Arrenca La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, "La Marató que trenca murs", dedicada a sensibilitzar i trencar estigmes sobre la salut mental

09-10-2021   |  Barcelona

A la roda de premsa, on hi havia Roger Ballescà de la Junta de Govern, s'ha presentat eslògan, nova imatge gràfica i l'exposició i la samarreta del 30 aniversari del projecte solidari.

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) va acollir dijous dia 7 d'octubre la roda de premsa de La Marató de TV3 per presentar la nova campanya de sensibilització i divulgació que, aquest any, amb l'eslògan "La Marató que trenca murs", pretén "visibilitzar els problemes de salut mental i eliminar-ne l'estigma i el tabú que encara els envolten".
 
Aquest ha estat el tret de sortida de la 30a edició de la campanya que culminarà amb el programa de ràdio i televisió del 19 de desembre, i que enguany posarà el focus sobre els problemes comuns de la salut mental que tenen un elevat impacte social i sanitari, i afecten la qualitat de vida de moltes persones i els seus entorns.
 
Durant l'acte, conduït pel periodista Eloi Vila, s'ha presentat l'eslògan de la campanya i la seva nova imatge gràfica, així com l'exposició "30 anys de la teva Marató" que es podrà veure durant tot octubre al TNC, i la samarreta solidària amb il·lustració de Jordi Labanda que ajudarà a recollir fons i es podrà comprar a la botiga de TV3. Per últim, també s'ha presentat el vídeo divulgatiu sobre salut mental, protagonitzat pels actors Biel Duran i Mireia Oriol i el cantant Lildalmi, que veuran 200.000 joves en el marc de la campanya divulgativa als centres educatius.
 
 
La roda de premsa ha comptat amb la col·laboració de diferents professionals i personalitats que han volgut donar suport al projecte:
 
 
“La sensibilització i la recerca en aquest àmbit sempre són essencials, però després d’un any i mig de pandèmia resulta més necessària que mai. 30 anys és una gran fita per a la CCMA, que ens encoratja a seguir fent anys amb la mateixa determinació, transparència i rigor com fins ara pel bé de la salut” - Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació.
 
“La Covid ens ha ensenyat que som més vulnerables del que pensem, que la recerca salva vides i que junts som més forts. Aquest és l’esperit de La Marató. L'objectiu és participar, aconseguir recursos i sobretot divulgar per evitar l’estigmatització" - Lluís Bernabé, director de la Fundació de La Marató de TV3.
 
"Els trastorns mentals més habituals són l'ansietat, la depressió i les addiccions, i els trastorns de conducta alimentària entre els joves. Treuen molts anys de vida plena, de benestar, i per tant, s'han de tractar amb urgència.” - Fina Castro, directora de l’Institut de Salut Mental de l’Hospital Clínic de Barcelona.
 
“El gran repte que tenim com a societat per generar oportunitats d’integració per a les persones que tenen un trastorn mental. Hem de ser capaços de potenciar la participació social i ajudar-los en el mercat laboral, on hi ha uns alts índexs d’atur” - Salvador Simó, terapeuta ocupacional i director adjunt de la Càtedra de Salut Mental de la Universitat de Vic.
 
“No et sents bé, no saps què tens i no saps com explicar-ho. Encara que tinguis suport, entres en un cercle i vols lluitar sola per sortir-ne, però no saps com fer-ho. Ara que estic bé ho explico per ajudar la gent que està passant per una situació així: que no se sentin culpables i que no tinguin por.”  - Sandra Cano, testimoni.
 
“El pes de l’estigma és molt gran i això dificulta molt el diagnòstic i el tractament. Les persones segueixen arribant tard a les consultes, quan el problema ja està avançat. Hem de fer tot el possible per visibilitzar aquests trastorns i en això La Marató serà essencial.” - Roger Ballescà, psicòleg de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell i vicesecretari de la Junta de Govern del COPC.
 
A la roda de premsa es va recordar que "Una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida i més de la meitat dels trastorns apareixen abans dels 18 anys". Des del COPC celebrem poder sumar-hi esforços a una causa tan urgent, justa i amb tanta repercussió social, i seguim treballant per la divulgació i la sensibilització contra l'estigma, sobretot després de la part més dura de la pandèmia.
 
 
 
 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC