El COPC publica una Guia de recomanacions per exercir la telepsicologia

24-04-2020   |  Barcelona

La guia pretén explicar les implicacions pràctiques que suposa la telepsicologia i recomanar els passos a seguir per fer-ne un bon ús professional.

L'estat d'alarma i el conseqüent confinament que la ciutadania viu a causa de la pandèmia del Covid-19, provoca que moltes de les atencions psicològiques que habitualment es duien a terme de forma presencial, hagin de fer-se de manera virtual. Tant és així que, tauletes, mòbils, ordinadors personals, telèfons, videoconferències i correus electrònics, són les principals eines de treball de moltes persones professionals aquests dies.
 
La pràctica de la telepsicologia (o ciberpsicologia), a la que molts professionals s'han hagut d'adaptar de manera precipitada, suposa un canvi que va més enllà del simple fet de passar de les sessions presencials a les virtuals. La nova manera en què psicòlegs i psicòlogues presten els seus serveis implica també un conjunt de requeriments i implicacions pràctiques a tenir en compte per fer-ne un bon ús professional.
 
Amb l'objectiu de clarificar els passos a seguir per dur a terme la telepsicologia, el COPC presenta la Guia de recomanacions per exercir la telepsicologiaEl document integra diversos apartats eminentment necessaris per a la correcta prestació de serveis psicològics per mitjà de les tecnologies de la informació i la comunicació
 
Així doncs, la guia recomana seguir els següents passos:
  1. Entendre què és la telepsicologia i tot el que implica la seva pràctica.
  2. Formar-se en telepsicologia.
  3. Trobar la plataforma més segura i adient. 
  4. Participar en la investigació i enviar consultes.
  5. Treballar amb dos formularis: un de protecció de dades general i, un altre, d'específic.

La guia també inclou quadres comparatius per entendre millor les característiques de les diferents eines de videoconferència existents. A més, ofereix una mostra del document de consentiment informat, que vol orientar del contingut que aquest hauria de tenir en compliment dels requisits legals i deontològics actuals (abril de 2020). 

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC