El COPC celebrarà al gener de 2021 la seva primera Junta General online

10-12-2020   |  Barcelona

El degà Guillermo Mattioli anuncia la propera Junta amb una carta dirigida a les persones col·legiades, on també fa un repàs de les activitats i millores del COPC des de l’inici de la pandèmia.

Benvolgudes i benvolguts col·legues,

Aquest estrany 2020 ens ha posat a prova a tots els qui treballem en aquesta meravellosa professió d’ajuda a la millora de la salut de la ciutadania. I diem salut no únicament en el sentit sanitari –on, tot s’ha de dir, la psicologia encara no rep el reconeixement científic i tècnic que mereix–, sinó en el sentit més ampli, el que parla de salut en termes de desenvolupament de les nostres capacitats i potencials com a individus, famílies, grups i organitzacions.

És clar, doncs, que aquest any ha estat i acabarà sent un any diferent, de molt estrès pels professionals, però també de molta visibilització de la professió. Així, els i les professionals hem patit com tothom les pors i les distorsions de la vida confinada, però és igualment cert que la necessitat de la psicologia s’ha fet ben palesa per a tota la societat. L’anomenada pandèmia emocional, present des del primer dia, ja no sorprèn ningú. Tots els estudis coincideixen a dir que un 60% de les consultes a l’atenció primària de salut tenen a veure amb els trastorns mentals, les dificultats psicològiques o els factors emocionals concurrents a patologies del cos. Les angoixes, els símptomes adaptatius i l’agreujament de quadres preexistents han augmentat molt la seva ja alta prevalença en aquest context. I si això passa en els serveis de salut, podem imaginar la important càrrega psicològica present en altres àrees fonamentals d’atenció a la ciutadania, com ara els serveis socials.

Com a institució dedicada als seus col·legiats i col·legiades, el Col·legi sencer, amb totes les seves instàncies, s’ha bolcat en el manteniment de l’activitat del nostre col·lectiu professional, així com en el seu suport i la seva promoció. Amb l’ajut de tothom –treballadores i treballadors del COPC, Junta de Govern, Juntes Rectores de les Delegacions Territorials, Consells, Comissions i Seccions professionals– hem aconseguit convertir una situació de crisi inèdita en una oportunitat de transformació i revifalla que ens situa en una bona posició per encarar l’avenir postcovid, en el qual esperem veure la important remuntada de la psicologia que la societat tant necessita i reclama.

En pocs mesos, la vida laboral i professional s’ha tornat en bona part telemàtica. Però l’organització col·legial ha demostrat que, presencial o telemàticament, els serveis als col·legiats i col·legiades poden mantenir-se i fins i tot incrementar-se en moments de crisi: gerència, servei  jurídic, administració i finances, atenció col·legial, biblioteca, comunicació i màrqueting, coordinació de seccions, delegacions, desenvolupament professional, comissió deontològica, formació, gestió de les persones, tecnologies de la informació, secretaria... Tots els àmbits col·legials han vist multiplicada la seva activitat en aquests mesos, la qual cosa ens alegra i demostra que quan els col·legiats i col·legiades necessiten el COPC hi poden recórrer amb confiança.

I no només han pujat totes les xifres d’utilització dels serveis, sinó també les d’accés de la ciutadania al nostre directori professional. Per aquest motiu, volem aprofitar aquestes línies per recordar que convé que tots i totes actualitzem les nostres dades públiques al directori, per tal de proporcionar a la ciutadania la informació més fidedigna i el millor servei possible.

Col·legues de juntes, delegacions, seccions i grups de treball han aparegut més de 2.000 vegades en premsa escrita, ràdio i televisió; el nostre web ha rebut prop de dos milions de visites; hem respost a múltiples encàrrecs d’institucions públiques; i en general estem altament satisfets de la resposta rebuda, tant de les instàncies que ens han demanat suport com de la resposta que hem sigut capaces i capaços de donar.

Tanmateix, les circumstàncies d’aquest any 2020 no ens han permès oferir als nostres col·legiats i col·legiades l’obligatori retiment de comptes, com hauríem volgut. Per aquest motiu, al gener de l’any vinent convocarem una Junta General que serà realitzada per via telemàtica i que substituirà les dues juntes, d’abril i desembre, corresponents a la presentació de la memòria i els Estats comptables de 2019, i el pressupost pel 2021. Queda anunciada, doncs, des d’ara mateix i pròximament rebreu la convocatòria formal, així com tota la documentació necessària.

No vull acabar sense donar-vos les gràcies anticipadament pel vostre esperit d’adaptació i superació que ens ha portat fins a aquesta bona posició actual, i desitjar-vos les millors Festes possibles i un Feliç Any 2021.

Ben cordialment,

Guillermo Mattioli i Jacobs

Degà

 

  Etiquetes: COPC

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC