Conferència: Una psicopatologia en ascens: els Alexitímics, què necessita saber el terapeuta i què pot fer

Termini finalitzat
Categoria del curs: CONFERÈNCIES
Àrea: Interna
Referència: CR18001281

En cridanera coincidència amb els desenvolupaments de l'escola psicosomàtica de París, P. Sifneos i JC Nemiah, en 1974 utilitzen el terme grec alexitimia, que significa "sense paraules per a sentiments". Les principals característiques d'aquest constructe multidimensional són:  Dificultat per a identificar i comunicar sentiments, dificultat per a diferenciar sentiments de sensacions corporals, falta de capacitat introspectiva, tendència al conformisme social, l'empobriment de la capacitat per a fantasiar, relacions interpersonals rígides i estereotipades, i a més rebuig per a acceptar la teràpia psicoanalítica.

Prenent en compte l'interès de la comprensió de pacients psicosomàtics i pacients psiquiàtrics difícils de tractar, se la va definir com en "Desordres de la regulació dels Afectes" (Taylor, 1997). L'Alexitimia, per tant, reflecteix un greu trastorn  i constitueix un important factor de risc en totes i cada tipus de malaltia, particularment en els trastorns somatomorfs, trastorns alimentaris, abús de substàncies, atac de pànic, trastorns sociopàtics i  psicosomàtics. La reducció de la circulació  de la informació dels senyals afectius del món intern i extern, interfereix en el procés d'organització i reorganització de l'organisme en la seva història i medi ambient. Segons P. Marty, la desorganització de les defenses que depenen de l'organització psíquica té un impacte sobre les defenses biològiques. Cognitivament, els afectes estan relacionats amb funcions com l’atenció, memòria, imaginació, representació i comunicació. Els sentiments ens permeten avaluar, validar i apreciar els objectes dels quals depenem i al seu torn permeten que ells creixin amb nosaltres una vegada que els interioritzem (Grotstein, 1997). El constructe Alexitimic, llavors, recupera i emfatitza el valor de la paraula com a producció simbòlica capaç de representar les sensacions. Mostra especial interès teòric i pràctic per al reconeixement i abordatge dels pacients psicosomàtics. S'il·lustraran vinyetes de casos.

Definida com a “Desordre de la regulació dels afectes”, es parlarà sobre com reconèixer i avaluar el constructe multidimensional Alexitimia, la seva presència en les presentacions clíniques i psicopatologies de difícil tractament. Intervencions que contribueixen favorablement a les psicoteràpies. Es presentaran vinyetes clíniques.

Helena Ana Lunazzi

Helena Ana Lunazzi

Doctora en Psicología clínica, psicoterapeuta i rorschachista. Directora de la carrera d'Especialització en Avaluació i Diagnòstic Psicològic, Facultad de Psicología, UNLP. Especialista en psiconeuroinmunoendocrinologia. Ex vicepresidenta de la Sociedad Internacional de Rorschach y Métodos Proyectivos. Ex professora titular a l'assignatura de Psicodiagnòstic de la Universidad Nacional de La Plata. Membre fundadora de la Asociación Argentina de Estudio e Investigación en Psicodiagnóstico (ADEIP).
 
C/ Rocafort, 129 - 08015 Barcelona
Telèfon: 932.478.650
Fax: 932.478.654
Data d'inici 04-04-2019
Data de fi 04-04-2019
Data d'inici de la inscripció 18-12-2018, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 03-04-2019, 20:00:00
Modalitat Presencial
Estat Obert
Formació necessària
 
Durada 2 hores
Sessions
Sessió 1 04-04-2019, 19:00 - 21:00
Barcelona - Sala d'actes

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC