Taller - seminari "Introducció" del Cicle de tallers El cos del terapeuta: l'experiència encarnada (embodied) del professional com a recurs per a comprendre la relació terapèutica

Places disponibles
Categoria del curs: CICLE DE TALLERS
Àrea: Interna
Referència: CR16000079
La presència d'un, condició de la presència terapèutica. Observar-se a si mateix, a l'altre. Observar el camp de la relació. Exemples de casos clínics. 
 
 
 
Propers taller del cicle:
 
Taller-seminari "La presència terapèutica 2, il·lustrada amb un cas de maltractament"
 
El ritme dels processos mentals i la presència psicocorporal del terapeuta. La seva utilització per analitzar un cas clínic de maltractament.

Ponent: Maria Elena García
Data: 27 d'abril de 2017
Horari: De les 18:30 a les 21:00 h.
 
 
Taller-seminari "La ressonància i l'entonament, il·lustrats amb casos de nens"
 
L'experiència encarnada del terapeuta per acostar-se a l'experiència del Self del pacient. La comprensió del comportament dels nens en situació de risc social en els diferents contextos de pertinença.
 
Ponent: Maria Elena García
Data: 18 de maig de 2017
Horari: De les 18:30 a les 21:00 h.
 
 
Taller-seminari "La contratransferència somàtica, il·lustrada amb casos de narcisisme o trastorn límit"
 
Introducció a lacontratransferencia somàtica. La seva actuació inconscient, els mitjans per fer-la emergir i les estratègies per elaborar-la en la relació amb el pacient narcisista ocon trastorno límit (borderline).
 
Ponent: Maria Elena García
Data: 8 de juny de 2017
Horari: De les 18:30 a les 21:00 h.
 
 
 
 
La inscripció a aquest taller no suposa la inscripció a tot el Cicle de Tallers.
 
 
 
METODOLOGIA:

Cada trobada serà de 2,5 hores, essencialment vivencials, però a partir de l'activitat pràctica s'oferirà una síntesi teòrica. S'utilitzarà la metodologia de la Dansa Moviment Teràpia (DMT) per reflexionar sobre la relació terapèutica utilitzant l'experiència somàtica i l'activitat expressiva creativa del terapeuta com a recursos.

La docent proposarà un cas clínic en cada seminari, però els participants podran presentar els seus propis casos relacionats amb la temàtica proposta, enviant-ho a la docent amb una setmana d'antelació (es triarà un cas per treballar amb el grup).
 
 
FONAMENTS TEÒRICS:

La visió actual de la psicologia intersubjetiva considera que tant el terapeuta com el pacient estan involucrats en un diàleg intersubjectiu, en el qual cada participant influeix i és influenciat per l'altre. Des d'aquesta perspectiva, adquireix cada vegada més importància el desenvolupament de la consciència de la pròpia experiència subjectiva del terapeuta. Només a partir de la mateixa és possible comprendre i empatitzar amb l'experiència subjectiva de l'altre.

Això és de gran importància quan el pacient té dissociats estats afectius del Self no verbal. En aquests casos, necessita d'un entonament afectiu, és a dir, requereix que el terapeuta pugui interpretar els seus estats afectius a través de la intensitat, el ritme i la forma dels mateixos. El terapeuta no podrà oferir tal entonament (attunement) sense involucrar el propi cos i la seva capacitat sensorial.

No obstant això dos aspectes dificulten la disposició a la comunicació a través de l'experiència no verbal compartida:

- El prejudici pel qual molts psicoterapeutes tendeixen a considerar que un veritable canvi pot ser aconseguit només a través de l'elaboració verbal i discursiva (Geller, 1978).

- El mateix desenvolupament del Self verbal del terapeuta que pot portar-ho a allunyar-se de la pròpia experiència no verbal, posant-la en el fons de la consciència.

Per superar els obstacles que fan difícil portar a la consciència aquesta experiència somàtica, no verbal, utilitzarem l'exploració del moviment espontani acte dirigit del terapeuta i de les imatges quinesètiques o cinètiques que puguin emergir. Tot això, completat amb la cerca d'un llenguatge que s'acosti a l'experiència corporal i metafòrica.

 
Mª Elena García

Mª Elena García

Psicòloga i Psicoterapeuta. Dansa moviment Terapeuta (Membre Supervisor de l'Associació Professional Italiana i també de l'Espanyola ADMTE), Arte Terapeuta (Asociación Profesional Art Therapy Italiana en colaboració amb Goldsmith College, Londres), Docent en el Máster de Dansa Movimient Teràpia de la UAB. A Italia, docent en el "Centro di Formazione nelle Artiterapie di Lecco", en el "Corso di Musicoterapia del Conservatorio 'A.Casella' dell'Aquila"
 
Aquest taller forma part del "Cicle de tallers El cos del terapeuta: l'experiència encarnada (embodied) del professional com a recurs per a comprendre la relació terapèutica" inicial al març de 2017.
 
La inscripció a aquest taller no suposa la inscripció a tot el Cicle de Tallers
 
 
 
 
 
C/ Rocafort, 129 - 08015 Barcelona
Telèfon: 932.478.650
Fax: 932.478.654
Data d'inici 30-03-2017
Data de fi 30-03-2017
Data d'inici de la inscripció 15-12-2016
Data de fi de la inscripció 27-03-2017
Preu Col·legiat/a COPC: 20,00 €
Estudiants de grau de Psicologia: 15,00 €
No col·legiat/a: 37,50 €
Precol·legiats/es: 15,00 €
Col·legiats/es en situació d'atur: 15,00 €
Modalitat Presencial
Estat Obert
Formació necessària
 
Durada 2.5 hores
Sessions
Sessió 1 30-03-2017, 18:30 - 21:00
Barcelona - Sala de reunions

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC