Les Recomanacions pràctiques per a la presa de decisions ètiques i clíniques en el context de la crisi de la COVID-19 donen eines professionals

06-04-2020   |  Barcelona

La situació derivada del COVID-19 afecta de manera específica els centres residencials, als quals van dirigides aquestes recomanacions per reduir l’impacte en persones professionals i acollides.

Els centres residencials són la llar de les persones que hi viuen. I la funció dels i les professionals que hi treballen és la d’acompanyar-les en el seu dia a dia, proporcionant a totes elles la millor qualitat de vida possible.

La situació d’emergència sanitària creada per la COVID-19 ha alterat el normal funcionament dels centres i ha posat a prova la capacitat d’adaptació dels i les professionals davant de les dificultats que han anat sorgint. Professionals que s’han vist forçats a assumir competències per a les quals, en ocasions, no estaven preparats, o s’han sentit aclaparats per la magnitud de la situació.

Es requereix, ara més que mai, la presa urgent de decisions. No hi ha temps per a reunions tranquil·les on debatre l’opinió de cadascú. Cal actuar ràpidament, sota pressió, amb dubtes, amb angoixa sobre si s’estarà fent el correcte, amb sentiment d’impotència i, fins i tot, de culpa.

Pensant especialment en les persones professionals de l’entorn residencial, un grup de persones expertes del camp de la medicina, la filosofia, la psicologia i el dret, amb expertesa en bioètica i en cures pal·liatives, han elaborat aquest recull de Recomanacions pràctiques per a la presa de decisions ètiques i clíniques en el context de la crisi de la COVID-19. De manera gràfica i entenedora, de ben segur ens ajudarà a no perdre’ns en el garbuix d’emocions i sentiments, a minimitzar les conseqüències psicològiques negatives que genera una situació tan excepcional com aquesta i a posar al servei de la ciutadania els nostres recursos professionals i la nostra capacitat de resiliència.

 

M. Lluïsa Lozano
Coordinadora del Grup de Treball de Psicologia de l’envelliment del COPC


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC