L’associació PPEP denúncia que els psicòlegs de justícia es troben en risc de perdre la feina

03-05-2017   |  Barcelona

Reproduïm la nota de premsa que ens ha fet arribar la PPEP denunciant la situcació.

L’associació PPEP, Associació Plataforma de Psicòlegs d’Execució Penal, denuncia que els psicòlegs de justícia es troben en situació de risc de perdre la feina. Per aquest motiu, ens han fet arribar una nota de premsa que procedim a reproduir a continuació:

 "PSICÒLEGS DE JUSTICIA EN RISC DE PERDRE LA FEINA

Els psicòlegs interins del Departament de Justícia tenim por de perdre el lloc de treball. El motiu és la imminent publicació de la convocatòria de 80 places de psicòlegs d'Execució Penal de torn lliure. Tenint en compte les informacions donades per la direcció, aquest fet ens perjudica per tres motius: 1) el nombre de places és insuficient, ja que som aproximadament 200 psicòlegs interins, 2) aquesta convocatòria serà totalment equilibrada en proves i mèrits, tant per interins com per personal extern, 3) no existiran més ofertes públiques de psicòlegs.

Aquest col·lectiu professional està representat per la PPEP, Associació Plataforma de Psicòlegs d’Execució Penal. Aquesta associació porta dos anys sol·licitant un procés de consolidació de les places ocupades per interins. A més dels psicòlegs, cal afegir altres col·lectius com juristes, treballadors socials, educadors, pedagogs, etc., les convocatòries dels quals seran seguidament publicades, totes elles amb insuficient nombre de places de professionals. La realitat és que el 80% de la plantilla és interina crònica de llarga durada (mitjana de 10/15 anys, fins a 25 anys).

Cal afegir la irregularitat de mantenir-nos en interinatge al llarg de tants anys, ja que l'EBEP, en el seu article 10, expressa que la situació administrativa d'interí serà provisional com a màxim tres anys. Afegint a aquest fet, que en els últims mesos sentències de la Unió Europea comencen a defensar la situació d'aquest personal estatutari.

Davant la poca sensibilitat de l'Administració s'han aconseguit declaracions a favor de mantenir i crear noves places al Parlament de Catalunya, (Resolució 147 / XI del Parlament de Catalunya), així com recomanacions al Departament de Justícia del Síndic de Greuges i del Defensor del Poble, instant, a aquest, a que apliqui la 4º Disposició Transitòria de l'EBEP (oposició limitada a aquest personal amb antiguitat del 2005), així com que s'arbitrin mesures per pal·liar les situacions d'inestabilitat que afecten les persones que presten serveis en règim d'interinitat en l'àmbit d'execució penal, donant sortida a aquestes situacions perllongades en el temps. Negant-se l'Administració a seguir-les.

Aquest personal som els que hem creat, ja en marxa i potenciat els programes de tractament i sistemes d'avaluació, que la nostra direcció ha venut i difós amb orgull amb el nom de "Model Penitenciari Català de Rehabilitació".

El Departament de Justícia, no té en compte els nostres anys de servei i dedicació prestats, convertint-nos en "interins d'usar i llençar". Justament quan ja som madurs, però experts. Quan l'experiència ens ha donat un bon criteri professional.

Ara, els psicòlegs interins, igual que la resta de col·lectius d'Execució Penal i de Tractament estem sols i indefensos, però ja no tenim res a perdre. Només ens queda mostrar el maltractament que estem vivint i la pèrdua de valoració professional.

Els psicòlegs d'Execució Penal estem en peu de lluita, ja no només per consolidar l'ocupació, sinó per no perdre-la i per mantenir la nostra dignitat professional."


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC