El Defensor del Pueblo recomana incrementar l’assistència psicològica al sistema públic de salut al Govern estatal i a les comunitats autònomes

03-02-2020   |  Barcelona

En nota de premsa del 30 de gener de 2020, constata que la ràtio de psicòlegs per habitant no ha augmentat significativament els darrers anys.

El Defensor del Pueblo ha recomanat, com a resultat d’una actuació d’ofici que va iniciar l’any 2018 quan va assumir el càrrec, que el Govern estatal i les comunitats autònomes incrementin urgentment l’assistència psicològica del sistema públic de salut.

L’informe del Defensor del Pueblo, les principals conclusions del qual ha fet públiques en una nota de premsa el 30 de gener, posa de manifest que la ràtio de psicòlegs per habitant a la sanitat pública d’Espanya l’any 2018 és només de 6 per cada 100.000, cosa que suposa tres vegades menys que la mitjana europea (que és de 18). Aquestes dades actualitzen les anteriors, de 2009, i permeten observar un petit increment de la presència de psicòlegs i psicòlogues als serveis públics de salut des d’aleshores, quan era de 4,3 psicòlegs per habitant, 4 vegades menys que la mitjana europea. No obstant aquest augment de la ràtio, el Defensor del Pueblo remarca que el nivell actual segueix sent molt deficitari i que “hi ha una insuficiència estructural de recursos humans i materials que es tradueix en una pobre resposta a la forta demanda existent”, que provoca una saturació dels serveis que impedeix programar consultes amb la mínima freqüència terapèutica.

El conjunt de propostes que aporta el Defensor del Pueblo en el seu informe passen perquè el Ministerio de Sanidad porti la qüestió al Consejo Interterritorial de Salud (CISNS), òrgan de cooperació dels serveis de salut de les comunitats autònomes i Govern central. El CISNS hauria d’acordar un increment de recursos a l’atenció psicològica als sistemes de salut autonòmics i estendre l’atenció psicològica al sistema d’atenció primària. Per la seva part, el Govern estatal  hauria d’incrementar el nombre de places de formació especialitzada, el PIR, per fer possible que els sistemes de salut autonòmics puguin incorporar-hi els professionals.

Els resultats que l’informe fa públics també remarca algunes diferències entre els recursos disponibles en cada comunitat autònoma, així com en l’esforç per augmentar la ràtio per habitant. Destaquen, molt per damunt de les altres, Madrid, Canàries i Navarra, que han doblat el nombre de professionals els últims 10 anys.

Per a més informació, podeu llegir la nota de premsa del Defensor del Pueblo, així com el seu informe complet, que ha publicat l’InfoCOP del Consejo General de la Psicología de España en aquest article.


Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC