El GT Psicologia de l'Envelliment i Txarango reivindiquen els drets de la gent gran en el seu dia internacional

30-09-2021   |  Barcelona

A partir del videoclip de la cançó 'Bendita vida', ens recorden cinc drets antiedatistes que sovint són vulnerats, com ser escoltats i respectats, o poder prendre decisions pròpies.

Aquest 1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran, el Grup de Treball de Psicologia de l’Envelliment del COPC, coordinat per Maria Lluïsa Lozano, ha volgut compartir algunes reflexions sobre els drets bàsics de la gent gran que sovint es vulneren. Reflexions que tenen com a objectiu la conscienciació i la fi de la vulneració, i que s'inspiren en la cançó Bendita vida del grup català Txarango.

 En concret, es fan les següents reivindicacions:

1. El dret a prendre decisions pròpies

Reivindiquem el dret de les persones grans a prendre decisions sobre la seva vida, les seves relacions, la seva intimitat, la seva salut.

"Som el present. No decidiu per nosaltres."


 

2. El dret a que les seves opinions siguin tingudes en compte

Reivindiquem el dret de les persones grans a expressar les seves opinions i que siguin tingudes en compte.

"Tenim molt per construir, per compartir, per aportar. Escolteu-nos."

 

 

 

3. La seva importància en la comunitat

Reivindiquem la importància de la seva participació en la comunitat, ja que segueixen sent ciutadans/anes amb els mateixos drets fonamentals que qualsevol altra persona.

"Una societat sense nosaltres és una societat incompleta."

 

 

 

4. No considerar la gent gran fràgil per definició

Reivindiquem que la gent gran no sigui considerada fràgil per definició. Envellir és un procés personal i divers, on hi tenen cabuda des de les persones amb necessitat de cures fins a les que viatgen, fan esport i gaudeixen de la vida plenament.

"Una societat que ens aparta és una societat malalta."

 

 

 

5. El dret a ser tractades amb dignitat i respecte

Reivindiquem el dret de les persones grans a ser tractades amb dignitat i respecte, sense prejudicis, actituds edatistes ni maltractaments.

“Per la gent gran, amor infinit.”

 

Moltes gràcies, Txarango, per permetre que el COPC fes servir el vostre vídeo i per reivindicar, des de la sensibilitat i l'alegria, que “una societat sense persones grans és una societat incompleta”.

  Etiquetes: COPC , Dies mundials

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC