Conferència: S’ha d’explicar als nens adoptats que van tenir una vida anterior? Perquè? Com?. Una perspectiva psicoanalítica.

Termini finalitzat
Categoria del curs: CONFERÈNCIES
Àrea: Interna
Referència: CR17000541
S'ha d'explicar als nens adoptats que van tenir una vida anterior a l'adopció? Una perspectiva psicoanalítica. 
 
En tota història de la vida d'un subjecte sempre haurà buits de saber. No hi ha ésser humà que no pateixi d'això, sigui adoptat o no. Per molt que preguntem als pares o familiars, i aquests estiguin disposats a respondre, sempre fallarà alguna peça d'algun engranatge. Per tant no ens quedarà altre que inventar una versió mítica que recobreixi allò que no acaba d'encaixar, i també allò que potser encaixa massa.

Com es pot respondre als buits de significació de la història d'un altre?, omplint-los nosaltres? Jo penso que no és la millor manera. El que sí que podem oferir al nen en qüestió és una versió flexible i esquemàtica de la seva història, que potenciï les seves construccions, i sobretot que no li generi massa aversions. Això sí, respectant els seus tempos, i anades i tornades, ja que el nostre aparell psíquic no funciona de manera lineal ni progressiva.

Sigmund Freud, i posteriorment Jacques Lacan, van fer grans esforços per evitar la tendència humana a autoreduïr-nos a l'òrgan. Estarem d'acord per exemple que sense un cervell no podríem per exemple estar pensant com en aquests moments. Malgrat això alguns potser estem ara mateix pensant que som quelcom més que un cervell, o un conjunt d'òrgans interrelacionats. Freud i Lacan no van parar mai de conceptualitzar l'aparell psíquic d'acord amb l'escolta d'infinitat de subjectes, amb la idea de sostenir una dialèctica que va de l'estructura a allò més singular de cadascú. Una dialèctica d'una gran efectivitat clínica, ja que li dóna el principal protagonisme als afectes, és a dir a allò més pròpiament humà.
 
Activitat organitzada pel Fòrum Psicoanalític Tarragona
- Plantejar alguns dels impossibles que planteja l'adopció
- Debatre envers la importància de la vida anterior dels nens adoptats
Franc Estévez

Franc Estévez

Membre de l'Escola de Psicoanàlisi dels Fòrums del Camp Lacanià. Actual president de l'Associació Clínica Psicoanalítica de Tarragona. Tècnic en adopcions en la Fundació Casa Sant Josep.
 
Avda. Ramón y Cajal, 11, 1r 2n
43001 Tarragona
Telèfon: 977214102
Data d'inici 02-11-2017
Data de fi 02-11-2017
Data d'inici de la inscripció 28-08-2017, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 02-11-2017, 20:00:00
Modalitat Presencial
Estat Obert
Formació necessària
 
Durada 1,5 hores
Sessions
Sessió 1 02-11-2017, 19:30 - 21:00
Tarragona - Sala d'actes

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC