La principal editorial de tests psicològics, TEA Edicions, fa campanya perquè s’emprin sempre amb el suport del manual

10-06-2021   |  Barcelona

Els psicòlegs i psicòlogues han de formar-se en l’ús de cada test si volen interpretar-ne correctament i científica els resultats.

TEA Edicions ha començat una important campanya informativa per tal que els psicòlegs i psicòlogues que utilitzen els seus tests psicològics n’hagin llegit prèviament el seu manual d’ús. La campanya #usamanuales remarca que la principal diferència entre un test i un pseudotest és que els primers compten amb manuals tècnics que inclouen propietats psicomètriques, fonamentació teòrica, interpretació ... així com tota la informació necessària per fer una bona avaluació psicològica.

L’editorial recorda a les psicòlogues i psicòlegs que empren aquestes eines científiques que només són científiques si estan utilitzats atenent la metodologia i interpretació que els fonamenten, i que per tant és important que els psicòlegs i psicòlogues n’hagin seguit els respectius manuals: en cas contrari, no són eines científiques perquè no estan emprades científicament.  

La campanya #usamanuales té una pàgina web en què recull vídeos de diversos psicòlegs i psicòlogues en què recorden els arguments essencials: la utilització activa del manual és l'únic sistema vàlid per dur a terme una avaluació psicològica de manera eficaç, rigorosa i professional; sense el manual d'un test és impossible interpretar els resultats d'un subjecte correctament i fer un diagnòstic correcte i encertat. Sense un marc teòric no hi ha ciència i l'avaluació psicològica és científica; utilitzar un test sense haver-se estudiat el manual és com navegar sense brúixola i es pot arribar a conclusions equivocades amb el consegüent dany tant per al pacient com per a la imatge del professional i la professió; comptar amb uns bons test no és requisit suficient per a una bona avaluació, l'instrument ha de ser usat i interpretat per psicòlegs amb la suficient formació per fer unes correctes interpretacions dels resultats.

És responsabilitat dels psicòlegs i psicòlogues fer un ús correcte de les proves d'avaluació per poder seguir defensant la seva professionalitat i ser un factor diferenciador enfront de l'intrusisme que ataca el camp de la psicologia. Si vols conèixer la campanya i veure’n els vídeos, prem aquest enllaç al web de TEA Edicions.

 

  Etiquetes: Professional , COPC

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC