Tots els recursos del COPC enfront del COVID-19, a disposició dels i les professionals de la salut i de la ciutadania

26-03-2020   |  Barcelona

Comunicat de la Junta de Govern del COPC davant la pandèmia del COVID-19 i l'actual situació de confinament

Davant la pandèmia del COVID-19 i l’actual situació de confinament de la població, des del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya hem estat atents a les noves necessitats generades per l’aïllament sobtat de la immensa majoria de persones i famílies, i hem començat a dedicar els nostres recursos i temps a intentar contribuir a la millora de la seva salut, situació laboral i benestar.

Sabíem que l’impacte en la societat seria alt. I vam publicar una guia amb recomanacions útils pel confinament que ens pot ajudar a viure millor la situació, organitzar-nos i mantenir la calma. Aquesta guia ha estat recollida i difosa per diverses entitats i administracions públiques de l’àmbit local i autonòmic. I també hem respost a més de 100 mitjans de comunicació catalans, estatals i internacionals per a fer-ne la major difusió possible.

Per descomptat, estem alertes de copsar les necessitats dels nostres col·legiats i col·legiades en aquests moments excepcionals, per poder estar preparats/ades a diferents nivells. Per això, teniu a la vostra disposició un llistat de recomanacions per exercir la psicologia durant l’estat d'alarma -un tema que sabem que crea molta preocupació i sobre el que seguirem treballant- i diversos documents informatius per ajudar als i les professionals de la psicologia a afrontar els efectes laborals i tributaris derivats del COVID-19.

Amb l’objectiu de cuidar els que cuiden, a través de l’equip de psicòlegs i psicòlogues de la Fundació Galatea de la qual el COPC n’és patró, hem començat a oferir un servei telemàtic de suport psicològic gratuït per tot els i les professionals de la salut a través del telèfon 93 567 88 56.

I una altra de les mesures urgents ha estat habilitar el telèfon d’assessorament psicològic 659 584 988 i posteriorment el 649 756 713 –que amplia les línies amb molta més capacitat que la primera–, on psicòlogues i psicòlegs experts, coordinats per la Secció de Psicologia d’Emergències de tots els territoris, atenen la ciutadania per tal de fer una primera contenció i redirigir-la als diferents serveis existents. Al mateix temps, mantenim activa la Psicoxarxa, el nostre projecte solidari d’atenció psicològica dirigit a la ciutadania amb menys recursos. Ara telemàticament.

Som molt conscients que l’atenció als infants està sent un dels grans temes durant aquest temps de confinament, i una bona manera d’ajudar a explicar-los què és el coronavirus i connectar de forma saludable amb les seves emocions era a través d’un conte com La Rosa contra el virus de l’editorial Sentir, amb qui hem volgut col·laborar en la seva edició en català perquè tots els adults amb infants tinguin a mà aquest fantàstic recurs gratuït.

I pensant també en els adults, amb la intenció d’ajudar-nos a portar millor les llargues hores de confinament i pujar els ànims, hem treballat perquè més de 50 curts guanyadors del Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental (Psicurt), organitzat pel COPC, i els del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI), organitzat pel Patronat de Turisme de Vila-seca, puguin difondre’s gratuïtament per streaming fins que acabi la quarantena.

En aquests moments on la figura del professional de la psicologia té una alta demanda social, més que mai, el COPC vetlla perquè la tasca d’atenció psicològica sigui reconeguda, de qualitat i remunerada. Per aquest motiu, les accions anteriorment descrites acompleixen amb aquests criteris. Volem destacar, però, que durant tots aquests dies, una de les coses més emocionants ha estat la gran quantitat de propostes rebudes dels col·legiats i col·legiades. Iniciatives espontànies, solidàries i imaginatives que deixen constància que la nostra és una professió veritablement d’ajuda que vol contribuir a pal·liar els efectes de la pandèmia i del confinament. Gràcies a vosaltres obrim un canal, una bústia per escoltar-les i vehicular-les, sempre que sigui viable i necessari, sense oblidar, però, que la nostra política aposta per l’atenció especialitzada i amb plenes garanties legals, que tindrem cura de no duplicar esforços i que sempre donarem preferència als serveis oficials del COPC.

Ara, la nostra determinació és seguir sent útils a les persones col·legiades, els i les professionals de la salut i tota la ciutadania, per la qual cosa seguim treballant, junt amb les Seccions i els seus Grups de Treball, des de tots els territoris, en la creació de més eines. Properament llençarem nous recursos, com una guia amb recomanacions davant les situacions de dol i pèrdua, una guia per millorar la convivència en temps de confinament o recomanacions de compliment de règims de comunicació i estança per a nens i nenes, que anirem publicant en el web del COPC i a les nostres xarxes socials.

Gràcies per ajudar-nos a la difusió i el bon funcionament dels actuals serveis amb la vostra conducta exemplar. Restem, com sempre però més que mai, oberts a les vostres propostes i comentaris, i a la vostra disposició.

Junta de Govern del COPC

 

  

 

 


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC