Taller de supervisió amb perspectiva de gènere

Termini finalitzat
Categoria del curs: CICLE DE TALLERS
Àrea: Interna
Referència: CR18001172
 

IMPORTANT: Els psicòlegs/òlogues col·legiats/des membres actuals de la PsicoXarxa Solidària del COPC que vulguin inscriure’s no ho hauran de fer a través de la WEB del COPC. Hauran d’enviar un correu a supervisiogenere@copc.cat indicant nom i cognoms i número de col·legiat/da (la tarifa d’inscripció del membres actuals de la PsicoXarxa Solidària del COPC que reuneixin els requisits serà gratuïta).

 
------------------------------------------------------------
 
Plantegem aquesta supervisió des de la necessitat d’ampliar les nostres mirades i la nostra escolta en la nostra feina a l´hora de comprendre el malestar de dones i homes incorporant la perspectiva de gènere com un instrument que ens ajuda a una millor comprensió del nostre treball.

El concepte de gènere és una categoria d’ anàlisi per visibilitzar que les relacions jeràrquiques i desiguals entre dones i homes no esdevenen de les diferències biològiques entre els sexes, sinó de les actituds, valors, comportaments i rols assignats culturalment i que s´han incorporat a partir dels processos de socialització.

La perspectiva de gènere ens ajuda a observar.

1) Les representacions socials vigents per a cada sexe.

2) Les representacions psíquiques d’identitat sexual interioritzades per dones i homes.

3) Els rols de gènere assignats en el procés de socialització que marquen les conductes i actituds en las relacions entre ambdós sexes.

Les sessions de supervisió són espais necessaris per la cura de els/les professionals que s´exposen a aquesta forma d'implicació de relació amb les persones que tracten.. La complexitat de les situacions y els trastorns als que solem afrontar-nos a diari i les demandes a les que ens veiem exposats, és des d´on comprenem aquest espai de cura de les/els professionals.

 

 

 Objectius Generals:

- Facilitar la reflexió i abordatge del sistema sexe/gènere en els mateixos professionals.

- Ampliar la mirada i l´escolta professional vers variables que mostrin una visió més integradora dels/les pacients.

- Oferir un espai de revisió de casos que serveixi en dues direccions: envers els/les pacients i envers els/les propis professionals.

- Assolir una millor comprensió en l`abordatge del malestar de les/es pacients.

- Analitzar les implicacions en la relació psicoterapeuta-pacient.

- Proporcionar cura dels/les professionals que han d’ abordar aspectes psicosocials en la consulta (prevenció de l’efecte “cremat”).

- Reflexionar sobre el concepte de la neutralitat en la pràctica clínica. Els diferents models terapèutics han demostrat que els/les terapeutes no són una pantalla en blanc, i que la psicoteràpia no pot ser neutral, ja que tot professional té un bagatge formatiu i biogràfic emmarcat en un context sòcio-cultural del que no es pot sostraure.

 

Objectius específics:

Els objectius a assolir són:

- L’ oportunitat de participar de les/els professionals en una activitat que els aporti més coneixements i formació - adquirir una major i millor seguretat en la pràctica professional.

- La capacitat de poder expressar en grup les dificultats, emocions i sentiments que es desperten en l´atenció amb els/les pacients i poder reflexionar sobre aquests en un marc no jeràrquic.

- La possibilitat de revisar la posició subjectiva dels/les professionals quan es treballa des d´aquesta perspectiva.

- Aconseguir que el taller de supervisió pugui ser un referent motivador per successives activitats i formacions.

Imma Miró i Jordà

Imma Miró i Jordà

Psicòloga. Psicoterapeuta acreditada per la FEAP. Psicoanalista SEP. Experta en perspectiva de gènere. Supervisora individual, grupal i d’equips.
Maria Jesús Soriano Soriano

Maria Jesús Soriano Soriano

Psicòloga Clínica-Psicoterapeuta individual, grupal i de parella. Supervisora individual, grupal i d'equips. Experta en la perspectiva de gènere.
Maria Sánchez Jiménez

Maria Sánchez Jiménez

Psicòloga i psicoterapeuta, experta en perspectiva de gènere, i experiència en supervisió d´equips i de casos en Institucions Públiques i privades dins de l’ àmbit sociosanitari.
 
IMPORTANT: Els psicòlegs/òlogues col·legiats/des membres actuals de la PsicoXarxa Solidària del COPC que vulguin inscriure’s no ho hauran de fer a través de la WEB del COPC. Hauran d’enviar un correu a supervisiogenere@copc.cat indicant nom i cognoms i número de col·legiat/da (la tarifa d’inscripció del membres actuals de la PsicoXarxa Solidària del COPC que reuneixin els requisits serà gratuïta). 
 
 
Metodologia:

- Presentació de casos que seran rotatius entre els/les professionals, garantint la confidencialitat de tot allò que s´hagi tractat,. tant sobre els/les terapeutes, com sobre els casos, del quals s’ assegurarà l´absolut anonimat.

- S´assegurarà el respecte i la cura entre tots/es els participants evitant qüestionar i enjudiciar les seves actuacions.

- Cuidar la seqüència de l’acompliment de la tasca.

- Les supervisores estaran atentes i a disposició a la demanda i necessitats dels /les assistents, tant a nivell pràctic com teòric, proposant alguna lectura complementària. Serà necessària també la disposiciói compromís de les persones assistents a la participació en el debat i en les lectures, per un millor enriquiment del taller.

-També les supervisores poden aportar material clínic que facilita una millor comprensió.

La tècnica serè activa i dinamitzadora entre els/les components del grup aplicant tècniques grupals en funció de la situació: rol playins, pluja d´idees, ….

C/ Rocafort, 129 - 08015 Barcelona
Telèfon: 932.478.650
Fax: 932.478.654
Data d'inici 25-01-2019
Data de fi 25-01-2019
Data d'inici de la inscripció 30-11-2018, 00:00:00
Data de fi de la inscripció 23-01-2019, 20:00:00
Preu Col·legiat/a COPC: 16,00 €
Col·legiats/ades amb bonificació especial per atur: 12,00 €
Modalitat Presencial
Estat Obert
Formació necessària
 
Durada 2 hores
Sessions
Sessió 1 25-01-2019, 10:00 - 12:00
Barcelona - Aula2

Subscriure's al butlletí electrònic Segueix informat de totes les novetats del COPC