Dia Mundial del Prematur: la importància del vincle i de l'acompanyament emocional

17-11-2020   |  Barcelona

El Grup de Treball de Psicologia Perinatal del COPC publica alguns aspectes a tenir en compte per aconseguir la millor gestió emocional davant una experiència tan delicada.

Cada any neixen al món més de 15 milions de bebès prematurs, és a dir, més del 10% dels naixements es produeix abans de la setmana 37 de gestació. A Catalunya, el percentatge és una mica menor, del 6 %, però la seva precipitada arribada al món produeix les mateixes sensacions als pares i mares de tots els països: incertesa, por, soledat...
 
Per aquest motiu, aquest 17 de novembre, Dia Mundial del Prematur, el Grup de Treball de Psicologia Perinatal del COPC ha volgut donar visibilitat a aquesta dura realitat que afecta moltes famílies i publicar els següents aspectes a tenir en compte per a aconseguir la millor gestió emocional davant aquesta inesperada situació.
 
  • El naixement d'un nadó prematur és un fet que trenca amb la idea de l'embaràs i del part imaginats. Si se li suma un ingrés a una UCI neonatal, que en algunes ocasions pot allargar-se durant mesos, l'establiment dels primers vincles entre les mares i pares i els seus bebès pot veure’s afectat.
  • La vivència de cada família és única perquè depèn, entre d’altres, de factors com les setmanes de gestació, el pes de naixement, les complicacions mèdiques, si el part ha estat múltiple, etc.
  • Cada cop més hospitals van incorporant a les seves unitats les anomenades cures centrades en el desenvolupament (CCD), un conjunt d’actuacions que comporten, d’una banda, la possibilitat que les mares i els pares s’impliquin directament en l’atenció als seus nadons i de l’altra, que es tinguin en compte aspectes tant del macroambient (llums, sorolls) com del microambient (posicions del bebè, mètode cangur, manipulacions, dolor).
  • Aquesta optimització de l’entorn busca afavorir el desenvolupament del sistema nerviós dels infants prematurs. El mètode cangur fa referència al contacte pell amb pell del nadó amb la seva mare o pare, i alguns dels seus beneficis són la promoció de la seva maduració neurològica, l’establiment dels primers vincles afectius i l’afavoriment de la lactància materna.
  • Tal com s’indica des del Banc de Sang i Teixits, la llet materna del banc se subministra prioritàriament als nadons prematurs d’alt risc que no poden ser alletats per les seves mares. Aquesta llet els facilita la digestió i minimitza el risc de patir determinades complicacions en un moment tan delicat de la seva vida.
  • Un bon acompanyament professional que sostingui emocionalment les famílies i les ajudi a entendre el seu fill o filla junt amb la implicació activa dels pares i mares durant l'ingrés pot afavorir la seva adaptació a la marentalitat/parentalitat, així com el desenvolupament del seu bebè i l'establiment de vincles sans.
 
Grup de Treball de Psicologia Perinatal 
 
(Fotos: Mónica Aguilera)
  Etiquetes: COPC , Dies mundials

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC