Conferència: Les identificacions projectives i la psicoteràpia familiar

Termini finalitzat
Categoria del curs: CONFERÈNCIES
Àrea: Interna
Referència: CR18000812
Al primer apartat parlarem de com entenem l'atenció familiar i farem una descripció de les famílies que tractem al nostre equip, on disposem de 2 programes: - Famílies derivades des dels Equips d'atenció a la Infància i adolescència (EAIA). - Famílies derivades des dels diferents dispositius de salut i salut mental (CSMA; CSMIJ; CDIAP, Hospital de Dia; Metge de Família). Farem referència a les diferències i les característiques comunes de les famílies que atenem als dos programes.

En psicoteràpia de família és molt important estar atents tant al contingut del que es parla com als impactes emocionals que aquestes comunicacions tenen en els membres del grup familiar. El concepte d'identificació projectiva, aplicat a la psicoteràpia de família, ens permet comprendre el seu comportament en la sessió terapèutica i el seu funcionament en general, des d'aquesta perspectiva. En aquesta part de la comunicació parlarem, doncs, de l'anàlisi dels moviments que es donen entre els membres de la família i en la relació amb els terapeutes, així com de les diferents tipologies familiars elaborades a partir de l'eix de la identificació projectiva.

Finalment presentarem un cas d'una família derivada d'un CSMIJ, per teràpia familiar, degut que havien fet un tractament individual amb la filla que va millorar però al cap de poc temps va tornar a presentar la mateixa problemàtica. La teràpia familiar es fa en co-teràpia durant 10 mesos amb una freqüència setmanal. En el procés psicoterapèutic es veu la dinàmica de la família lligada a les dinàmiques dels pares amb les seves famílies d'origen. Es mostra com la parentalitat es regida per la compensació inter generacional. S'0bservehn les ansietats i defenses que es fan servir pels diferents membres de la família. Apareix la dissociació com a defensa de l'agressivitat, representat pel pare, que dona lloc a una parentalitat depressiva-masoquista, així com, defenses maníaques-omnipotents representat per la mare. La no contenció dels pares fa que la nena tingui por de la seva pròpia ràbia i provoca la hiperactivitat del nen. És interessant observar els moviments de les identificacions projectives que generen violència i projeccions intrafamiliars. Es mostra com es treballa una dinàmica familiar on els membres es troben llegats per la destructivitat amb la presència d'un boc expiatori.

L'activitat es farà en 3 apartats: - Descripció del nostre programa de famílies i la tècnica que fem servir. - Referència a la teoria de les identificacions projectives des de la perspectiva de les famílies.- Presentació d'un cas on es pot veure la nostra forma de treballar i la comprensió que fem del mateix.  
Isabel Laudo

Isabel Laudo

psicoterapeuta individual i de família, psicoanalista de la SEP, ex coordinadora de la Unitat de Psicoteràpia Psicoanalítica d'Adults de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària.
Mercedes Viladot

Mercedes Viladot

Psicoterapeuta individual i de familia, Unitat de Psicoterapia Psicoanalítica d'Adults de Sant Pere Claver. Fundació Sanitària. Psicóloga clínica. Miembro asociado de la ACPP.
Neus García Guerra

Neus García Guerra

Psicoterapeuta individual i de família, Unitat de Psicoterapia Psicoanalítica d'Adults de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària, Psicòloga Clínica, Membre de ple dret a l'ACPP. Acreditada com psicoterapeuta per la European Federation of Psychologist Associations (EFPA).
 
C/ Rocafort, 129 - 08015 Barcelona
Telèfon: 932.478.650
Fax: 932.478.654
Data d'inici 14-03-2018
Data de fi 14-03-2018
Data d'inici de la inscripció 16-01-2018, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 13-03-2018, 20:00:00
Modalitat Presencial
Estat Obert
Formació necessària
 
Durada 1.5 hores
Sessions
Sessió 1 14-03-2018, 19:00 - 20:30
Barcelona - Sala d'actes

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC