El COPC persegueix l’intrusisme professional

09-04-2020   |  Barcelona

La necessitat de teleassistència i el reforç de l’activitat a través de les xarxes socials creen un context propici per a un augment de l’intrusisme en psicologia.

Durant l’estat d’alarma, una part important de l’exercici de la psicologia s’ha canalitzat a través de diverses eines telemàtiques. A més, la situació d’excepcionalitat, tant sanitària com de confinament, ha generat múltiples contextos que fan necessaris acompanyaments psicològics a persones que pateixen, sigui en presència de patologies mentals o no.

En aquest marc, es percep un augment de persones que ofereixen els seus serveis professionals en psicologia a través de les xarxes socials i d’altres mitjans d’internet, que sovint no informen suficientment sobre la seva titulació, sobre la seva formació reglada o sobre la seva experiència professional. Tant és així que el COPC, junt amb la resta de col·legis oficials de psicologia de l’estat, han reforçat la seva tasca de vigilància sobre l’intrusisme professional i el seu paper de vetllar per tal que aquest no es produeixi. Actualment, el COPC segueix diversos casos, un dels quals ha motivat, per la seva gravetat i publicitat, el present comunicat de la Junta de Govern:

Davant les intervencions públiques en mitjans de comunicació d’una persona amb les inicials OBB  que alhora es presenta com a psicòleg o com a psicòleg clínic, oferint serveis propis d’aquestes disciplines a persones afectades pel confinament sense tenir aquestes titulacions, i atès que aquestes actuacions podrien suposar un delicte d’intrusisme, reprovable sempre i més en l´actual situació d’emergència sanitària, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha iniciat les accions legals oportunes per posar fi a aquestes actuacions suposadament fraudulentes, tot això sense prejutjar el dret a la presumpció d’innocència del presumpte infractor. S’ha exigit a la citada persona el cessament immediat de tota activitat pròpia de la nostra professió, així com qualsevol acte de divulgació pública de l’exercici d'aquesta; així mateix, s’ha enviat la informació i demanat rectificació al mitjà que se n’ha fet ressò.

Considerem molt greus aquests fets en tant que l’esmentada persona ha estat oferint de forma pública i notòria un espai d’atenció terapèutica psicològica per a persones en situació de vulnerabilitat sense posseir la titulació necessària per desenvolupar aquesta tasca, amb el risc que això suposa per a la salut dels possibles usuaris d’aquest espai.

Finalment, el COPC fa una crida a la ciutadania, en general, i als mitjans de comunicació en particular, a assegurar-se de la competència professional i de la col·legiació dels i les professionals de la psicologia a l’hora de recórrer als seus serveis, ja sigui per motius terapèutics o informatius, cosa que poden fer fàcilment a través del directori professional de la pàgina web del COPC.

Junta de Govern del COPC.

 

  Etiquetes: COPC

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC