionals que les socorrien. En definitiva, una gran resposta que ens ha de fer sentir orgullosos com a persones i com a institució.

El web del COPC transmet la informació oportuna sobre les accions que es van emprendre arran dels atemptats, però les resumiré breument. En primer lloc, i immediatament, es va aplicar el protocol Circuit d’Activació del Servei d’emergència en Cas d’Incident amb Múltiples Víctimes, que el COPC tenia degudament previst i desenvolupat, i que va activar 9 psicòlegs/-òlogues coordinadors d’emergències. En segon lloc, es va obrir la seu del COPC (ja que els atemptats van coincidir amb el període de vacances del Col·legi), cita a la qual vaig assistir personalment, i es van habilitar 2 telèfons: l’un, per gestionar les urgències i sol·licituds de col·laboració voluntària; l’altre, per atendre els mitjans de comunicació. El dia 18 d’agost, s’emetia un comunicat de condemna dels atemptats i solidaritat amb les víctimes, i el dia 19 es va redactar una primera comunicació de la Junta de Govern als col·legiats i col·legiades, posteriorment penjada al web, per informar de les accions desenvolupades. Finalment, el dia 25, es va confirmar la presència oficial del COPC a la manifestació de Barcelona, a la capçalera, i es va animar a col·legiats i col·legiades a assistir-hi unànimement. En definitiva, una gran feina que va demanar intensa dedicació d’un conjunt clau de persones.

En conseqüència, m’enutja profundament que algunes persones hagin aprofitat que tots aquests fets han ocorregut durant el període de vacances dels treballadors i de l’equip de comunicació al col·legiat per acusar el COPC que no ha fet res, cosa que queda categòricament desmentida tal com ja he argumentat. Si bé és cert que no disposar de l’equip de comunicació al col·legiat ha dificultat la transmissió en temps real del que s’estava fent en cada moment, en una situació d’emergència com la causada pels atemptats és intensament reprovable que persones anònimes hagin aprofitat l’ocasió per difamar el COPC i hagin volgut perjudicar la institució. Espero que, en cas que realment els preocupés confirmar que el COPC ha estat a l’alçada requerida, s’identifiquin formalment per preguntar-los quina informació rellevant han trobat a faltar i obtenir la pública disculpa que mereix l’esforç que ha fet el Col·legi.
 
Per acabar, voldria tornar a remarcar la condemna pública i activa als atemptats terroristes i a totes les altres formes de violència que ha de patir una societat que molt majoritàriament conviu quotidianament amb valors de respecte i solidaritat, tal com ha estat demostrat més profundament encara des del dia 17. Espero i confio que aquesta força col·lectiva serà suficient per afrontar les manifestacions violentes que es puguin produir en el nostre territori.
 
Amb afecte i disposició,

 
Josep Vilajoana
Degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya
  Etiquetes: Institucional , COPC

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC