Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional: moltes raons per parlar-ne

15-10-2020   |  Barcelona

El Grup de Treball de Psicologia Perinatal comparteix algunes reflexions per tal donar visibilitat al problema i ajudar les famílies que el pateixen.

Avui, 15 d'octubre, Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional, el grup de treball de Psicologia Perinatal del COPC, coordinat per Elena Angulo i Cristina Silvente, ha volgut donar visibilitat a la realitat que viuen les famílies que perden el nadó durant la gestació o al poc de néixer. Una situació que, lluny de ser minoritària, ocorre en un 20% dels embarassos.

Així, des del grup, publiquen les següents raons que no solem contemplar i per les quals cal que parlem d'aquesta realitat:
 
  • Perquè és un dol desautoritzat, ja que la societat minimitza l'impacte emocional que provoca la mort del nadó independentment de les setmanes de gestació.
  • Encara avui no existeix un reconeixement social ni tampoc rituals d'acomiadament culturals.
  • Darrere el dol perinatal es pateixen diferents pèrdues com, per exemple, la pèrdua del rol i identitat com a pares, pèrdua d'un futur imaginat, pèrdua de projectes i desitjos...
  • Donada la sensibilitat i especificitat del moment que es viu en aquests dols, és important que els professionals que acompanyen a les famílies rebin formació. Afortunadament cada cop hi ha més professionals i associacions que ajuden i acompanyen a les famílies a transitar aquest dol. A poc a poc, entre totes i tots donem més visibilitat a aquests dols i a la necessitat d'acompanyar-los.
Parlem-ne més. Externalitzem els sentiments. Acompanyem els familiars.

En el document adjunt, trobareu algunes senzilles accions que poden ajudar en aquests delicats moments.
 
Imatge de la il·lustradora @rosercalafell
cedida per l'Associació Little Stars @littlestarsccen 
  Etiquetes: COPC , Dies mundials

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC