El programa 'Mediació i Covid-19' ofereix gratuïtament psicòlegs i psicòlogues mediadors de conflictes

30-04-2020   |  Barcelona

El programa permet escollir la persona que exercirà la mediació i és gratuït durant l’estat d’alarma i els 6 mesos posteriors.

El Departament de Justícia, a través del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, ha posat en marxa el programa Mediació i Covid-19, adreçat a aquelles persones que pateixen un conflicte durant la pandèmia i estiguin disposades a gestionar-lo per mitjà de la mediació per via telemàtica. De forma excepcional, aquest programa té caràcter gratuït per a les persones usuàries fins que hagin transcorregut sis mesos des de l’acabament de l’estat d’alarma.

La situació de confinament, sumada a la preocupació social davant la pandèmia i a les seves repercussions en l'àmbit personal, familiar, econòmic i social, ha generat un increment dels conflictes entre les persones en els àmbits familiar, veïnal, laboral i contractual. D’altra banda, la suspensió de termes i terminis processals que estableix el Reial decret 463/2020 ha limitat estrictament la via ordinària de resolució de conflictes per mitjà dels òrgans jurisdiccionals. Sota la Covid-19 ha quedat clar que l’Administració de Justícia patirà un gran col·lapse, ja prou col·lapsada en l’etapa pre Covid-19. Es preveu una allau de demandes que es produirà quan s’aixequi aquest estat excepcional. La facilitat de l’accés al programa Mediació i Covid-19 i el seu període de gratuïtat són una via de resolució dels conflictes més ràpida i amb menys costos emocionals, sense recórrer a la via judicial. 

A més de la gratuïtat, el programa Mediació i Covid-19 ofereix la possibilitat d’escollir la persona mediadora -d’entre les habilitades- i la possibilitat d’escollir perfil formatiu: psicologia, pedagogia, educació o treball social o dret. El COPC recomana encarregar la mediació a un psicòleg o psicòloga expert en mediació per diversos motius: el primer, que ofereix una escolta professional que garanteix la comprensió dels conflictes interpersonals; en segon lloc, que té una base sòlida en comunicació i un profund coneixement del comportament humà i de les relacions interpersonals, fonamentals per a la creació d'un clima de diàleg; en tercer lloc, el seu coneixement i ús de metodologies i tècniques de la psicologia, la conflictologia i la mediació per a consensuar acords; en quart lloc, que està capacitat per transformar els conflictes, apropar posicions i millorar les relacions personals. A més, també té expertesa en la conflictologia legal, ja que tots tenen coneixements sobre els procediments jurídics bàsics i experiència en casos judicialitzats i, per últim, dona un enfocament terapèutic, cosa molt important en la gestió dels conflictes, i sempre des d'una mirada objectiva i neutral.

Per accedir al programa i escollir la persona mediadora només cal escriure un correu a centremediacio.dj@gencat.cat , tot indicant el nom i cognoms dels sol·licitants, la localitat de residència, el tipus de conflicte (civil, veïnal, familiar, laboral, administratiu, etc.) i el telèfon de contacte, si s'escau, i la preferència per un professional concret. Podeu consultar el llistat de psicòlegs i psicòlogues experts en Mediació en aquest enllaç.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC