El conseller Josep Maria Argimon posiciona la salut mental com a prioritat pel Departament de Salut

21-10-2021   |  Barcelona

Salut posa en marxa noves iniciatives per combatre l’impacte de la pandèmia en la salut mental de persones amb necessitats socioeconòmiques, infants i joves.

El Departament de Salut i el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) van presentar el passat 18 d’octubre la CRIDA Repte CIMTI 2021 en Salut Mental: Desenvolupament de tecnologies innovadores en l’àmbit de la Salut Mental. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el director del CIMTI, Manel Balcells, van donar a conèixer aquesta convocatòria que ambdues institucions realitzen cada any per impulsar projectes innovadors que donin resposta a necessitats sorgides dins el sistema català de salut i social.

Durant la presentació del projecte, Josep Maria Argimon va manifestar que la salut mental és una de les prioritats, “per no dir ‘la prioritat’” del Departament de Salut. “Ja ho era abans”, però l’impacte de la pandèmia en la salut mental està reclamant noves iniciatives, algunes ja engegades i d’altres molt properes.

Així mateix, i tal com compartia el conseller durant la seva participació en l’acte commemoratiu del dia de la Salut Mental celebrat a Blanes el passat 10 d’octubre, en el cas concret d’infants i joves, s’han posat en marxa dues noves iniciatives d’atenció domiciliària adreçades a la població infantil i juvenil: el desplegament d’una desena d’equips d’atenció intensiva de casos de moltíssima complexitat i d’una cinquantena més d’equips interdisciplinaris per atendre casos greus.

El Departament de Salut ha confirmat que abans que acabi l'any hauran entrat en funcionament els deu equips comunitaris d'atenció intensiva en salut mental a domicili.

En el cas dels 52 equips interdisciplinaris, l'objectiu és que els equips es vagin desplegant arreu del territori en els propers dos anys. Aquests equips, que inclouran psicòlegs i psicòlogues clínics, abordaran crisis a la pròpia llar, amb una atenció intensiva de dos a tres cops per setmana i de tres a quatre mesos. 

En relació amb els  nous projectes, Argimon va voler destacar aquest “inici” en la inversió cap a la salut mental tot i que reconeix que “encara falta molt”.

En aquest sentit, el conseller va recordar que actualment es destina un 5% del pressupost a la salut mental, mentre que altres països de l'entorn la xifra s'enfila fins al 8%. “És un inici per seguir avançant i ens queda un llarg recorregut”, va remarcar.

Durant la pandèmia, els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) van augmentar en un 21% els casos atesos de trastorn del comportament alimentari alhora que també es van incrementar les urgències psiquiàtriques en joves per intent d’autòlisi, autolesions i alteracions de conducta, i les hospitalitzacions d’adults. 

Salut incrementarà en 80 milions d’euros el pressupost destinat a la salut mental, una inversió que suposarà un augment del 17,5% del pressupost de salut mental que l’any 2020 va ser de 457,5 milions d’euros.

El departament també ha iniciat ja el desplegament de dos importants programes de promoció i prevenció de la salut mental i addiccions. Un és el Pla de Prevenció del Suïcidi (PLAPRESC) 2021-2025, que es va presentar el setembre passat i que té l’objectiu de reduir de cara al 2030 la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir l’estigma social mitjançant actuacions de tipus comunitari.

L’altre és el desplegament del Programa de benestar emocional i salut comunitària que ha integrat ja a 45 psicòlegs i psicòlogues generals sanitaris i que aspira fins a arribar als 150 nous professionals referents en benestar emocional i salut comunitària aquest 2021, Aquests professionals, que intervindran a nivell comunitari se centraran en la prevenció, detecció precoç de risc psicosocial, acompanyament i suport al malestar emocional de la ciutadania.

Tal com va explicar el mateix Argimon durant la presentació del projecte: “Aquest programa permetrà dotar de més capacitat, més recursos, més mans, per a les actuacions de salut comunitària pròpies de l’atenció primària”.

 

  Etiquetes: COPC

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC