Seminari: El cos i la comunicació no verbal per Psicòlegs

Termini finalitzat
Categoria del curs: SEMINARI
Àrea: Interna
Referència: CR17000421
Actualment es reconeix que els processos viscuts en teràpia no poden ser només mentals / cognitius o corporals, sinó que estan integrats en el psiquesoma del client i del terapeuta. Així, en el marc psicodinàmic contemporani s'entén la Contratransferència a com se sent, reacciona i actua el terapeuta quan inserit en el "matrix relacional" del client, inclòs els efectes globals i psicocorporals de la seva transferència. La Contratransferència, per tant, té aspectes verbals pre verbals i abans de tot implícits i inconscients.
Vist així, semblaria que no hi ha molt sentit a parlar d'una Contratransferència que fos Somàtica, perquè el terme estaria simplement reforçant l'escissió ment-cos. No obstant això, vivim en una societat que molt precoçment imposa l'escissió cos-ment als seus nadons, valorant les seves capacitats cognitives en detriment de la seva espontaneïtat motora. I tant els Terapeutes Corporals com els Dansa Moviment Terapeutes hem identificat en la nostra pràctica que hi ha una part de l'experiència contratransferencial que és inaccessible des de la reflexió, des del pur raonament i de l'estructura verbal / linear, que fa referència als aspectes del pacient desconnectats / escindits de la seva experiència verbal. Aquest aspecte de la Contratransferència, no directament accessible des del Self verbal del terapeuta, anomenem de "Contratransferència Somàtica ".
 
METODOLOGIA

Estant la Contratransferència Somàtica no directament accessible des del nostre Self verbal, com incloure-la en la feina del terapeuta / psicòleg? Es pot accedir a la Contratransferència Somàtica :

- A través de la memòria corporal i dels sistemes de coneixement implícit;
- En un estat pre-conscient del terapeuta, quan les funcions de l'ego estiguin rebaixades i en el qual el terapeuta es mou o s'investiga des de la intuïció;
- A la forma d'imatges kinèsiques / kinestèsiques, o amb insights dins el procés creatiu.
 
Cal, però, un entrenament del terapeuta. En les activitats, buscarem combinar expressió verbal, moviment espontani, tècniques graficoplàstiques i l'escriptura espontània. El curs comptarà amb dues parts:
 
1. Matí: part pràctica. Treball d'autoconsciència de l'estat psicofísic del terapeuta. Una introducció a les eines que fem servir en DMT per preparar-nos abans de les sessions i per avaluar l'impacte després de les sessions. Reflexió vivencial sobre la Contratransferència i de la desregulació de l'estat psicofísic del terapeuta a partir d'un cas clínic.
 
2. Tarda: part teòrica. Alguns dels conceptes amb els que treballarem: el embodiment com a estat d'integració ment-cos; el coneixement implícit; els tipus de memòria corporal (intercorpórea, incorporativa i traumàtica) i la presència terapèutica encarnada, fent un pont amb l'experiència dels participants.
També lliurarem un dossier amb resums i articles rellevants sobre els temes treballats.
Curs intensiu que té per objectiu presentar a psicòlegs i terapeutes de diferents corrents eines per comprendre en cos dins de l'enquadrament psicoterapèutic: el cos del pacient / client, el cos del terapeuta i tots dos cossos en comunicació. Les activitats es realitzen en grup, des d'una perspectiva psicocorporal, i el principal objectiu és promoure un coneixement encarnat (Embodied Attentiveness).
Carolina Jimenes

Carolina Jimenes

Llicenciada en psicologia i amb formació en psicoteràpia per la Pontifícia Universidade Católica de São Paulo PUCSP (Brasil), Dansa Moviment Terapeuta (Membre Titular de l'ADMTE, Màster en DMT per la UAB), Tècnica en Psicomotricitat (CET10 & Generalitat, Barcelona). Experiència com a Dansa Moviment Terapeuta amb adults i adolescents i com a psicòloga en atenció precoç i psicomotricitat. Practicant de Moviment Autèntic fa més de 10 anys, s'ha format amb Betina Waissman, Maria Elena García (ambdues deixebles de Janet Adler), Andrés Waksman i Gema Díaz.
Aquesta activitat conté documentació privada, a la qual podràs accedir un cop t'hagis inscrit a l'activitat.
 
C/ Rocafort, 129 - 08015 Barcelona
Telèfon: 932.478.650
Fax: 932.478.654
Data d'inici 25-11-2017
Data de fi 25-11-2017
Data d'inici de la inscripció 13-06-2017, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 24-11-2017, 15:00:00
Preu Col·legiat/a COPC: 48,00 €
Estudiants de grau de Psicologia: 36,00 €
No col·legiat/a: 90,00 €
Precol·legiats/es: 36,00 €
Col·legiats/ades amb bonificació especial per atur: 36,00 €
Modalitat Presencial
Estat Obert
Formació necessària
 
Durada 6 hores
Sessions
Sessió 1 25-11-2017, 09:00 - 15:00
Barcelona - Sala d'actes

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC