La Generalitat obrirà un nou Equip d’Assessorament Tècnic Penal amb tres seus a Sabadell, Manresa i Arenys de Mar

12-02-2021   |  Barcelona

La incorporació d'aquestes tres seus, que comptaran amb sis professionals de la psicologia forense, reduirà la llarga llista d'espera per les avaluacions pericials judicials en l'àmbit penal.

Si fins ara l'únic Equip d’Assessorament Tècnic Penal (EATP) de la província de Barcelona podia trobar-se a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, d’aquí molt poc temps hi haurà tres seus més, a les localitats de Sabadell, Manresa i Arenys de Mar, ja que des del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya es convoquen un total de sis places per a professionals de l’àmbit de la psicologia forense (a banda de més places per a treballadors/ores socials), que es repartiran de la següent manera:

  • Dos a Sabadell que, provisionalment i fins que finalitzin les obres previstes, se situaran al Districte Administratiu de Barcelona.
  • Dos a Manresa.
  • Dos a Arenys de Mar.

Des de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, informen que “En el marc del dimensionament dels equips d’ATP i de les Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte per donar compliment a l’establert en les diferents normatives, entre elles, la llei 4/2015 de l’Estatut de la Víctima, a més d’enfortir aquests equips en les diferents seus territorials, també es vol desdoblar tant l’EATP com l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte (OAVD) de Barcelona que fins ara donava cobertura a tota la província. Ja s'ha començat amb l'OAVD i aviat es començarà amb l'EATP”. 

Aquesta ampliació de seus, a més dels sis nous llocs de treball, suposarà una dessaturació de la llista d’espera i evitarà que moltes persones hagin de desplaçar-se a Barcelona per rebre el servei. 

Quina és la funció d'un EATP?

Els EATP, formats per professionals de la psicologia forense i treballadors/ores socials, tenen la finalitat d'informar els òrgans judicials de la jurisdicció penal de les característiques psicosocials dels encausats, les víctimes i els penats en processos penals. També són els equips encarregats de fer les exploracions judicials als menors com a proves preconstituïdes.

Gràcies a aquesta informació, els jutges i magistrats poden prendre decisions més ajustades a la realitat dels implicats en els processos penals. La tasca es porta a terme mitjançant programes específics d'intervenció professional dissenyats tant per respondre a les sol·licituds judicials com per atendre les persones objecte de l'informe.

El COPC se sent molt satisfet de l'augment de serveis i places dels equips tècnics, i confia que aquest nou marc ajudarà a reduir la victimització que suposa pels usuaris i usuàries, especialment víctimes i menors d'edat, la llarga llista d'espera per accedir a valoracions pericials.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC